Uszkár – kimagasló intelligencia a divatos bunda mögött. Fajtaleírás

Az uszkárról gyakran él téves kép az emberek fejében. Ránézésre egy divatos, agyonfrizurázott kedvenc benyomását keltheti.  Ezt a téves karaktert számos esetben erősítették híres rajzfilmek és játékgyártók is. Pedig az uszkár intelligens, sokoldalú és rendkívül okos kutya. Nem véletlenül teljesítenek kiválóan terápiás kutyaként és mentőkutyaként is. A legjobb érzelmi támogató kutyák nagy része is a fajtából kerül ki. Nem csupán egy „szépfiú”, hanem  megbízható társ is. Az uszkár minden helyzetben megállja a helyét, legyen szó családról, mentésről vagy terápiáról. Cikkünkben megismerheted az uszkár eredetét, karakterét, jellemét. Megtudhatod, hogy mire kell figyelni tartásánál és gondozásánál. Jellemző betegségeire is kitérünk. Végül pedig arra is fény derül, kinek tökéletes társ egy uszkár a mindennapokban.

Tények és mítoszok – az uszkár eredete

Az uszkár eredeti hazájának az FCI Franciaországot jelöli meg. Az eredete azonban nem teljesen tisztázott a mai napig. Azonban Franciaország mellet az ókori Perzsiában és Rómában is feltűntek. Sőt a középkortól kedve Európában is számos helyen felbukkantak. Magyarországon, Németországban és Oroszországban is éltek uszkárok már ebben az időben.  Mivel hivatalos származási helye Franciaország, az uszkár a franciák nemzeti kutyája lett. Az uszkárokat már a 14. századtól használták vadkacsa vadászatra. Az etológusok úgy vélik, hogy vadászkutyák és bozontos szőrű juhászkutyák keveréke.

Az uszkár (Pudel) nevének eredete azonban német. A „Pudel” szó az ónémet „Puddeln” szóból ered, ami annyit tesz: „vízben játszó”. Erre a fajta elsődleges használata (vadkacsa vadászat) is utal. A jellegzetes, szinte művészi szőrnyírása is azokra az időkre vezethető vissza, amikor az uszkárt vadászként alkalmazták. A szőrforma nem csak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is fontos volt. Segítette a kutyát a könnyedebb úszásban. A kutya bundáján hagyott pomponoknak pedig az ízületeket védték a hidegtől.

Az uszkár külseje, megjelenése

Az uszkár külseje már az első pillanatban nemes és elegáns hatást kelt. Léptei könnyedek, mégis méltóságteljesek. Felszegett fejjel sétál, mintha a világ felett járna. Egy uszkár járásából fennköltség, elegancia és nemesség tükröződik. Az állat testalkata kiegyensúlyozott, az izmok jól fejlettek, a csontozat pedig erős és masszív. Ez a testfelépítés pedig izgalmas kontrasztot képez a könnyedséggel. Az uszkárt négy méretben tenyésztik.

  • óriás (45–62 cm)
  • közép (35–45 cm)
  • törpe (28–35 cm)
  • toy (25-28 cm alatt)

Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában máshogy osztályozzák a méretet. Három csoportba osztva van Standard, Miniautre és Toy uszkár.

Az uszkár oroszlánsörénye

Az uszkár alapvető ismertetőjegye a dús, göndör, rendkívül látványos bundája. Számos színváltozat létezik: fekete, fehér, ezüst, barna, narancs, vörös. A szőrzet göndör vagy zsinóros változatban is megtalálható, amelynek textúrája lágy és bársonyos. Bundájuk nem váltódik az évszakokkal, hanem állandóan nő. Ezért gondoskodni kell a rendszeres és szakszerű nyírásról. A csodás bunda ápolásáról és nyírás fazonokról a későbbiekben lesz szó.

Intelligencia, lojalitás, energikusság – az uszkár igazi jelleme

Az uszkárt sokoldalú és érdekes személyisége miatt ideális házikedvenc. A világ három legokosabb kutyafajtája közül az egyik, eleven és barátságos állat. A szeme mandula formájú és gyakran csillogó, tele van élettel és játékossággal. Rendkívül jó humorérzékkel és kiváló tanulóképességekkel rendelkezik. Fegyelmezettsége képesé teszi kimondottan nehéz feladatok elsajátítására is. Kivételes intelligenciájának köszönhetően nagyszerűen alkalmazkodik a körülményekhez. Agresszióval nemigen találkozhatunk nála, főleg ha megfelelő tenyésztésből származik.

Az uszkár elképesztően gyorsan tanul. Képes játékainak neveit is megjegyzi, és a gazdi utasítására a megfelelőt odahozni. Hűséges és emberszerető kutya. Számtalan szerepben kiválóan megállja a helyét. Lehet belőle vízi mentő, őrző-védő vagy terápiás kutya is. Utazás közben is jól alkalmazkodik, így ideális társ lehet hosszabb utakon is. Az uszkár általában nem tart az ismeretlen emberektől.  Inkább kíváncsi és nyitott rájuk. Szeret a figyelem középpontjában lenni, de sosem látja az embert vetélytársnak. Harapásra, agresszióra nem hajlamos, és más kutyákkal is jól kijön. Befogadó és toleráns új kétlábú és négylábú falkatagokkal is.

Hogyan kell megfelelően táplálni egy uszkárt?

Egészségének megőrzése érdekében nagyon fontos a megfelelő étrend. Az állat életkora, testtömege, aktivitás és általános egészségi állapota mind-mind befolyásolja az optimális táplálkozást. Fontos, hogy az étel megfelelő tápanyag-arányokkal rendelkezzen. Mivel a fajta hajlamos a gyomorcsavarodásra, kerülni kell a nagy ételadagokat. Inkább két kisebb adagban adjuk oda a napi porciót. Kölyökkutyáknál még több részre osztható a napi szükséges táplálék. Ideális esetben az étel 80%-a hús, 20%-a zöldség és gabona. Az emésztési problémák elkerülése érdekében érdemes előnyben részesíteni a hipoallergén tápokat a fajtánál. Kerüljük a túl sok felesleges gabonát, tartósítószereket és színezékanyagokat tartalmazó eledeleket.

Az uszkár bundájának megfelelő ápolása

A pudli kényes fajta, ezért az ápolása nem elhanyagolható. Jó, ha már korán találsz egy megbízható kutyakozmetikust, hiszen a kutyád gyakran fogja igényelni a szakértelmét. Ha a bundáját rövidre vágod, az könnyebbé teszi az ápolást. Azonban az extra rövid szőrzet bőrproblémákat okozhat, ezért mindig bízd szakemberre a vágást. A fajta egyik legjobb tulajdonsága, hogy a pudli szőre nem hullik. Ha az aljszőrzetből esetleg kihullik néhány szál, a dús bunda azt könnyedén felfogja. Ez a luxus azonban azt is jelenti, hogy rendszeresen meg kell fésülnöd. A fogaira is ügyelni kell, és a lerakódásokat időben el kell távolítani.

Hetente kétszer fogmosás és körömápolás is szükséges. A pudlit hetente kétszer kell fésülni, és 6-8 hetente nyírásra is szükség van. Az uszkárok kiállításokon csak az előírásoknak megfelelő fazonnal jelenhetnek meg. Ezek pedig a következők: oroszlános, kontinentális, angol, modern, kölyök oroszlán, kölyök angol vagy skandináv (veterán). A kedvencként tartott kutyáknál ettől természetesen el lehet térni. A bunda szükségleteit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kérd meg a kutyakozmetikust, hogy tanítson meg a füle ellenőrzésére, így a fülgyulladást is megelőzheted.

Az uszkár egészsége, jellemző betegségei

Az uszkár alapvetően erős és egészséges fajta. A törpe változat akár 17 évig, a közepes méretű pedig 12-15 évig is élhet. Néhány tipikus betegség azonban előfordulhat nála. Főként idősebb korban hajlamos különböző szemproblémákra, melyek a látás romlásával járhatnak. A progresszív retina atrófia igen jellemző öröklődő betegség a fajtánál. A retina sejtjeinek károsodása miatt a látás fokozatosan romlik. Sajnos nincs rá gyógymód, de genetikai tesztekkel kiszűrhető.

Viszonylag gyakran előfordul náluk patella ficam. Ilyenkor a térdkalács elmozdul a helyéről, mely jelentős fájdalmat okozhat. Szerencsés esetben a fájdalom megszűnik, amikor a patella visszakerül a helyére. Súlyosabb esetben azonban műtét is szükséges lehet. Hajlamosak a gyomorcsavarodásra, ezért figyelni kell a megelőzésre. Étkezés után a kutyának ne adjunk nagy mennyiségű vizet, és ne induljunk vele hosszú sétára. Az aktív játékot is inkább későbbre kell időzíteni.

Kinek javasolt az uszkár tartása?

Az uszkár ideális lehet számodra, ha aktív életet élsz. Az ügyességi sportok és a különböző mentális feladatok nélkülözhetetlenek számukra a kiegyensúlyozott élethez. Ha egy életvidám, lojális és aktív társra vágysz, az uszkár kiváló választás lehet számodra. Fontos, hogy ne csak fizikailag, hanem szellemileg is aktívan tartsd. Választás előtt fontos átgondolni, hogy az ápolásával járó költségeket valamint ráfordított időt hogyan tudod vállalni. Az uszkár nem szeret egyedül lenni. Ha sokat vagy távol, nem biztos, hogy ő a neked való fajta.

További fajtaleírásokért kattints IDE.