Álomszuszék macskák – miért alszanak olyan sokat?

Egy macska akár 20 órát is képes egyfolytában aludni. Kifejezetten lustának és álomszuszéknak tűnhetnek, képesek az egész napot átaludni. A rengeteg alvásnak azonban csak kevés köze van a lustasághoz. Sokkal inkább természetes biológiai folyamatokkal és őseiktől eredő ösztönökkel van összefüggésben. Cikkünkből megtudhatod, mi számít normális alvásigénynek egy cicánál. Valamint arra is kitérünk, mikor alszik túl sokat a macska és milyen okokra kell gyanakodni ilyenkor.

A macskák természetes alvási periódusai

Egy macska napközben általában több kisebb alvási periódust is beiktat. Ezek összességében 12-16 órát tesznek ki egy teljes nap alatt. Természetesen ez az időtartam változhat az állat életkorától, egészségi állapotától és aktivitási szintjétől függően. A fiatalabb és aktívabb macskák valószínűleg kevesebbet alszanak, mint az idősebb vagy kevésbé aktív egyedek.

A macskák gyakran ébrednek fel, hogy egyenek vagy játszanak, mielőtt újra visszatérnek egy másik alvási ciklushoz. Napközben általában nem alszanak túl mélyen. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan reagáljanak a környezetükben bekövetkező változásokra. Ez a fajta „szunyókálás” a macskák természetes viselkedésének része. Segíti őket abban, hogy mindig készen álljanak a gyors cselekvésre, legyen szó akár vadászatról, akár játékról.

Az életkor nagyban befolyásolja a macska alvási szokásait. A kölyök cicák sokkal többet alszanak, mivel növekedésük és fejlődésük szempontjából létfontosságú az alvás. Az idősebb macskák is hajlamosak többet aludni. Nekik az alvás segít az energia megtakarításában és az izmok, valamint az ízületek regenerálásában.

Miért alszanak sokat a macskák?

A macskák ősei éjszaka vadásztak, nappal pedig kipihenték a fáradalmakat. Az egyik ok, amiért a macska napközben sokat alszik, ide vezethető vissza. Ezek az állatok az éjszaka elégetett energiát napközben pótolták vissza a szervezetükbe. Fontos volt számukra a pihenés, hogy éjszaka újult erővel induljanak zsákmányért. A legtöbb házi macska már nem jár éjszaka vadászni, hiszen az élelmet gazdájától kapja. A nappali alvás szokását azonban nem hagyták el, az ugyanúgy a „vérükben” van.  A másik oka cicák energiafelhasználásában rejlik. Rugalmas izomzatuknak és testfelépítésüknek köszönhetően rendkívül gyorsan reagálnak a környezeti ingerekre. Ez a gyors reagálás azonban rengeteg energiájukba kerül. Ennek fenntartására és pótlására pedig szükségük van a sok alvásra.

A macskák alvási ciklusai

A macskák alvási ritmusát három különböző szakasz jellemzi. Mindegyikük kulcsfontosságú a jólétük szempontjából. Az első szakasz a felszíni alvás. Ilyenkor a macska fizikailag pihen, de mentálisan még mindig éber és könnyen reagál a környezeti ingerekre. A második szakasz a REM (gyors szemmozgású) alvás. Ez a szakasz teszi ki alvásuk jelentős részét, ilyenkor dolgozzák fel mentálisan a nap eseményeit. Ebben a szakaszban mozgások is megfigyelhetőek, mint például a mancs rángása vagy szemmozgás. Az utolsó szakasz, a Non-REM alvás. Ez különösen fontos a fizikai regenerációhoz. Az izom- és csontépítéshez, valamint az immunrendszer megerősítéséhez. Különösen az idősebb és a fiatalabb macskáknál van nagy jelentősége ennek az alvási szakasznak.

Túl sokat alszik a macska? Mennyi a normális?

A túlzott alvás egy macskánál gyakran figyelmeztető jel lehet, hogy valami nincs rendben az állat egészségi állapotával. A normál alvási idő 12-16 óra között mozog naponta. Ha egy macska ennél jelentősen többet alszik és ez az állapot tartósan fennáll, érdemes állatorvoshoz fordulni. A túlzott alvás számos betegség tünete lehet. Belső paraziták, fertőzések vagy krónikus betegségek is meghúzódhatnak a háttérben. Utóbbiak közül például a cukorbetegség és a vesebetegség a leggyakoribbak. Ilyen esetben általában további tünetek is megjelenhetnek. Például az étvágytalanság, a letargia vagy a fokozott ivás.

Életkor és környezeti változások hatása a macskák alvási szokásaira

Az idősebb macskák gyakran többet alszanak, mint a fiatalabbak. Érdemes azonban idősebb cicánkat is figyelni, hogy az alvás növekedése nem jár-e együtt más tünetekkel. A macska életmódjának változása szintén befolyásolhatja az alvásigényt. Megváltozott környezet vagy étrend is állhat a több alvás mögött. Ennek azonban idővel vissza kell zökkennie a megszokott kerékvágásba. Figyeljük tehát meg, hogy mi lehet az oka a túlzott alvásnak. Hogy vannak –e más tünetek, és hogy mióta alszik többet a cicánk. Ha a viselkedés tartós és indokolatlan, valamint más tünetekkel is párosul, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Milyen lakótárs a macska?

Első pillantásra sokan azt gondolhatják, hogy a macskák független és távolságtartó állatok. Valójában azonban ennél sokkal összetettebb személyiségek. Valóban képesek egyedül is eltölteni az időt különösebb probléma nélkül. Nem nagyon jellemző rájuk a szeparációs szorongás, mint a kutyáknál. Ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik, nem élvezik gazdájuk társaságát. Sok macska imádja, ha simogatják, és aktívan keresi az emberi közelséget. Különösen, ha érzi, hogy valami nincs rendben vagy gazdájának szüksége van egy kis vigaszra.

A macskák érzelmi intelligenciája

A macskák rendkívül érzékenyek az emberi érzelmekre és a környezetükben uralkodó hangulatra. Rögtön észreveszik, ha a gazda rosszkedvű vagy stresszes. Ilyenkor általában odabújással próbálják vigasztalni, nyugtatni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatók álláspontja nem egységes ebben a kérdésben. Sokak szerint a macska csak kényelmi szempontból kötődik az emberhez. Nem érzelmi szálak fűzik a gazdájához, hanem a fizikai szükségletek, leginkább az élelem biztosítása.

A cicák számára kifejezetten fontos a privát szféra. Egy bizonyos terület a lakásban, melyet sajátjuknak érezhetnek. Lehet ez egy kedvenc fotel, egy ablakpárkány vagy egy kis zug, ahol békén hagyják őket. Ez az ő „szentélyük”, ahol pihenhetnek, aludhatnak, vagy egyszerűen csak vannak. A macska tehát nem igényel túlzott figyelmet, azonban képes társaságot nyújtani. Kimondottan jó lakótársa lehet annak, aki szeretné fenntartani otthona nyugalmát egy háziállat érkezése után is. Elfoglalt, állandóan mozgásban lévő embereknek is tökéletes választás.

Egy cica lazán eltölti egyedül az idejét, azonban ezt nem azt jelenti, hogy nem igényli a társaságot. Ne feledjük azonban, ahány cica, annyi egyéniség! A közös élet kialakítása során mindig a cicád egyedi igényit vedd figyelembe, ne az általános jellemzőket.

További cicás tartalmakért kattints IDE.