A kölyökkutya etetése

A kölyökkutya etetése nagyban eltér a felnőtt kutyáétól, hiszen ebben a korban egy nagy fejlődésen megy keresztül. Viszonylag rövid idő alatt változik a kutya teste, melyhez sok energiára és hasznos tápanyagra van szüksége. Éppen ezért a kölyök kori etetés sorsdöntő lehet, hiszen a növekedés egészséges fejlődése befolyásolja a kölykök későbbi egészségi állapotát.

Fontos szem előtt tartani, hogy a kutya ragadozó múltú, alapvetően állati eredetű fehérjét igénylő állat, de nem kizárólag húsevő. Táplálékának megfelelő mennyiségben és arányban kell tartalmaznia a fehérjék mellett zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

Kevesen tudják, de sajnos mind az alul-, mind a túltáplálás káros. A nem megfelelő mennyiségben és minőségben etetett fehérje hiánybetegségeket okozhat.

Kölyökkutya táplálása

A kölykök etetése eltér a felnőtt kutyákétól

Születése után a kutya számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék. Az első 24 órában az kapott ún. föcstej (kolosztrum) olyan ellenanyagokat tartalmaz, amelyek hozzásegítik a kölyköket az ellenálló képességük kialakulására. Ezt maternális időszaknak, más néven anyai védettségnek nevezzük. Körülbelül 6-8 hetes korig tart.

Ha nincs elég teje az anya kutyának, vagy nem neveli kölykeit, kutyatejpótló készítményekkel lehet táplálni a kicsiket. A tehéntej nem ajánlott, mert nem fedezi a kutyák szükségleteit. Ráadásul ennek a legmagasabb a tejcukor tartalma, amit a kiskutyák szervezete nem tud tolerálni.

Ismerkedés a tápokkal

4 hetes korban megkezdhető a hozzátáplálás (általában ekkor még a tenyésztőnél vannak a kutyusok). Ha száraztápra szoktatják, akkor azt eleinte nedvesítve kell adni, majd a víz mennyiségért idővel csökkenteni kell.

Amikor a kiskutya elkerül a tenyésztőtől, vagy régi helyéről, hasznos a táplálást a számára megszokott, már ismert táppal etetni. A tápváltás ilyen kis korban nem ajánlott, mert nagy gondot okozhat a kiskutyánál. Jobb ezzel várni legalább 12 hetes korig.

Kölyökkutya táplálékigénye

A kölyökkutya táplálékigénye

A kölyökkutyák energiaigénye kétszerese is lehet a felnőttekének. Kis gyomruk miatt azonban a felnőtt kutyáknak készült tápból nem képesek annyit megenni, amennyi fedezné a tápanyag- és energiaigényüket.

A kölyköknek szánt eledelek koncentráltabbak, tápanyagokban és energiában dúsabbak. Ráadásul eltér a tápanyag és energia aránya is.

Tápválasztásnál a testméret a lényeg

A tápválasztás során nem csak a kutya aktuális korát, de a felnőttkori méretét is figyelembe kell venni. A kis- és törpe méretű kutyáknál a legnagyobb probléma a túletetés, vagy helytelen táp etetése miatt kialakult elhízás. Mivel gyomruk nagyon kicsi, csak nagyon kis mennyiségű eledelre van szükségük. Fontos, hogy olyan ízletes eledelt kapjanak, amit meg is esznek. Mindemellett, aktivitási igényük is kisebb a nagytestű társaikkal ellentétben, ezért esetükben felnőtt korban is érdemes a pontos etetési mennyiség betartása.

Ha kedvenced nagy-, vagy óriás testű növendék, túletetése nem csak elhízáshoz, de túl gyors növekedéshez is vezethet. A csont növekedése egy kétdimenziós növekedés, mely a túlságosan gyors növéssel nem képes lekövetni a testtömeg változásait. A túletetés esetükben csontnövekedési zavarokhoz vezethet. Ilyen például az ízületi elváltozások, csonthártyagyulladás.