Cica a fedélzeten! Hogyan utazz macskáddal

Nyaralás és utazás tervezésekor nemcsak a kutyás gazdiknak okozhat problémát kedvencük elhelyezése. Általában azonban míg kutyabarát szálláshelyekről gyakran hallunk, cicabarát minősítéssel ritkán találkozni. A kutyák szeretnek gazdáik közelében lenni és gyorsan alkalmazkodnak a különböző élethelyzetekhez. Egy kutyás nyaralás megfelelően szervezve az állatnak és a gazdinak is szuper élmény lehet. De mi a helyzet a cicákkal? Ők is szeretnének a gazdival utazni? És ha igen, akkor hogyan, milyen körülmények között?

A cica az otthonához ragaszkodik

A cicák alaptermészete más, mint a kutyáké. Egy cica számára az otthon elhagyása a legtöbb esetben traumát okoz. Ők ugyanis elsősorban nem az emberhez, hanem a házhoz szoknak hozzá. Alapesetben tehát a cicák nem biztos, hogy jó ötletnek tartják az utaztatást. Vannak természetesen kivételek. Több olyan cicát is ismerünk, aki bejárta a világot gazdájával és közben Instagram sztár lett belőle. Az átlagos cicák azonban nem járják hátizsákban a világot. Ők a jól megszokott környezetükben élik nyugodt mindennapjaikat. Alakulhat azonban úgy az élet, hogy utazás esetén a cica felügyelete nem megoldható. Ilyenkor gondosan meg kell tervezni az utazás részleteit és tisztában kell lenni a cicára vonatkozó szabályokkal.

Sok cica kimondottan ragaszkodik gazdijához, ők talán még az utazást is könnyen elviselik a közelségért. Mielőtt azonban elkezdünk hosszú utakat tervezni cicánkkal először rövid távon próbáljuk ki a türelmét. Ha már egy rövid autóúton is nagyon stresszel, nem javasolt több száz kilométeres útra vinni. Ha mégis az utazás mellett döntünk, készüljünk fel megfelelően a ránk váró kalandra.

cica szállítoboksz

A megfelelő cica szállítóboksz

A cicák szállítására a legmegfelelőbb eszköz egy szállítóboksz. Mindegy hogy autó, busz, repülő vagy vonat útról van szó. A szállító dobozban vannak a legnagyobb biztonságban. A következő szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő szállító doboz kiválasztásakor:

• Méret: A macskának elegendő helyet kell biztosítani a bokszban ahhoz, hogy kényelmesen elférjen és mozoghasson. A boksz hossza legalább 1,5-szerese legyen a macska hosszának, és a magassága legalább a macska magassága legyen.

• Anyag: A legtöbb macska szállító boksz műanyagból készül, mivel ez könnyű és tartós anyag. A boksznak azonban szilárdnak és strapabírónak kell lennie ahhoz, hogy biztonságos legyen a cica számára.

• Ajtó: A boksznak legalább egy ajtóval kell rendelkeznie, amely könnyen nyitható és zárható. A legtöbb esetben ajánlott, hogy a boksz tetején is legyen egy ajtó, így könnyen hozzáférhetünk a macskához.

• Szellőzés: Fontos, hogy a cica a szellőzőnyílásokon, lyukakon keresztül megfelelő mennyiségű levegőt kapjon. Melegebb időben erre fokozottan kell figyelni.

• Kényelem: Tegyünk egy puha párnát vagy takarót a boksz aljára, hogy cicánk kényelmesen érezze magát benne. Fontos, hogy hosszabb út esetén az itató tálka is, melyben mindig legyen friss víz.

Hogy az utazás kevésbé legyen stresszes, alkalmazhatunk nyugtató hatású, feromonos készítményeket. Ilyen például a Feliway spray, ami a szállítóboxba fújva segíti kedvencünket a stressz enyhítésében.

cica repülőn

 

Utazás külföldre macskával

A kisállat útlevél és mikrocsip a cicák számára is nélkülözhetetlen dokumentum az uniós tagállamok közötti utazáshoz. Az európai kisállat útlevél standard uniós minta szerint kerül kiállításra. Tartalmazza a kedvtelésből tartott állat adatait, leírását. Továbbá a mikrocsip kódját, valamint a tulajdonos és az állatorvos elérhetőségét. Az útlevél tartalmazza a veszettség elleni védőoltásokkal kapcsolatos jegyzeteket is. Az európai kisállat útlevél bármely állatorvos által kiállítható. Érvényes marad az állat teljes életében, amennyiben rendelkezik érvényes veszettség elleni védőoltással. Cicák számára Magyarországon a veszettség elleni oltás nem kötelező, ha viszont szeretnénk a cicával külföldre utazni, mindenképpen szükséges. Egy ilyen érvényes útlevéllel az EU-n belüli utazásainkra minden gond nélkül vihetjük cicánkat magunkkal. Az EU 27 tagállamán kívül Észak-Írország és Norvégia is így fogadja a kedvenceket.

Az utazáshoz alapvető feltétel tehát a mikrocsip megléte és a veszettség elleni oltás. Mivel ezek nélkül nem is adnak ki érvényes útlevelet, így a szabály kikerülhetetlen. Egyes országokban a féreghajtást is ellenőrzik. Ezért mindig tájékozódjunk az adott ország szabályiról, mielőtt útnak indulunk.

Érdemes azt is tudni, hogy legfeljebb öt hobbiállattal lehet egyszerre utazni. Ha ennél többet szállít egy gazdi, akkor igazolnia kell az utazás célját. Kiállításra vagy sporteseményre vihető ötnél több állat is, de a részvételt igazolni kell. Ezen kívül ötnél több állat utaztatása esetén a kereskedelmi célú behozatalra vonatkozó állategészségügyi szabályok lépnek érvénybe.

cica autóban

Cica szállítása autóval

A cicák szinte bármitől képesek megijedni. A motoros járművek hangja pedig szokatlan és rémisztő lehet a számukra. Egy autóban szabadon utazó macska komoly balesetveszély forrás is lehet. Gondoljunk csak bele, ha megijed és a sofőr nyakába ugrik. Nem szabad szabadon engedni az utastérben, mert komoly veszély forrása lehet. Bármennyire is szeretnénk, hogy komfortosabban érezze magát. Az autós szállításnál kiemelten fontos a megfelelő boksz használata. A bokszot pedig rögzíteni is kell. Akár a csomagtartóban, akár az utastérben helyezzük el, mindig biztosan rögzítsük. A cicákra is vonatkozik a nyári autós szabály. Soha nem szabad cicánkat egyedül hagyni az autóban hosszabb időre. A magas hőmérséklet súlyos fizikai megterhelést jelent az állatnak. A hőguta ugyanúgy veszélyezteti a cicákat, mint a kutyákat. Gyorsan és hamar felmelegedhet az autó, mely akár végzetes is lehet egy kisállat számára. Autós út során tartsunk több pihenőt. Egy-egy megállónál pedig engedjük ki egy kicsit a cicát a bokszból. A biztonság kedvéért használjunk cicahámot és pórázt.

Utazás macskával repülőn

Cicákat repülőn is lehet utaztatni, de légitársaságonként más-más előírás vonatkozik rájuk. Fontos, hogy az adott légitársaság által előírt szállító bokszot használd. A kisállatok általában a poggyásztérben szállíthatók. Vannak olyan társaságok, akinek a gépeire felvihető a fedélzetre a cica, ezt minden esetben az adott légitársaság tájékoztatójában találod. Általában a doboz méretétől és súlyától függ, hogy a fedélzeten repülhet-e velünk kedvencünk. Repülős szállításnál fontos, hogy szereljünk a nagyobb szállítóbokszra kerekeket és a fogója strapabíró és erős legyen.

Alapvetően elmondható, hogy a cicák nem rajonganak az utazásért. Vannak azonban kivételek és hozhatja úgy az élet, hogy muszáj magunkkal vinni őket. A gondos tervezés és a szoktatás azonban megkönnyíti mind a gazdinak, mind a cicának az utazás nehézségeit.