A jól nevelt kutya – Utazás autóban

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szállító bokszhoz és az autós utazáshoz?

Az autós utazás városi kutyák esetében ma már teljesen hétköznapi dolognak számít. A kutya családtag, így nemcsak az otthonunkban, hanem az autónkban is van helye. Az autókázás azonban nem minden kutya számára jelent boldog perceket. Kifejezetten rosszul is érezhetik magukat a kocsiban. A stressz pedig pánikot, remegést, akár hányást is okozhat. A kutyák fokozatos hozzászoktatása a szállítóbokszhoz és az autóhoz, sokat segíthet ezen a problémán. Egyáltalán nem csoda, hogy sok kutya fél az autótól. Ismeretlen, óriási és ráadásul roppant zajos és büdös is. Minden kutya más személyiség, egyik fél az autóban, másik észre sem veszi, hogy utazik. Bármelyik csoportba is tartozzon a kutyád, a bokszba és autóba szoktatást figyelmesen és fokozatosan kell csinálni.

Ezek a szabályok vonatkoznak a kutyák autós szállítására

A KRESZ nem rendelkezik külön arról, hogyan kell a kutyákat szállítani. Rakománynak minősülnek, így az erre vonatkozó előírásokat kell betartanunk. A kutyát rögzíteni kell, ennek pedig elsősorban biztonsági okai vannak. Fontos, hogy semmilyen módon ne tudja az állat befolyásolni a sofőr kilátását és szabad mozgását. Az utastérben szabadon „kószáló” kutya vagy cica kimondottan balesetveszélyt jelent. Nem szerencsés megoldás tehát, ha a sofőr ölében utazik a kutya. Ráadásul jó tudni, hogy a KRESZ is tiltja. Ez a szabályozás kedvenceink biztonságát is szolgálja. Egy esetleges baleset során komoly sérülést szenvedhet a nem biztonságosan szállított kutya. Ami az ember számára a biztonsági öv, az a kutya számára egy megfelelő szállítóboksz. A megfelelő boksz kiválasztásánál elsősorban a minőségre és a méretre kell figyelni.

alphazoo-kutya-utazoboksz-vasarlas

A megfelelő méretű szállítóboksz kiválasztása

Attól függetlenül, hogy mire fogod használni a bokszot, elsődleges szempont a minőség legyen. Egy rossz minőségű szállítóboksz több szempontból is életveszélyes lehet a kutya számára. Egy rosszul záródó ajtó, vagy a kis alkatrészek törése miatt könnyen kiszökhet az állat a hordozóból. Textil bokszot inkább csak otthonra válassz, autós szállításra preferáld a jó minőségű műanyagot. Ma már méretre készített és beépített fém bokszokat is lehet kapni, ezek talán a legbiztonságosabbak. Hátrányuk, hogy nem lehet ki-be venni a csomagtartóból.

A megfelelő méretű bokszban a kutya fel tud állni és meg tud fordulni. Nem lehet azonban túl nagy a hely bent, mert elveszíti biztonságos kuckós érzetét. Sőt, ha túl nagy a légtér, könnyebben piszkít be a kennelbe a fekhelye mellé. Ha túl kicsi a hely és nem tud forgolódni, szinte biztos, hogy kényelmetlenül fogja magát érezni. Ráadásul hosszabb utazásnál egyáltalán nem egészséges, ha alig tud megmozdulni a kutya. Választásnál mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát. A legjobb, ha ki tudjuk próbálni a bokszot vásárlás előtt.

Autóhoz szoktatás lépésről lépésre

Akár kölyök, akár felnőtt kutyáról van szó, fokozatosan ismertessük meg vele az autót. Lehet, hogy azonnal beugrik, és ki se akar szállni, de érdemes óvatosan közelíteni az új helyzethez. Egy elhibázott lépés olyan rossz emléket jelenthet a kutyának, amit aztán csak nehezen lehet korrigálni. Először hagyjuk, hogy körbe szaglássza az autót, saját tempójában. Majd nyissuk ki az ajtót, üljünk be együtt a kocsiba. Tegyük pozitívvá az élményt, például vigyünk magunkkal valami finomságot és beszéljünk kutyánkhoz folyamatosan. Egyelőre még ne indítsd el a kocsit, hagyd, hogy szokja a légkört.

Következő alkalommal már a motort is beindíthatod, és figyeld a reakciót. Előtte és utána is kapjon jutifalatot. Ha azt látod, hogy ideges, próbáld megnyugtatni. Hagyj neki időt, hogy megismerje a motor zúgását és megtapasztalja, hogy semmi rossz nem történik közben. Addig ne szállj ki az autóból, amíg a kutya teljesen meg nem nyugszik. Ha ez motorzúgás közben nem történik meg, akkor állítsd le a motort és így várd meg, míg a kutya lecsillapodik. Csak ezután szállj ki az autóból.

alphazoo-kutya-utazobokszhoz-szoktatasa-lepesrol-lepesre

Az első út egy igazán jó helyre vezessen

Ha a kutyádat már nem zavarja a motor hangja, indulhat a furikázás. Először csak pár percig tartson, közben figyeld a reakciót. Érdemes egy szuper helyre menni első körben, hogy valóban jó élményeket kössön a kutya az autóhoz. Alapvetően teljesen normális, ha egy kutya fél az autótól, azonban viszonylag gyorsan hozzá tudnak szokni. A kulcs a fokozatosság és a türelem. Fontos azonban kiemelni, hogy az utazás közbeni hányást nem feltétlen a stressz okozza. Ahogy az ember, úgy a kutya gyomra is fel tud fordulni az autóban. Egyes kutyák ugyanúgy érzékenyebbek erre, mint egyes emberek. Ilyen esetben, ha hosszabb útra megyünk, érdemes konzultálni állatorvossal és hányáscsillapítót kérni tőle.

Kutya beszoktatása a szállító bokszba

A bokszhoz szoktatás egy viszonylag hosszadalmas folyamat, amit nem érdemes siettetni. Amikor hazaérkezünk a ketrecével, helyezzük el könnyen megközelíthető helyre. Hagyjuk, hogy kedvencünk jól megszaglássza, körüljárja, ismerkedjen vele. Érdemes néhány meglepetés jutalomfalatot elrejteni a belsejében. Ezzel ösztönözzük a kutya kíváncsiságát és bátorítjuk arra, hogy benézzen. Amikor a kutya bedugja a fejét a ketrecbe, vagy akár rögtön be is megy, dicsérjük és jutalmazzuk meg.

Amikor már megszokta a kutya a boksz jelenlétét, próbáljuk meg betenni a vacsoráját. Ha a kutya félős, eleinte nem kell teljesen beletolni a hátsó részéig. Először csak az legyen a cél, hogy a feje benne legyen. Addig ismételjük ezt, amíg stabilan megy és a kutyának teljesen természetes lesz a boksz közelsége. Ez akár 1-2 hétig is eltarthat, szánjuk rá az időt. Ha már teljesen és nyugodtan bent van a kutya a bokszban, elkezdhetjük az ajtó zárásával is megismerkedtetni.

alphazoo-kutya-szallitobokszhoz-szoktatasa-lepesrol-lepesre

Az elején csak pár másodpercre zárjuk be, hogy ne zavarjuk és ne ijesszük meg a kutyát. Mint minden lépést a szoktatás során, ezt is napokig ismételhetjük ugyanabban a formában. Lassan növeljük az időt, amit a zárt ajtó mögött tölt el. A beszoktatást nagyban segíti, ha a kutya fekhelyét erre az időszakra eltesszük. Tegyünk a bokszba olyan párnát, takarót, amin már feküdt a kutya, így komfortosabb lesz számára az új hely.

A következő lépés az, hogy a ketrecet betesszük az autóba. Ezt is fokozatosan csináljuk, de ez már sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint a beszoktatás kezdeti szakaszában. Ha egyszerre szoktatod kutyádat az autóhoz és a bokszhoz, akkor a folyamatnak ezen a ponton kell összeérnie. Párhuzamosan csináld a szoktatást és csak akkor induljatok el bokszban autóval, ha már mindkét feladat tökéletes működik.

Ne feledd, pozitív élményekkel és megerősítéssel hatékonyan tudod hozzászoktatni kutyádat az új helyzetekhez és dolgokhoz!

Utazáshoz szükséges kutya felszereléseinket keresd itt: https://www.alphazooshop.hu/kutya/kutya-felszereles/utazas/

Ha szeretnél még több érdekes cikket olvasni az ALPHAZOO Online Magazinban, kattints ide: https://alphazoo.hu/blog, vagy iratkozz fel hírleveleinkre és értesülj a legfrissebb híreinkről mindig elsőkézből!