Skót lógófülű macska, az életre kelt plüsscica – fajtaleírás

A Scottish Fold, azaz a skót lógófülű macska rendkívül kedvelt a macskatartók körében. Nem is csoda, hiszen ez a cicafajta rendkívül okos és könnyen alkalmazkodik különböző körülményekhez. Az egyedi, lelógó fülei pedig különlegessé és humorossá teszik megjelenését. De valójában milyen természetű ez a csodás cica? Honnan ered és kiknek ajánlott a tartása? Cikkünkből megismerheted eredetének történetét, jellemét és ideális tartási körülményeit. Szót ejtünk jellegzetes betegségeiről és helyes táplálásáról is. Végül összefoglaljuk, hogy milyen gazdinak ajánljuk a skót lógófülűt házi kedvencként.

A skót lógófülű macska története

A skót lógófülű macska viszonylag új fajtának számít. Története 1960-ban kezdődött egy perthshire-i farmon.  A tulajdonosnak szemet szúrt, hogy egy előre lapuló fülű kiscica született az egyik alomban. Annyira megtetszett neki a különleges fülállás, hogy elkezdte kitenyészteni a fajtát. Ross egy brit rövidszőrűvel keresztezte a cicát, így indított el a fajta hivatalos tenyésztését. A fajtát aztán 1978-ban egy amerikai kiállításon ismerték el először. Azóta is az Egyesült Államokban van a tenyésztés fő központja.

A macska különleges fülformáját egy génváltozás okozza. Ahhoz, hogy a kiscicák lógó füllel születhessenek, az egyik szülőnek hordoznia kell ezt a mutációt. Fontos megjegyezni, hogy két lógófülű macska nem kerülhet párosításra, mert az utódok csont- és ízületi problémákkal születnének. Emiatt általában brit rövidszőrű macskákkal keresztezik őket. Az utódok között általában egyenlő arányban jelennek meg álló és lógó fülű kiscicák. Érdekesség, hogy első három hétben még minden kiscica füle áll. A lógófülű gént hordozók fülei ezt követően lapulnak csak le.

A skót lógófülű egyedi, összetéveszthetetlen megjelenése

A skót lógófülű macska megjelenése igazán egyedi. A lekerekített fej és a rövid nyak, valamint a lelógó fülek kombinációja kimondottan egy plüssfigurára hasonlít. A dús, puha szőrzet csak fokozza ezt az érzést. A fajta általában közepes hosszúságú szőrrel rendelkezik, de létezik egy hosszú szőrű változata is. Ezt Highland Foldnak hívják, és a brit hosszúszőrű macskákkal való keresztezéskor jön létre.

A skót lógófülű macska fajtastandardja számos fontos jellemzőt tartalmaz. Ezek pedig meghatározzák az ideális egyed megjelenését és fizikai tulajdonságait. A fülek formája különösen fontos és kiemelt. Lehetnek egyszerű, kétszeres vagy háromszoros töréssel is, amelyek szorosan a fejhez simulnak. A fülek mérete és formája is meghatározó jellemző. Minden esetben a fej kerek formájához kell illeszkedniük. A szőrzet tekintetében a fajtastandard igen rugalmas. A szőrszín szinte minden variációját megengedi. Kivéve a csokoládé, a sziám-point és a lilac árnyalatokat. A  bundának dúsnak és puhának kell lennie, ami tovább erősíti a macska plüssfigurához hasonló megjelenését.

A hímek súlya általában 4-5 kg között mozog, a nőstényeké 2-4 kg.  A testnek kompaktnak és izmosnak kell lennie, ami tovább erősíti a fajta robusztus, mégis elegáns megjelenését. A skót lógófülű macska fajtastandardja egy komplex, mégis rugalmas irányelvrendszer. Ez lehetővé teszi az egyedek sokféleségét, miközben megőrzi a fajta egyedi és különleges jellemzőit.

A plüsscica jelleme, a skót fold macska igazi társ

A skót lógófülű macska rendkívül kiegyensúlyozott és barátságos háziállat. Ideális választás lehet családoknak, egyedülállóknak, akár több háziállat mellé is. Nyugodt és csendes, ritkán hallatja a hangját. Nem kedveli a zajos, konfliktusokkal teli környezetet. Kiválóan kijön más állatokkal és gyerekekkel is, ezért ideális családi kedvenc. Nem csak barátságos és játékos, de rendkívül alkalmazkodó is. Bár élvezi a gazdája társaságát, nem lesz nyugtalan vagy szorongó, ha egyedül kell lennie. Ez különösen hasznos tulajdonság azok számára, akik sok időt töltenek távol otthonuktól.

A fajta kíváncsi természete számos vidám és emlékezetes pillanatot garantál. Ha valami felkelti az érdeklődését, képes egy szurikáta módjára a hátsó lábaira állni és körülnézni. Ez pedig rendkívül humoros és aranyos látványt nyújt. A skót lógófülű macska tehát szinte bármilyen háztartásban jól érzi magát. Nyugodt, barátságos és alkalmazkodó természete miatt kifejezetten ideális társ lehet első cicának.

Így ápold skót fold macskádat

A skót lógófülű macska ápolása nem igényel különösebb szakértelmet, de vannak specifikus szükségletei, amelyekre érdemes odafigyelni. A szőrzet ápolása hetente egyszeri fésüléssel vagy keféléssel általában megoldható. A hosszúszőrű változatoknál gyakoribb ápolásra lehet szükség a csomósodás elkerülése érdekében. A fülek tisztítása is fontos, amit legjobb vattával végezni, és a karmokat is érdemes kéthetente megvágni. Fürdetni csak akkor szükséges, ha a macska szőre valamilyen egészségre káros anyaggal szennyeződik. Ilyenkor kifejezetten macskák számára kifejlesztett sampont használjunk. A tisztaság iránti igénye magas, ezért a macska WC-t is rendszeresen tisztán kell tartani. Az almot hetente legalább egyszer cserélni kell.

A skót lógófülű macska táplálása

Táplálkozás szempontjából a skót lógófülű macska nem különbözik jelentősen más fajtáktól. A minőségi, magas hústartalmú prémium macskaeledel számára a legjobb választás. Az eledelnek tartalmaznia kell a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat is. A magas gabonatartalmú tápokat inkább kerüljük el az ő esetében. Hajlamosak a túlsúlyra, ezért mindenképpen mérjük ki pontosan a napi szükséges adagot.

A skót lógófülű számára speciálisan előállított fajtatáp is jó választás lehet. Ezek a tápok ugyanis alacsony, 1,2 % alatti kalciumszinttel rendelkeznek. Ez a speciális receptúra pedig segíthet a fülek jellegzetes lekonyulásának fenntartásában.

A lógófülű macska egészsége és jellegzetes betegségei

A skót lógófülű macska általában egészséges állat, de vannak bizonyos betegségek, amelyekre fokozottan hajlamos lehet. Az egyik ilyen az ízületi problémák kialakulása. Ez leggyakrabban a farok, de más ízületek, például a boka vagy a térd területét is érinthetik. Egy másik gyakori egészségügyi probléma a policisztás vese szindróma (PKD). Genetikai úton öröklődik és már egész fiatal korban kimutatható. A betegség során a vesében ciszták alakulnak ki, amelyek idővel a vese szöveteinek károsodásához vezetnek. Látható tünetek gyakran csak idősebb korban jelentkeznek. Hirtelen fogyás, hányás, megnövekedett folyadékbevitel és gyakori vizelés formájában.

A genetikailag öröklődő betegségek kockázatának minimalizálása érdekében csak megbízható tenyésztőtől szabad kölyköt vásárolni. Egy jó tenyésztő képes igazolni az állat egészségét megfelelő dokumentációkkal. Megfelelő gondozás és táplálás mellett a skót lógófülű macska élettartama akár 15 év is lehet.

Kinek javasolt a skót lógófülű macska tartása?

Egy Scottish Fold macska kiváló választás lehet, ha békés, okos és társaságkedvelő háziállatot keresel. Jól kijön gyerekekkel és más állatokkal is, tehát ideális családtag. Emellett nagyszerűen alkalmazkodik különböző életkörülményekhez. Azoknak is megfelelő választás, akik nem tudják egész napjukat az állattal tölteni. Lakásban is jól érzi magát, de ha van rá lehetőség, érdemes egy macskabiztos teraszt vagy erkélyt kialakítani számára. Fontos azonban, hogy a lakásban is biztosítani kell számára megfelelő környezetet a felfedezéshez és mászáshoz.

Érdekelnek más macskafajták is? Böngéssz fajtaleírásaink között!