Lássunk tisztán! A valódi különbség prémium és nem prémium kutyatáp között.

Kedvencünk egészsége a megfelelő táplálásnál kezdődik. Ma már számos étrend és diéta közül válogathatunk, a döntés pedig bizony nem egyszerű. Még a szakértők között is megoszlanak a vélemények egy-egy táplálási irányzat kapcsán. Egy azonban biztos. A kutyák szervezetének meghatározott mennyiségű és minőségű tápanyagokra van szükségük. Szénhidrátra, fehérjére, vitaminokra és ásványi anyagokra. Szerencsére egy gazdinak sem kell azonban kisállat-dietétikát tanulnia, hogy megfelelően táplálja kedvencét. Elég, ha rábízza ezt a szuperprémium és prémium kutyaeledelek megalkotóira. Ezek a tápok ugyanis a legtöbb esetben állatorvosok által összeállított receptúrából készülnek. Sőt bizonyos speciális igényekre is kínálnak megfelelő választást.

Mit jelent a prémium és szuperprémium minősítés?

A mai reklámzajban a legtöbben már fel sem kapjuk a fejünket a prémium, szuper prémium és kiváló minőség szavakra. Hiszen a csapból is ez folyik. De vajon honnan lehet tudni egy kutyatáp esetén, hogy az állítás valódi, vagy csak egy jól hangzó felirat? A valóban prémium és szuper prémium eledeleket állatorvosok, táplálkozási szakértők fejlesztik. A kutya igényeinek megfelelő receptúrát állítanak össze. Figyelembe veszik a kort, a testméretet és a speciális igényeket is. Emellett fontos szempont az ízletesség is, amire a magas minőséget előállító gyártók kiemelten figyelnek. Az alapanyagok beszerzési forrása sok esetben kontrollált és ellenőrizhető (pl. Happy&Fit tápok). Ez pedig azért fontos, mert egy rossz minőségű alapanyagból a legjobb recept ellenére sem lesz magas minőségű eledel.

De mégis, hogyan ismeri fel egy gazdi csupán a csomagolásból, hogy valóban prémium eledelt tart a kezében? A legfontosabb, hogy ne a csomagolás, hanem az összetevők listája alapján ítéljünk. A prémium minőséget ez alapján ismerheted fel biztosan és egyszerűen. Az összetevők listájának formáját és tartalmát ugyanis törvény szabályozza. Előírja többek között azt is, hogy az összetevőket mindig csökkenő sorrendben kell feltüntetni a listán mennyiségük szerint. Az első helyen mindig az van, amiből a legtöbb van a kutyatápban. Ebből az adatból pedig már sok dologra lehet következtetni.

yorki tápot eszik

Milyen és mennyi összetevője van egy prémium tápnak?

Általánosságban elmondható, hogy ha az összetevők listáján első helyen szerepel a hús, magas minőséggel állunk szemben. Amikor azonban az első három helyen valamilyen gabona szerepel, a táp nagy része gabonából áll. Ez pedig kevés valódi állati fehérjére utal. Fontos megjegyezni, hogy a gyógytápoknál más szempontokat is figyelembe kell venni. Egy speciálisan összeállított vesekímélő táp lényege például a fehérje csökkentése, a vese kímélése. Ettől a táp még lehet kiváló minőségű. Alapesetben azonban ebből az adatból könnyen megkülönböztethető a prémium és a kevésbé jó minőségű kutyaeledel.

Érdekesség még, hogy a táp minőségére az összetevők megnevezése is utal. Minél pontosabb egy megnevezés, annál jobb a minőség. Minél általánosabb, annál gyengébb. Például a „csirkehús” pontos megnevezés, a „hús és vágóhídi melléktermékek”általános megnevezés. Ezen kívül az összetevők mennyiségére is figyelni kell. Minél hosszabb az összetevők listája, valószínűleg annál minőségibb a termék. A kiváló minőségű kutyatápok akár 20-30 összetevőből is állhatnak.

Gabonamentes, gluténmentes, hipoallergén. Mikor van rá szükség?

Speciális diétára valamilyen érzékenység, allergia, étel intolerancia esetén van szükség. Érdemes mindig kikérni az állatorvos véleményét, mielőtt speciális diétára váltunk. Sokan mondják egy kutyára például, hogy csirkehús allergiája van, mert vakarózik. Az igazság azonban az, hogy a csirke egy kiváló minőségű állati fehérje és sokkal kevesebben érzékenyek rá, mint például a marhahúsra. Ha azonban állatorvosod javasolja a speciális táplálást, mindenképpen válassz ilyen tápot.

Fontos megkülönböztetni a gabonamentes és a gluténmentes jelentését. A gluténmentes tápokban nincs gluténtartalmú gabonaféle. Például búza, árpa, rozs. Ettől még azonban tartalmazhatnak más gabonafélét. A gabonamentes tápokban semmilyen gabona nincs, így azok biztosan gluténmentesek is. Érzékeny emésztésű kutyák táplálásánál elengedhetetlen a megfelelő minőségű „mentes” táp választása. De milyen a megfelelő minőségű „mentes” táp?

kutyatáp összetevők

Friss hús, zöldség és superfood

Jöjjön egy konkrét példa arra, milyen egy jó minőségű hipoallergén, csirke-és gluténmentes táp. A Happy&Fit Superior termékek akár 86% állati eredetű fehérje tartalommal készülnek. Friss húsok, egészséges zöldségek és gyümölcsök alkotják a receptúrát. Ezen kívül több superfood, azaz szuperétel is helyett kapott az összetevők között. Superfood-ok azok az élelmiszerek melyek rendkívül dúsak tápanyagokban. Tele vannak vitaminokkal, rosttal, ásványi anyagokkal. A prémium minőséget fémjelzi az is, hogy az összes termék GMO-mentes. A kiváló ízvilághoz pedig nincs szükség ízfokozókra sem.

A Happy&Fit Superior termékcsalád olyan húsokból készül, mint például a bárány, marha vagy akár a strucc, vízibivaly és pisztráng. A zöldségek és gyümölcsök közül érdemes kiemelni az édesburgonyát és a sütőtököt. Ezek magas antioxidáns és rosttartalmuk révén segítik az emésztést. A vörös-, kékáfonya és gyógynövény keverék az immunrendszer megfelelő működését támogatják. Omega-3 zsírsavakban gazdag tápok, ez pedig a fényes szőrzet kialakulásáért felel. Nem számít, hogy egy kistestű yorkshire terrier vagy egy nagytestű német juhász számára keresel szuperprémium eledelt. A Happy&Fit Superior termékcsaládban bármilyen méretű házikedvencnek van megfelelő eledel.

Egy egészséges kutya táplálása

Szerencsére többen vannak azok a kutyák, akik nem allergiásak és nem érzékenyek semmire. Egészséges, erős immunrendszerű kutyák, ami azonban nem jelenti azt, hogy bármit ehetnek. Sőt! A megfelelő táp választása kulcsfontosságú egészségük megőrzésében. A Happy&Fit Professional termékcsalád számukra lehet tökéletes választás. Minden kutya igényeit kielégíti, hiszen tele van magas minőségű összetevőkkel, melyek hozzájárulnak a kutyák egészségének megőrzéséhez. Nem tartalmaznak hozzáadott mesterséges aromákat és ízfokozókat, szóját, tartósítószert, és búzaglutént sem.

Bármelyik Happy&Fit Professional tápot választod kedvencednek, biztos lehetsz benne, hogy értékes, állati eredetű fehérjeforrással gazdagított eledelt adsz neki. A gabonákkal, zöldségekkel és értékes halolajjal gazdagított termékek hozzájárulnak a boldog és egészséges életéhez. A benne lévő zöldkagylókivonat gondoskodik az ízületek védelméről, míg a béta-glükánok az immunrendszer megfelelő működését támogatják. A mannán-oligoszacharidok és a sárgarépapép az optimális emésztését segítik elő.

kutya nézi a tápot

Aktív kutya táplálása

A Happy&Fit Professional termékcsalád az aktív és magas energiaigényű kutyákról sem feledkezik meg. A Happy&Fit Professional Top Breeder termék tökéletes választás az átlagosnál magasabb energiaigényű kutyák számára, a Happy&Fit Professional Energy Plus tápot pedig az igazán energikus kedvenceknek ajánljuk. Ahogy az összes Happy&Fit kutyaeledelről elmondható, a Professional terméksor tápszemeit is szigorú minőségi kontroll alatt készítik, hogy kedvence csakis a legjobbat kapja. E prémium kategóriás száraztáp termékcsalád hűen tükrözi a német szakértelmet.

Drágának tűnik? Nem biztos, hogy az! Láss tisztán és számolj napi etetési költséget!

Tápválasztásnál bizony figyelembe kell venni azt is, hogy milyen büdzsével gazdálkodunk. Általános tévhit azonban, hogy a prémium eledelek etetése sokkal drágább, mint az alacsony minőségű tápoké. Tény, hogy a jó minőség drágább, hiszen jóval többe kerül 1 kg marhahús, mint 1 kg kukorica. A kutyánk etetési költségét azonban ne az adott zsák árával határozzuk meg. Egy alacsonyabb minőségű tápból ugyanis általában többet kell adni a kutyának naponta, mint egy prémium tápból. Utóbbiban koncentráltan vannak jelent a szükséges tápanyagok. Általánosságban elmondható tehát, hogy a prémium és szuperprémium tápokból kevesebb mennyiséget kell adni a kutyának. Ez pedig a gyomornak és az emésztésnek is egészségesebb.

Amikor tehát kutyatápot választasz, és az árat mérlegeled, mindig számold ki a napi etetési költséget. Nézd meg a leírásban, hogy mekkora napi adagot javasol a gyártó. Az alapján pedig számold ki, mennyibe kerül a kutya egy napi eledele. Fontos, hogy ez alapján dönts, ne a kilogramm vagy a zsák ára alapján.

Olvasd el cikkünket arról is, hogy milyen az ideális testsúly és hogyan lehet hatékonyan lefogyasztani egy túlsúlyos kutyát.