Határozott, bátor és védelmező. Ismerd meg a csivava igazi jellemét!

A világ egyik legkisebb termetű kutyafajtája nemcsak mérete miatt különleges. Személyisége is egyedülálló, elbűvölő és bájos. Népszerűségüket az is folyamatosan emeli, hogy számos híresség választ a mai napig négylábú társának csivavát. Mindemellett az egyik leggyakrabban félreértett fajta. Sokan csak díszkutyának, mutogatható luxus kelléknek tartják őket. Pedig Mexikó egyik büszkesége jóval okosabb és öntudatosabb ennél. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a csivavákról. Megismerheted a származását, a jellemét és a megfelelő tartását. Kiderül kinek lesz tökéletes társa ez a vidám kiskutya és kinek nem ez a fajta a legideálisabb választás.

A csivava származásának története

A csivava származása bizonyos szempontból igen rejtélyes. Mai napig nem teljesen bizonyított az eredete, nincs teljes egyetértés a fajta történetében. Több elmélet is szilárdan tartja magát az igazához, egy dologban azonban egyetértenek. A fajta Mexikóból származik. A kiindulási pont tehát közös, a folytatás azonban elméletenként különböző. Egyesek szerint a csivavák ősei áldozati kutyák voltak az ősi azték szertartásokon. Mások szerint korábbra nyúlik vissza a történetük. Szerintük már az aztékok elődei, a tolékok is tartottak csivavákat a 10. századtól kezdve. Ez azt jelenti, hogy a csivava több mint 1000 éves múlttal rendelkezik.

Egy másik elmélet szerint a csivavák ősei a kínai törpe kutyák voltak. Spanyol hajósokkal érkeztek Mexikóba. Biztosat erről a feltevésről sem lehet tudni. Tulajdonképpen egyik feltevést sem sikerült száz százalékosan bizonyítani. A fajta történetét a 19. századtól azonban már biztosan lehet követni. A mai nevét is ebben az időszakban kapta. A mexikói Chihuahua tartományban kezdték el őket értékesíteni a helyiek amerikai turistáknak. Így kezdődött el nemzetközi és tengeren túli karrierjük. Nem kellett sok idő, hogy az egész világot meghódítsa a fajta. Az American Kennel Club jegyzéke szerint az első csivavát 1904-ben regisztrálták az USA-ban. 1975-ben pedig hivatalosan már 25 ezerre nőtt a számuk. Nemcsak népszerű családi kedvenc, de divatos hollywoodi csillagok kedvencévé is váltak. Paris Hilton például szinte ár elképzelhetetlen egy-két csivava nélkül. De Britney Spears, Madonna és Marlin Monroe szívét is rabul ejtették.

A csivava külső jegyei, fajtastandard

A világ legkisebb kutyája valóban nagyon apró testméretű. Ideális esetben a testsúlya 1,5-3 kg, de ennél vannak kisebb egyedek is. A fajta standardja szerint a három kilogrammosnál nagyobb testsúly már hibának számít. Egyértelmű fajtajellegzetesség a denevérszerű fül és a csúcsos orr. A nagy – egyik fejformánál kidülledő – szemek is fontos fajtajellegnek számítanak. Két elismert fejformájuk van, az egyik az almaforma a másik a szarvasfej. Mindkét forma előfordul a rövid és a hosszú szőrű változatoknál is. A csivavákra jellemző, hogy nyitott kutaccsal születnek, mely később sem záródik be.

Az alma formájú koponya orra egy kissé tömzsibb, a szeme pedig kerek. Ennél a fejformánál a szem például nem lehet kidülledő. Érdekesség még a fajtánál, hogy a tenyészetben megengedett a foghiány. Annyira apró az állkapcsuk, hogy ez szinte természetesnek számít. Sőt már az ősi csivaváknál is előfordult. A csivava fülei nagyok, hegyesek és előre állnak. Háta rövid, feszes és egyenes. Farka magasan áll, félkör alakban hordott.

Megkülönböztetünk hosszú szőrű és rövid szőrű csivavát is. A hosszú szőrtípus puha, selymes és akár hullámos is lehet. Jellemzi még őket a tipikusan rojtos fül, gallér és a farkukat végig szőr borítja.  A rövidszőrű változat bundája tömör, fényes és teljesen a testhez simul. A csivava mindkét változata rengeteg színvariációban létezik. Az FCI standardja nagyjából bármilyen színt és mintázatot elismer. Egyedül az úgynevezett „merle” mintázat számít kizáró oknak.

A csivava jelleme, tulajdonságai

A csivava apró termete ellenére élénk és temperamentumos. Imádja, ha a középpontban van, gyakran ugatással hívja fel magára a figyelmet. Magabiztos és bátor, sosem húzódik vissza az, sőt, gyakran túlbecsüli a saját képességeit. Fontos megjegyezni, hogy bár nem hajlamos az agresszióra, mégis következetes nevelést igényel. Az emberek általában alábecsülik a csivava szellemi képességeit, pedig rendkívül intelligens fajta. Gyorsan tanul és szívesen játszik. Könnyen fut hosszabb távokat, így kiválóan teljesít különböző kutyás sportokban. Ilyen például az agility vagy a dog dancing. A megfelelő mennyiségű és minőségű sétára napi szinten szüksége van. Meglepő lehet, de a csivava igen éber, így kitűnő őrzőkutya is lehet.

Ha megfelelően nevelik, erős köteléket alakít ki gazdájával. Szeret az ember társaságában lenni és vészhelyzetekben védelmezőként viselkedik. Azonban idegenekkel szemben bizalmatlan lehet. Ezért is fontos a korai szocializáció, hogy a későbbiekben megfelelően viselkedjen idegenekkel. Jól kijön más háziállatokkal, de nem igazán kedveli kisgyerekek társaságát. Ennek talán az az oka, hogy mindketten igénylik a teljes figyelmet. A csivava nagy, felálló füleivel a legkisebb zajokat is meghallja, így kitűnő jelzőkutya is lehet. Akik csak felületesen ismerik, azt hihetik, hogy törékeny, visszahúzódó és csendes kis állat. Valójában azonban harcias, és akár nagyobb állatokat is megtámadhat. Kicsi mérete ellenére gyors és játékos.

A csivava jellegzetes betegségei

A csivava kicsi mérete ellenére erős testfelépítésű és robosztus kutya, amely kevésbé hajlamos a betegségekre. Fontos azonban tisztában lenni a megfelelő tenyésztés fontosságával. A kizárólag a külsőségekre összpontosító, hibás tenyésztés komoly egészségügyi problémákat okozhat. A nagyon apró méretű egyedek sajnos hajlamosabbak bizonyos betegségekre. Számukra egy hasmenéssel, hányással járó vírus is akár könnyedén végzetes lehet. A túlzottan apró méret miatt kialakuló alacsony vércukorszint is problémát okozhat. A csivava csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot képes tárolni. Ezért egy hirtelen terhelés során nem képes elegendő mennyiséget felszabadítani.

A három kilogrammnál nagyobb egyedeket nem ismeri el a fajtastandard. Ezek a kutyák is egészségesek lehetnek, ha nem elhízás miatt nagyobb a súlyuk. Kiskutya vásárlásánál kiemelten fontos, hogy megbízható tenyésztőt válasszunk. Rendelkezzen megfelelő szűrési igazolásokkal, referenciákkal és származási igazolvánnyal. Lehetőség szerint el kell kerülni a túl kicsi szülőktől származó kiskutyák választását. Ha ezekre odafigyelsz, nagyobb eséllyel kerülheted el a genetikailag öröklődő betegségeket kutyádnál. Ilyenek például a korai fogvesztés, a rossz fogak, a fogínygyulladás, a szívbillentyű problémák, a vízfejűség és a térdkalács ficama. Egy egészséges példány akár 16 évig is boldog társad lehet.

A csivava táplálása, gondozása

A csivava nem igényel sok ápolást és törődést. Mindkét szőrváltozat könnyen kezelhető, elég hetente egyszer átfésülni őket. Mivel kimondottan benti kutya, így egész évben enyhén vedlik. Évszakváltáskor azonban előfordulhat, hogy kicsit intenzívebben hullik a szőre. Ilyenkor az átlagosnál több odafigyelést igényelhet. Kedvencedet érdemes kéthavonta fürdetni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy speciálisan kutyák számára kifejlesztett sampont és kondicionálót használjunk. Emellett figyeljünk arra, hogy ne kerüljön víz a kedvencünk szemébe vagy fülébe, mivel ez egészségügyi problémákat okozhat. Fürdetés után alaposan szárítsuk meg a szőrét, és közvetlenül utána ne engedjük ki a szabadba.

Gyakran ellenőrizzük a füleket, és ha szükséges, speciális fültisztító folyadékkal tisztogassuk meg őket. Mivel a csivavák körme gyorsan nő, érdemes rendszeresen levágni. A fogak egészségének érdekében heti 2-3 alkalommal javasolt a fogmosás. Időnként adhatunk kedvencünknek kalóriaszegény rágófalatot is. A táplálás szempontjából fontos, hogy olyan prémium minőségű tápot válasszunk, amely nagy arányban (legalább 70 százalék) tartalmaz húst. Ezen kívül biztosítja a kutya számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Kerüljük a túlzottan magas gabonatartalmú tápokat. Mivel a csivava hajlamos lehet szívproblémákra, érdemes Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot választani számára.

Kinek való a csivava?

Ez a pörgős és temperamentumos kutya ideális választás olyan gazdiknak, akik kedvelik az energikus és mozgékony kutyákat. Nagyon szeret játszani, futkározni és középpontban lenni, ezért fontos, hogy mindig elegendő időt tudjunk rászánni. A kis testméretének köszönhetően elsősorban benti tartásra ajánlott. Figyelembe kell venni azonban nagy mozgásigényét, és biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű és minőségű mozgási lehetőséget. Ideális választás lehet családi kutyának is, de fontos tudni, hogy 6 év alatti gyermekek mellett a tartása nem ajánlott. Összességében ez a fajta leginkább tapasztalt kutyatartóknak ajánlott. Fontos, hogy ne hagyjuk elbűvölni magunkat túlságosan a cuki külsejével. Szigorú, következetes nevelést és megfelelő szocializációt biztosítsunk számára. Ha ezekre figyelünk, a csivava tökéletes házi kedvencé válhat, akit a család minden tagja imádni fog.