A jól nevelt kutya – Jutalomfalat, dicséret vagy simogatás?

Melyik a leghatékonyabb jutalom?

A kutyák tanítása és képzése ma már szinte elképzelhetetlen jutalomfalat nélkül. Kutyaszakértők és trénerek egybehangzó véleménye szerint a pozitív megerősítés a legjobb módszer a kutya tanítására. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő viselkedést jutalmazzuk, nem pedig a rossz végrehajtást büntetjük. Nem mindegy azonban, hogy pontosan miért, mikor és mivel jutalmazzuk a kutyát. Vajon a jutalomfalat a leghatékonyabb jutalmazás? Mi befolyásolja jobban a viselkedést, egy finom falat, vagy egy nagy dicséret? Ebben már megoszlanak a vélemények és a kutyák sem egyformák. A jutalomfalatoknak azonban kétség kívül óriási szerepük van a kutyák tréningezésében.

Mit jelent pontosan a pozitív megerősítés?

Mielőtt azonban rátérünk a jutalomfalatokra, tisztázzuk a pozitív megerősítés fogalmát. A pozitív megerősítés egy plusz inger hozzáadása a megfelelő viselkedéshez. A célja pedig az, hogy a megfelelő viselkedés száma növekedjen. Amikor egy viselkedés következménye pozitív eredménnyel jár a kutya számára, az a viselkedés megerősödik. Nagy valószínűséggel pedig ismétlődni is fog. Ezért amikor egy kutya úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle, megjutalmazzuk. A jutalmat megfelelően kell időzíteni, hogy a kondicionálás sikeres legyen. És hogy mivel jutalmazhatjuk a kutyát? Nem csak jutalomfalattal. Figyelemmel, dicsérettel, szeretettel, játékkal, közös idővel. A jutalom hatékonysága attól függ, hogy a kutya számára milyen értéke van. Tulajdonképpen mindennek megerősítő hatása van, amit a kutya szeret.

kutya várja a jutalomfalatot

Dicséret, játék vagy jutalomfalat. Melyik hatékonyabb?

A jutalmazás potenciális értéke nagyban függ az adott pillanattól. Elképzelhető, hogy egy kutyának nagyobb jutalom a parkban a közös játék, mint a jutalomfalat. Tréningnél mindig az a lényeg, hogy megérje az állatnak az erőfeszítés. A jutalmak „királya” azonban az étel, tehát a jutalomfalat. Ennek ugyanis veleszületett biológiai értéke van a kutya számára, nagyon erősen motiválja a kutyát. A jutalomfalat a szociális viselkedést is fokozza. Sőt azt is megfigyelték, hogy jutalomfalat használata mellett kevésbé mutatnak elkerülő viselkedést a kutyák. Az étel tehát megkönnyíti a tanulást, segíti a megerősítést és erősíti a köteléket kutya és ember között.

A simogatás szintén az elsődleges megerősítők között szerepel. Pozitív hatással van a kutyára fizikailag és lelkileg is. Csökken a pulzusa és a vérnyomása. Szervezetében ezzel együtt megnő az endorfin, prolaktin, oxitocin és dopamin szintje. Ezek az élettani válaszok egyértelműen jelzik, hogy egy simogatásnak fontos szerepe lehet a képzésben. Nem véletlen, hogy a hadseregben és rendőrségnél képzett kutyák elsődleges jutalma a simogatás és játék. Nem a jutalomfalat.

Kiváltható a jutalomfalat dicsérettel?

Szakemberek számos alkalommal próbáltak már választ találni erre a kérdésre. Több kutatás és vizsgálat eredménye is rendelkezésünkre áll a témában. Ezek szerint bizony van különbség a dicséret és a jutalomfalat hatékonyságában. A különbség pedig a tanulás gyorsaságában van. A kutyáknak mindenképpen szükségük van egy bizonyos számú ismétlésre ahhoz, hogy megtanuljanak egy adott viselkedést. Ezt szinte bármilyen jutalmazási módszerrel el lehet érni. A tanulás korai szakaszában van a legnagyobb jelentősége a jutalmazás módjának. Az alapképzések során ugyanis bizonyítottan sokkal gyorsabban tanulnak a kutyák étellel, mint dicsérettel vagy simogatással. Ha a jutalomfalathoz simogatás is társul, a kötődés jobban erősödik a simogató fél felé. A simogatást a kutatók hatékonyabb jutalmazásnak tartják például, mint a szóbeli dicséretet. A jutalomfalat hatékonysága a korai tanulási szakaszban tehát nem, vagy nehezen váltható ki bármi mással. A későbbiekben azonban fontos szerepet kaphat a dicséret, simogatás vagy a játék is.

Milyen jutalomfalatot használjunk tréninghez?

Tanításhoz és tréninghez elengedhetetlen a megfelelő jutalomfalat kiválasztása. Nem elég, hogy ínycsiklandó és ízletes legyen. Fontos, hogy jól tudjuk adagolni és a kutya könnyedén lenyelje. Ha kutyakekszet adunk jutalomnak tréning során, megtörjük a lendületet. A kutyának ugyanis meg kell állni, megrágni és lenyelni a falatot. A jó jutalomfalatot ezzel szemben nem kell sokáig rágni, könnyen lenyelhető. Pontos méretet nem lehet megadni, hiszen más vonatkozik egy kistestű és egy nagytestű kutyára. A falat mérete tehát a kutya méretéhez illeszkedjen.

jutalomfalat kosárban

Miért van szükség jutalomfalat tartóra?

A pozitív megerősítés egyik legfontosabb eleme az időzítés. Megfelelő pillanatban kell jutalmazni a kutyát, hogy pontosan tudja, miért kapta a jutalmat. Ezért nem mindegy, hogy hol tartjuk a jutalomfalatot és milyen gyorsan tudjuk előrántani. A lendületes és gördülékeny tréninghez és tanuláshoz elengedhetetlen egy praktikus jutalomfalat tartó. Fontos, hogy kézre essen, tehát gyorsan és határozottan tudjunk belőle falatot kivenni. Mivel nem tarthatjuk folyamatosan a kezünkben, rögzíteni kell nadrágszíjra, övtáskára. Olyan helyre, ahol kényelmesen és könnyedén elérjük. Legyen elég széles a nyílása, hogy kezünk kényelmesen hozzáférjen a falatokhoz. Nem utolsó szempont a tisztíthatóság. Legyen mosható és megfelelő módon fertőtleníthető.

Hogyan használjuk a jutalomfalatot?

Ahogy már az előbbiekben kiemeltük, az időzítés kulcsfontosságú a megfelelő jutalmazásban. Az elvárt cselekvés végrehajtásának pillanatában kell odaadni a kutyának a falatot. Így lehet csak biztosan és hatékonyan megerősíteni az adott cselekvést. A megfelelő időzítés magabiztosságot is ad a kutyának. Pontosan tudni fogja, hogy miért kapja, nem kell kitalálnia melyik mozdulata volt a helyes. Fontos, hogy a kutya ne jóllakott állapotban érkezzen a tréningre. Bár sok kutya még így is motiválható étellel, éhgyomorra nagyobb hatása van egy ínycsiklandó falatnak. Tehát éhesen „jobban megéri a kutyának” teljesíteni.

jutalomfalatok

A jutalomfalat nem megfelelő használata

A gazdik gyakran elkövetik azt a hibát, hogy mérték nélkül jutalmazzák a kutyát. Azért mert szépen néz, azért mert olyan kis cuki, azért mert szomorú. A folyamatos jutalmazassál csak azt érjük el, hogy a kutya meghízik és nem lesz szófogadó. A jutalmazást minden esetben valamilyen teljesítményhez kell kötni. A teljesítmény nélküli jutifalat adás csak a kutya etetését jelenti. Semmilyen pozitív hatással nincs a kutya viselkedésére, a kutya-gazdi kapcsolatra és a kutya jellemére. Sok gazdinak nehéz elfogadni, de több kárt okoz vele, mint hasznot. Bármilyen nehéz is megállni, ne tömjük a kutyát jutalomfalattal csupán a létezése miatt.

A jutalomfalat a táplálás része

Egy-egy hosszabb tréning során bizony tetemes mennyiségű jutalomfalat elfogyhat. Ezek a falatok ugyanúgy tartalmaznak szénhidrátot, fehérjét és egyéb más összetevőket, mint a kutya tápja. Fontos tehát, hogy beleszámoljuk a kutya napi tápanyag szükségletébe az elfogyasztott jutalomfalat mennyiséget. Ellenkező esetben az intenzív és gyakori tanulás hízással fog párosulni. Sajnos kutyák esetében is igaz, hogy hízni sokkal könnyebb, mint lefogyni. Mindig figyeljünk a jutalomfalat összetevőire is. Főleg akkor, ha kutyánknak valamilyen ételallergiája, intoleranciája van. Csak olyan falatot válasszunk, melynek minden összetevője megfelel kutyánk táplálási igényeinek.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban megtanítani az alapvető vezényszavakat kutyádnak, olvasd el cikkünket a témáról.