A jól nevelt kutya. Így tanítsd meg az alapvető vezényszavakat!

Minden gazdi arra vágyik, hogy kutyájával zökkenőmentesen és feszültségek nélkül tudjon együtt élni. Ehhez alapvetően a szabályok felállítására, betartására és a kutya-gazdi kötődés kialakítására van szükség. Fontos meghatározni a kereteket és azokat következetesen be is kell tartani. Egy kutya akkor lesz kiegyensúlyozott és boldog, ha pontosan ismeri a szabályokat és azokat képes betartani. Ha nem egyértelmű a helye és a határai egy rendszerben, akkor bizonytalan lesz. Ez pedig számos viselkedési problémához vezethet.

kutya következetes nevelés- kutya a kanapén

Mik az alapvető szabályok?

Amikor egy kutya új környezetbe, családba kerül, meg kell határozni a hétköznapi élet alapvető szabályait. Ezt azonban először a gazdinak kell átgondolnia. Felmehet a kutya a kanapéra? Bemehet a konyhába? Mikor legyen a vacsoraideje? Mikor legyen a sétaidő? Ezek mind olyan kérdések, melyeket fontos tisztázni a gazdinak és az egész családnak. Ha meghatároztuk ezeket az alapvető pontokat, kezdjük el következetesen kialakítani a kutya napi rutinját. A biztos, kiszámítható napi rutin jól követhető keretet ad a kutya életének, ez pedig rendkívül fontos számukra. A kialakított szabályokat a gazdinak is következetesen be kell tartani. Nincs olyan, hogy egyszer feljöhet a kutya az ágyra, máskor pedig nem. Néha kap egy falatot az asztaltól, máskor pedig rászólunk, hogy ne kunyeráljon. Ha nem vagyunk következetesek, összezavarjuk a kutyát.

Mikor kezdjünk el vezényszavakat tanítani?

Az alapvető szabályok felállítása közben már érdemes elkezdeni az alapvető vezényszavak tanítását. A közös munka eredménye nemcsak egy feladat elsajátítása. Ilyenkor építjük a legjobban kapcsolatunkat a kutyánkkal. A kötődés kialakítását nagyban segíti minden közös munka, időtöltés, játék. A kutyák alapvetően nagyon szeretnének megfelelni gazdájuknak. Egy sikeresen elvégzett feladata és dicséret számukra is óriási öröm. Fontos, hogy lehetőséget kapjanak a sikerélményre és a dicséretre. Kezdjük olyan alapvető és könnyen elsajátítható vezényszavakkal a tanulást, amivel gyorsan lesz sikerélménye a kutyánknak. Mindig az egyszerű feladatoktól haladjunk a bonyolultakig. Azokat a vezényszavakat vegyük a lista elejére, melyek a kutya biztonságának szempontjából fontosak. Ilyen például a marad vezényszó, mely sok szituációban nagyon hasznos és megelőzhető vele a baj. A nehézségi sorrendet azonban mindig vegyük figyelembe. A „marad” feladat például nehezebben sajátítható el, csak az „ül” és a „fekszik” feladatok után vágjunk bele.

Kutyaiskola vagy saját tréning?

Kölyökkorban mindenképpen fontos, hogy elvigyünk kutyánkat egy kutyaoviba vagy kölyökcsoportba. A kutyaiskola ugyanis nem csak a vezényszavak és trükkök tanítására szolgál, hanem a megfelelő szocializációra is. Kezdő kutyásként a gazdi is sokat tanulhat arról, hogy hogyan kommunikáljon megfelelően kedvencével. Ez az alapja mindennek a későbbiekben, és fontosabb, mint a vezényszavak tanítása. A kölyöknek meg kell tanulnia, hogyan kell viselkednie különböző korú és méretű kutyákkal. Egy kutyaiskolában egykorú kölykökkel találkozik a kutyánk, a körülmények kontrolláltak és biztonságosak. Szakértők figyelik a kiskutyák viselkedését és azonnal korrigálják is ha szükséges. A korai szocializáció a kutya egész életére kihat. A nem megfelelő kölyökkori szocializáció felnőtt korban pedig már bepótolhatatlan.

kutya "ül" tanítása

Kezdjük az „ül” vezényszóval a tanítást

Az „Ül!” vezényszó a legegyszerűbben megérthető és végrehajtható parancs a kutyák számára. Javasolt tehát ezzel kezdenünk az oktatását. Válasszunk olyan jutalomfalatot, ami eléggé motiváló a kutyánk számára. Ajánlott jutalomfalat tartót használni, hogy könnyen és gyorsan tudjunk reagálni a kutya viselkedésére. Vegyünk ki egy falatot a tartóból és tartsuk közel a kutya orra elé. Ezután mozgassuk a kezünket felfelé úgy, hogy a kutya kövesse a falatot a fejével. Egészen addig húzzuk fel és hátrafelé a falatot, amíg a kutya leülteti magát. Ekkor kimondjuk a „Ül!” vezényszót, majd odaadjuk a jutalomfalatot és nagyon megdicsérjük a kutyust. Ezt a gyakorlatot naponta néhány alkalommal végezzük. Egészen addig, amíg biztosak vagyunk benne, hogy a kutyánk megtanulta a parancsot.

A „Fekszik!” vezényszó tanítása

Ezt a vezényszót ülő és álló helyzetből is érdemes megtanítani a kutyának. Kezdjük az ülő helyzettel, ez sokkal egyszerűbb és könnyebb tanulás és tanítás szempontjából is. Ilyenkor ugyanis a hátsó lábak és a fenék már a földön van, csak rá kell feküdnie a mellső lábaira. Állj szembe ülő kutyáddal egy finom jutalomfalattal a kezedben. Ha eléggé felkeltetted a figyelmét és az érdeklődését, kezdődhet a feladat. A vezényszó kimondása után tedd a kezedet a földre a kutya két mellső lába közé. Természetesen legyen a falat a kezedben, de ne engedd, hogy a kutya elvegye. Várd meg, míg teljesen lefekszik a földre. Ha egy kicsit lassan elkezdjük távolítani a kezünket a kutya mancsától, előrébb kell hajolnia, hogy elérje a falatot. Ez segíthet abban, hogy teljes testét letegye a földre. Ha a kutya lefeküdt, dicsérjük meg alaposan, majd adjuk oda a jutalomfalatot. Ha a kutya nem fekszik le, akkor kezdjük elölről az ülő gyakorlatot.

kutya fekszik tanítása

„Fekszik!” vezényszó álló helyzetből

Ha már jól megy az ülő helyzetből történő lefektetés, akkor jöhet a következő lépcsőfok. Elkezdhetjük tanítani a kutyának, hogy az álló helyzetből egyből, átmenet nélkül lefeküdjön. Az álló helyzetből történő lefektetéshez is szükség lesz a „Fekszik!” vezényszóra és jutalomfalatra. Álljunk a kutya elé, és gyorsan tegyük a kezünk a földre a jutalomfalattal a kutya mellső lábai közé. Tartsuk itt a kezünket, amíg a kutya le nem fekszik teljesen. A kutya elsőként mindig a mellső lábait hajlítja be. Ezután a mellkasa érinti a földet, míg a hátsó része még fent marad. Ekkor mozdítsuk a jutalomfalatot a mellkas felé, hogy a kutya hátrafelé dőljön. A súlypontja pedig a test középpontja felé tolódjon. Ezután a kutya lefekszik, és megvalósul a szabályos fekvés. Ha a kutya sikeresen lefeküdt, dicsérjük és adjunk neki jutalomfalatot. Ne feledjük, hogy ez a gyakorlat nehezebb, mint az előző, ezért fontos, hogy hangsúlyosan jutalmazzuk a kutyát.

A „Marad!” vezényszó tanítása kutyáknak

A „Marad!” vezényszó tanításának alapja az „Ül!” vezényszó elsajátítása. Akkor kezdjünk neki ennek a feladatnak, ha a kutya már magabiztosan tud ülni vezényszóra. A feladatot úgy kezdjük, hogy leültetjük a kutyát. Ezután nyújtsuk ki a tenyerünket az állat felé, mondjuk ki a „Marad!” parancsot, majd lépjünk néhány lépést hátra. Ha a kutya ülve marad és nem indul el felénk, akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom. Akkor is dicsérjük meg a kutyust, ha csak nagyon rövid ideig maradt egy helyben. Ha a kutya már érti a parancsot, fokozatosan növeljük az időt, amíg a helyén kell maradnia. Ezzel párhuzamosan pedig növeljük a távolságot is kutya és gazdi között. A kölyökkutyák és a juniorok igazi örökmozgók. Számukra ez a feladat sokszor nem azért nehéz, mert nem értik, mit akar a gazdi. Ilyenkor az egyhelyben maradás sokszor a legnagyobb kihívás számukra. Legyünk velük nagyon türelmesek! Egy-egy feladat sikeres elvégzése után pedig engedjük őket szabadon futkározni.

Ne feledd, hogy az elsajátított tudást minden nap ismételni kell! Iktasd be a napi rutinba az alapvető vezényszavak használatát. Étkezés, séta előtt például érdemes az „Ül!” vezényszóval nyugalomra inteni a kutyát. Kocsiból kiszálláskor pedig mindenképpen használd a „Marad!” vezényszót.