A nagy macskaalom kisokos

Amíg a kutyáknál a szobatisztaságra és a megfelelő eledel kiválasztására koncentrálnak a gazdik az első hónapokban, addig a cicás gazdik bevetik magukat a macskaalmok kínálatának sűrűjébe és megpróbálják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. Sokan pedig nem is tudják, mire érdemes egyáltalán odafigyelni a macska wc kialakításakor és mi alapján érdemes macskaalmot választani. Kezdjük az elején!

A macskaalmok alapvető két típusa

macskaalmoknak két fő típusa van, a csomósodó és a nem csomósodó almok. Nevükben is benne van a lényeg, az egyik típusban a nedvesség összecsomósodik, a másik beszívja azt, de nem lesz csomós, nem áll össze. Nézzük meg mindkét típus fő jellemzőit, előnyeit és hátrányait: Csomósodó alom:

 • praktikus, hiszen nem az egész almot kell cserélni, hanem csak a csomókat. Ezeket átlag napi egy-két alkalommal érdemes megtenni.
 • folyamatos gondozást igényel, de cserébe gazdaságosak, egy 5 kg-os alom akár egy hónapig is elég lehet, azonban a kivett mennyiséget folyamatosan pótolni kell
 • alapanyaga általában a betonit

Nem csomósodó alom:

 • nem áll össze az anyag, nem lehet kis csomókban eltávolítani
 • magába szívja a nedvességet és a szagokat is, minőségtől függően akár két hétig is lehet használni
 • nem igényel folyamatos gondozást, amikor „megtelik” az alom, egyszerre kell üríteni és újra tölteni.
 • ezek az almok számos alapanyagból készülhetnek, ilyen a fa pellet, szilika gél, cellulóz, papír, attapulgit, szepiolit, fűrészpor, de speciális kőzet martalékból is készül macska alom.

 

Milyen szempontokat vegyünk még figyelembe

Ha fentiek alapján sikerült eldönteni, hogy csomósodó vagy nem csomósodó almot szeretnél a háztartásba, még számos dolgot figyelembe kell venned. Rengeteg változat létezik mindkét alomra, ha ezeken a tulajdonságokon végigfutsz, könnyebben teszel majd különbséget és könnyebben választasz

 • Nedvszívó képesség. Ez az adat azt jelzi, hogy mennyi nedvességet képes magába szívni az alom. Százalékban adják meg általában. A 100% például azt jelenti, hogy 1 liter alom 1 liter nedvességet képes beszívni és magában tartani. A 200% értelem szerűen azt jelenti, hogy 1 liter alom 2 liter nedvességet köt meg. Minél magasabb ez az érték, annál tovább fog tartani az alom.
 • Szagsemlegesítés. Nézd meg a csomagoláson, hogy milyen hosszan köti meg az alom a szagokat. A macskapisi bizony nagyon kellemetlen szagú tud lenni, így hiába választasz hosszan tartó almot a nedvszívó képessége alapján, ha félidőben ki kell dobnod a szag miatt.
 • Csomósodás. Egy betonit annál jobb minőségű, minél kisebb és erősebb csomókban gyűjti a vizeletet. Ezt csak úgy tudod kitapasztalni, ha többféle betonit almot is kipróbálsz.

Hogyan használd a macskaalmot

A két nagy típusú almot (csomósodó, nem csomósodó) nem egyformán kell használni. Jó, ha előre tudod, melyik, hogy működik, ez is segíthet a választásban.

 • Csomósodó: az alomtálcát nagyjából 5-8 cm vastagon kell feltölteni az alommal. Miután a cica elvégzi rajta a dolgát, elkezdődik a csomósodás. A kész csomókat egy alomlapáttal távolítsd el, naponta legalább egyszer. Ahogy kezd fogyni az alom, folyamatosan pótold vissza. Érdemes havonta legalább egyszer kitisztítani az alomtálcát. Ilyenkor távolítsd el az almot és fertőtlenítő folyadékkal tisztítsd meg a tálcát.
 • Nem csomósodó: az alomtálcát 3-5 cm vastagon töltsd fel, ebből elegendő egy picit kevesebbet használni, mint a csomósodóból. Ezzel az alommal a továbbiakban semmi teendőd nincs egészen a cseréig. Attól függően, hogy milyen minőségű az alom, 1-2 hét alatt telítődik meg. Ekkor az egész almot ki kell dobni, a tálcát ki kell tisztítani és fertőtleníteni, majd újra tölteni friss alommal.https://alphazooshop.hu/collections/cleanne-pet-tisztitoszerek

TIPP: ne használj erős fertőtlenítő szert, mert annak szaga és összetevője is irritálhatja a cicádat. Nagyszerű tisztító szerek állnak már rendelkezésre kifejezetten kisállatos dolgok tisztításához is, melyek nem tartalmaznak semmilyen káros kemikáliát.