A felelős állattartás a megfelelő választással kezdődik

Egy kiskutya érkezését ideális esetben egy jól átgondolt, megtervezett és a család minden tagja által elfogadott döntés előz meg. Fontos, hogy a leendő gazdi megfelelően tájékozódjon a kérdésben és végigvegye a kutyaválasztás legfontosabb szempontjait. Bizony egy kiskutya esetében nehéz félretenni az érzéseket. A választást azonban nem szabad alapvetően érzelmi alapokra helyezni. Számos fontos kérdésre kell pontosan tudniuk a választ a leendő gazdinak, hogy megtalálják a számukra tökéletes választást.

A megfelelő kutyaválasztás a felelős állattartás egyik alapja. A harmonikus és egészséges együttélést megkeserítheti egy meggondolatlan és elhibázott döntés. Egy aktív, pörgős kutya például nem lesz boldog egész nap a kanapén lustálkodva. Egy kis mozgásigényű kutyának pedig nem tesz jót, ha a gazdi félmaratont fut vele. A legfontosabb szempont kutya választásánál, hogy a kutya és a gazdi igényei alapvetően összhangban legyenek. Más szóval passzoljanak egymáshoz. Nézzük, hogy egy leendő gazdinak milyen szempontok szerint kell kiválasztani négylábú társát.

Miért szeretnék kutyát?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy miért szeretnénk kutyát. Számos oka lehet, hogy valaki úgy dönt, egy kutyával szeretné bővíteni a családot. Valaki sporttársat keres, mások az egyedül töltött hétköznapokat szeretnék megosztani egy kutyussal. A munkakutyák és segítőkutyák választásáról ebben a cikkben nem lesz szó. Őket szakértők és profi kutyavezetők választják, tudatosan és tervezve.

A legnagyobb hibát talán ott követik el a gazdik, amikor egy társat vagy gyermeket szeretnének helyettesíteni a kutyával. Egy kutyának teljesen más igényei és szükségletei vannak, mint egy embernek. Másként kell velük kommunikálni és másként kell velük bánni. Más jutalmazást és szabályrendszert igényelnek. Egy kutya képes kitölteni az űrt, amit egy hiányzó gyermek vagy egy hiányzó társ jelent. A gazdinak azonban meg kell értenie és ki kell szolgálnia a szükségleteit és igényeit. Csodálatos társ és családtag válhat belőlük, de soha ne felejtsük el, hogy ők kutyák és nem emberek.

tenyésztő kiskutyákkal

Milyen korú kutyát válasszak?

Fontos kérdés, hogy kölyökkutyát vagy már felnőtt kutyát válasszunk. Általános tévhit, hogy egy kutyával csak kölyökkorban lehet megalapozni a kutya-gazdi kötődést. Szinte bármilyen korban képes kötődni és remekül alkalmazkodnak a változásokhoz. Egy felnőtt kutya választásánál mindenképpen előny, hogy egyértelműen látható a jelleme, személyisége és tudása. Szépen feltérképezhető, hogy vannak-e korrigálásra váró esetleges viselkedési problémái. A gazdi pedig eldöntheti, hogy ezekkel képes megbirkózni, vagy nem.

Nem lehet azonban elvitatni azt az élményt, amit egy kölyökkutya érkezése jelent. Picik, puhák és elképesztően cukik. Egy kölyökkutya érkezése azonban rengeteg munkát, odafigyelést és energiát igényel. A szobatisztaságra nevelés nehézségei, az esetleges éjszakai nyüszítések, az összerágott papucsok és kábelek, a vizelet foltok a szőnyegen gyorsan szét tudják oszlatni a rózsaszín felhőt. Fel lehet azonban készülni erre is. Tudatos tervezéssel nemcsak az idegrendszerünket, de a lakást is megóvhatjuk a fájdalmas károktól. Egy azonban biztos. Egy kölyökkutya az első időben 0-24 órás elfoglaltságot jelent a gazdinak.

Kutya örökbefogadás vagy vásárlás?

Sajnos rengeteg és egyre több kutya él gazdátlanul, menhelyeken. Az állatvédők megfeszített munkával és folyamatos anyagi bizonytalanságban küzdenek az életükért és családhoz kerülésükért. Egy gazdátlan kutyának otthont és szeretetet adni nemcsak nemes cselekedet, de az állatvédők munkájának egyik legnagyszerűbb támogatási módja is. A menhelyen élő kutyákkal van lehetőség előzetesen megismerkedni. A gondozók pedig részletes leírást tudnak adni a személyiségükről, habitusukról. Így felelősen és körültekintően választhatjuk ki kedvencünket.

Amennyiben valaki ragaszkodik egy bizonyos fajtához és ahhoz, hogy kölyökként kerüljön hozzá leendő kutyája, akkor kerüljön sor a vásárlásra. Egyéb esetben, ha van rá lehetőségünk, válasszuk az örökbefogadást.

Mi a különbség a szaporító és a tenyésztő között?

Kölyökkutya vásárlásakor fontos megkülönböztetni a szaporítókat és a valódi tenyésztőket. Egy szaporító általában a piaci árnál olcsóbban és törzskönyv nélkül adja el a kölyköket. A tenyésztést nem előzi meg szűrés, a kutyák sokszor nem megfelelő körülmények között születnek. A szaporítók nem rendelkeznek a gondos tenyésztéshez szükséges ismeretekkel és tapasztalattal. A felelőtlen szaporításból származó kiskutyák gyakran szenvednek örökletes betegségben és más egészségügyi problémában. Aki szaporítótól vásárol, ezt a tevékenységet támogatja. Kiskutya vásárlás esetén csak és kizárólag tenyésztőtől vásároljunk. Jó kiindulási alap lehet a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének honlapján felsorolt fajtaklubok ismerete. Ők szükség esetén segíthetnek a megfelelő tenyésztő kiválasztásában.

állat örökbefogadás

Hogyan válasszunk kutyafajtát? – Társak egy életen át

Alapvető hiba, ha azért választunk egy bizonyos kutyafajtát, mert az éppen divatos vagy láttuk egy filmben. Amíg nem ismertük meg az adott kutyafajta igényeit és szükségleteit, semmiképpen ne vágjunk bele a vásárlásba. A kutyának passzolnia kell a gazdi életmódjához, életviteléhez, szabadidejéhez, lakhatási körülményeihez, tulajdonképpen az egész életéhez. Tájékozódjunk a kutya fizikai-és szellemi igényeiről és jól átgondoltan mérjük fel, képesek vagyunk-e ezeket kielégíteni. Fontos szempont, hogy a kutya várhatóan milyen anyagi terhekkel jár, és hogy ezt képesek vagyunk- e vállalni.

Egy aktív, energikus, nagy mozgásigényű kutyának nem lesz elég napi két átlagos séta. Azok a kutyák, akik munkára és feladatra születtek (például a belga juhászkutyák), nem lesznek boldogok, ha nem dolgozhat az elméjük. Nekik feladatokra és kihívásokra van szükségük. Ha pedig egy kutya nem kiegyensúlyozott és boldog, abból rengeteg probléma adódhat. Rombolás, agresszió, viselkedési problémák, szökés, szeparációs szorongás és számos olyan dolog, ami megkeseríti a kutyák és a gazdik életét is. Ismerjük meg tehát a kiszemelt fajta jellemzőit, konzultáljunk tenyésztőkkel és tulajdonosokkal. Ezután döntsünk a vásárlás mellett, vagy ellene

A megfelelő kutya kiválasztásának alapvető feltétele tehát a tájékozódás. Bár nehéz érzelemmentesen dönteni, ezt a kérdést mégis javasolt hideg fejjel és objektíven végiggondolni, hiszen egy egész életre szól. Egy kutya érkezése megváltoztatja a gazdi és környezete életét is. Fontos, hogy a lehető legkevesebb váratlan fordulat és kellemetlen meglepetés árnyalja a közös életet és a zökkenőmentes együttélést.