Leopárd bőrbe bújt kedvencünk, a bengáli macska – Fajtaleírás

A bengáli macska világszerte elterjedt fajta, főként különleges megjelenése teszi vonzóvá. A bengáli macskák igazi házi vadmacskáknak számítanak. Bundájuk mintázata leginkább a leopárdokéra emlékeztet. Azonban, míg külsejük vad és izgalmas, természetük barátságos és szeretetre méltó.
A bengáli macska hibrid faj, amely vadmacskák vérét is hordozza. Ezért számos kérdés felmerül az otthoni tartásukkal kapcsolatban. Vajon mennyire domináns a vadmacska vér és mit jelent ez egy lakásban élő bengáli esetében? Cikkünkből mindent megtudhatsz ezekről a csodaszép, különleges cicákról.

márványos bengáli macska

A bengáli macska története, a fajta születése

A bengáli macska először egy véletlen keresztezésből jött létre. Az Ázsiában honos bengáli leopárdmacska és egy házi feketemacska keveréke volt az első példány. Két amerikai genetikus, Jean Sugden és dr. William Centerwall a hatvanas években kezdtek el foglalkozni a tervezett tenyésztés gondolatával. A bengáli tenyésztése során az egyik fő cél a fertőző hashártyagyulladás macskabetegség tanulmányozása volt. A két faj keresztezése segíthetett volna elérni a kórral szembeni tökéletes rezisztenciát. A másik fő cél egy olyan vadmacskaként kinéző fajta megteremtése volt, amely a házi macska szelíd természetével rendelkezik.

A cél érdekében más fajtákat is bevontak a tenyésztésbe. Többek között a brit, abesszin és sziámi cicák vére is fellelhető a ma ismert bengáli macskákban. A fajta kialakítása végül az 1980-as években kezdődött meg. Az első hivatalos bengáli macska 1986-ban született az Amerikai Macska-tenyésztők Szövetsége által elfogadott fajtaként. A bengáli macskák a negyedik generáció óta vehetnek részt kiállításokon. Az ötödik generáció óta pedig teljesen domesztikált háziállatoknak számítanak. Így hivatalosan is tarthatók otthonunkban. A fajta népszerűsége a nyolcvanas évektől pedig szárnyalni kezdett. Bár a fajtatiszta bengáli macska ára igen borsos, egy jó tenyésztőnél akár éveket is kell várni egy kölyökre. Egy különleges hóbengáli ára például nagyjából 450 000 Ft-nál kezdődik.

Lenyűgöző külső, ami rabul ejti a macskaimádókat! A bengáli macska megjelenése

A vadmacska bőrébe bújt házi cicát elsősorban bundája mintázata teszi különlegessé. Azonban testalkata is eltér a házi macskákétól. Hosszúkás testfelépítéssel és atletikus testalkattal rendelkezik. A magassága átlagosan 30 cm, a kifejlett példányok súlya pedig elérheti a 8 kilogrammot is. Kifejezetten nagy cicának számít. A bengáli elegáns megjelenésének köszönhetően világszerte a macskatartók kedvence. Arcvonásai is igazán jellegzetesek. Feje széles és testéhez viszonyítva kicsi. Feje kerek, arccsontja domináns. Ehhez pedig kicsi és széles fülek valamint nagy, mandulaformájú szemek társulnak. Szemük színe általában zöld, de egyes színváltozatok esetében kék is lehet.

A bengáli macskák bundája nemcsak mintázata miatt különleges. Rendkívül sűrű és tömött, mégis nagyon puha. A fajta alapfeltétele, hogy a bunda minden esetben pettyes vagy márványmintás legyen. Az alapszínt tekintve sötétebb és világosabb változat is létezik. Minél inkább a vadon élő macskák mintázatát idézi a bunda, annál szebb a cica.

Színek, mintázatok – a barna számos árnyalata

A bengáli macskák számos színváltozatban léteznek, a leggyakoribb azonban az aranybarna. Ettől függetlenül szinte minden macskának lehet egyedi színe és mintázata. A bengáli macskák standard színe tehát a barna, amelynek 10-15 árnyalata megtalálható a cicákon. Vannak azonban ritkább hóbengáli cicák is, amelyek színe fehér vagy ezüst. Egy márványos bengáli macska esetében a fekete és a barna színek is dominánsak lehetnek. Érdekesség, hogy a bengáli macskák farkának vége mindig fekete színű.

Hóbengáli macska

A hóbengáli macska

A bengáli macskák különleges színváltozatai közül a legnépszerűbb a hó és az ezüst változat. Mindkettő viszonylag ritka, ezért ezek a macskák már valóban nagy értékűek. A hó bengáli bundája fehér vagy nagyon világos krémszínű. Sötétebb pettyekkel vagy márványmintákkal tarkított. Az orr, a pofa és a lábak talpai is világosabbak, és az általános megjelenése nagyon elegáns és tiszta. Szeme színe általában kék.

A bengáli macskák mintázata

A mintájukat tekintve röviden ahány bengáli annyi variáns. Rengeteg fajta mintázata lehet egy bengáli cicának. Ha mégis szeretnénk valahogy csoportosítani, akkor lehet pöttyös, márványos és rozettás. Ezek a legnépszerűbb minták, melyeknek számos variációja létezik. Sőt nemcsak a minták variálódnak, hanem színek is. A legnépszerűbb minta egyértelműen a rozettás, mely leginkább hasonlít egy leopárd mintájához.

Vadmacska, vagy bújós házicica?

A bengáli macskákkal kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés, mennyire szelídek. Mivel vadmacska vér csörgedezik az ereikben, bizony a kérdés jogos. Nem kell azonban tartani a bengáli macska jellemétől. Egy kifejezetten barátságos, szelíd, bújós cica. Játékos és kíváncsi társ mindennapjainkban. Az első generációik a vadmacska gének miatt korábban kevésbé voltak szelídek. Azonban a mai bengáli macskák többsége barátságos és nyugodt természetű, így kiváló lakótárs lehet belőlük. Nagyon aktívak, szeretnek mászni és apportírozni is. Kutyatermészetűnek tartják őket. Nagy mozgásigényük van, így a simogatás és az összebújás mellett más közös programokat is igényelnek. Kíváncsi és akaratos fajta, imádja a vizet, így a pancsolás és a vadászat is nagy örömet okoz nekik. Ezt mindenképpen tartsd szem előtt, ha a cica mellett akváriumot tartasz. A kerti tavaktól is érdemes távolt tartani őket.

Bengáli macska jelleme

A bengáli macskák jellegzetes betegségei

A bengáli macskának is vannak jellemző betegségei. Viszonylag gyakran érintheti őket a retina atrófia, mely örökletes betegség. Ha nem kezelik időben, akár vakságot is okozhat. Szintén örökletes genetikai betegség a piruvát-kináz-hiányosság is. A betegséget egy enzim hiánya okozza. A vörösvérsejtek elpusztulnak, a cicánál pedig vérszegénység alakul ki. Mozgásszervet érintő betegsége a térkalács ficam, szintén örökletes elváltozás. Súlyos esetben csak műtéti úton lehet korrigálni. Gyakori még a hipertrofikus kardiomiopátia is, mely a szívizomzat megvastagodását okozza. Szinte minden jellemző betegsége örökletes, genetikai eredetű. Nagyon fontos tehát, hogy csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk. Ezek a tenyésztők akár 2 év garanciát is vállalnak genetikai betegségekre. Mivel minden fontos szűrővizsgálatot elvégeznek, így hatékonyan tudják csökkenteni a kockázatot.

A bengáli macska táplálása

Bár a bengáli cicák különleges és extrém kinézetűek, igényeik megegyeznek a házi cicákéval. Alapvetően fontos, hogy fehérjedús eleséget kapjanak. Érdemes figyelmet szentelni az életkori sajátosságokra és az alapján kialakítani az étrendet. Sokan kézenfekvőnek tartják a bengáli cicák nyers táplálását, a vadmacska őseik miatt. A nyers etetés azonban felkészültséget, tájékozottságot és gondos előkészületeket igényel. Egy jó minőségű macskaeledel azonban mindent tartalmaz, ami a cica számára szükséges. Praktikus, könnyen kezelhető és ízletes.

Bengáli macska táplálás

Kinek ajánlott a bengáli macska tartása?

Azoknak a gazdiknak ajánlott a bengáli cicák tartása, akik türelmesek és maximális figyelmet szentelnek cicájuknak. A megfelelő gondoskodás mellett az ösztönös viselkedésük jól irányítható és jól taníthatóak. Mivel nagy mozgásigényűek, érdemes olyan helyen tartani őket, ahol biztonságos kijárási lehetőséggel rendelkeznek. Például védett udvarral vagy terasszal ellátott házban. Emellett fontos, hogy megfelelő játékokkal biztosítsuk számukra. Ezzel tudjuk hatékonyan fejleszteni képességeiket.

Az úgynevezett klikker és target tréning erősen ajánlott a bengáli macskák tartása során. A megfelelő mászó-, kaparó- és búvólehetőségek biztosítása szintén lényeges számukra. A bengáli macskák nehezen jönnek ki az érzékenyebb, kevésbé aktív macskákkal. Közös tartásuk problémás lehet. Azonban fontos, hogy ne tartsuk őket egyedül. Jól kijönnek saját és más fajtatársakkal is. Például a brit, vagy a perzsa macska jó társaság lehet számukra.

Mivel a bengáli cicák igénylik a rendszeres játékot és tréninget, ezért leginkább az aktívabb, nyitottabb személyiségű gazdik számára ajánlottak. A bengáli cicák éber, élénk és kommunikatív társak, és rendkívül intelligensek is. Ezért érdemes nekik megfelelő figyelmet szentelni.