Mopsz, a kutyabőrbe bújt humorérzék – fajtaleírás

A mopsz már megjelenésében mosolyt csal az emberek arcára. Fekete pofija, óriás szemei, turcsi orra és egész testfelépítése is az evolúció kiváló humorérzékéről tanúskodik. Nála azonban a külcsín és a belbecs is csodás összhangban van. A mopsz ugyanis jellemében is igen vicces, minden napra tartogat a gazdájának egy kis nevetnivalót. Mindemellett azonban intelligens, okos, érdeklődő és igen mozgékony fajta is. A Men in Black című film óta (1997) pedig azt is tudjuk, hogy titkos ügynöknek sem utolsó.

boldog mopsz

A mopsz története

A mopsz első ránézésre modern, „újkori” fajtának számít. Pedig története több mint 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Valószínűleg kínai eredetű kutya, de az eredete máig nem teljesen tisztázott. Annyi bizonyos, hogy a kínaiak már időszámításunk előtt tenyésztettek hasonló kutyákat. Ezek rövid, széles és laposfejű egyedek voltak. Palotákban éltek és kiváltságos bánásmódban részesültek. Közvetlen az uralkodó társaságát élvezték, a tökéletes egyed létrehozására pedig rengeteg időt és energiát fordítottak. A fő cél az volt, hogy a kutya rendelkezzen az úgynevezett hercegi jegyekkel. Ez pontosan három ráncot és egy függőleges csíkot jelent az arcon. Egy fehér folt a fejen pedig kimondottan különlegesnek számított. Fontos volt még a lapos arc, a szögletes állkapocs és a jó csontozat.

Hogyan és mikor került a mopsz nyugatra?

A Kelet és a Nyugat már időszámításunk előtt 200-ban is a kereskedelem révén állt kapcsolatban egymással. A kistestű, különleges kutyákkal azonban csak az 1600-as években kezdtek foglalkozni a kereskedők. Ekkor fedezték fel, hogy milyen üzleti lehetőséget rejtenek ezek a királyi kutyák. A mopsz így került a világ nyugati felére. 1688-ban pedig már III.Vilmos és II. Mária esküvőjén díszelegtek, mint királyi kutyák. Ebben az időszakban már Európa szinte minden országában ismert volt és rendre feltűnt a királyi udvarokban. Francia, olasz, szász és német arisztokraták körében villámgyorsan státusszimbólum lett belőle. Angliában egy valamire való arisztokrata elképzelhetetlen volt egy fekete bőrű szolga, és egy mopsz nélkül. A kutya népszerűsége a 18. századig töretlen volt.

A gondatlan tenyésztésnek és szaporításnak köszönhetően a 19. századra a mopsz azonban rengeteget vesztett népszerűségéből. Különböző keresztezéseknek köszönhetően romlott a megjelenése, elveszítette tipikus fajtajegyeit. Eltűnt arcáról a fekete maszk, tömör rövid szőre egyre hosszabb lett. A mopsz fajtát a versenyszerű tenyésztés beindulása mentette meg. 1860-ban ugyanis az angolok megszállták Pekinget és két nagyon erős vérvonalú mopszot vittek Angliába egy tenyésztőhöz. Az ő kölykük lett Click, aki minden bizonnyal a fajta történetének legfontosabb kutyája. Olyannyira sokat fedezett, hogy ő lett szinte minden ma élő amerikai és angol mopsz őse.

A mopsz testfelépítése, fajtastandard

Az első fajtaklub 1883-ban alakult Pug Club néven Angliában és ekkor született meg a hivatalos standard is. Az FCI besorolása szerint a kistermetű molosszerek csoportjába tartozik. Kicsi, izmos és zömök teste 6,3 – 8,1 kg-ot nyom. Magasságára nem vonatkozik írott szabály, azonban maximum 35 cm az elfogadott. Feje viszonylag nagy a testéhez képest, és jellegzetes fajtajegyeket hordoz. Lapos arc, nyomott orr, nagy szemek és fekete arc. Egészségügyi problémák miatt ma már nem elvárás az összenyomott orr és az orrot teljesen elfedő orr ránc. Sőt van, ahol büntetik a túl erős orr ráncokat, mert az légzési nehézségeket okozhat. Másik jellegzetes külső fajtajegye a rövid, kunkorodó farok. Legelterjedtebb színváltozata az ezüst, fekete arccal. Ma már azonban sok sárga, barack, fehér és fekete egyed is létezik. Pedig a fekete mopszokat 1886 előtt születésük után szinte azonnal vízbe fojtották. Egészen addig, amíg Viktória brit királynőnek nem lett egy fekete mopsz kutyája.

Mopsz játszik

A mopsz jelleme, tulajdonságai

A kutyavilág mókamestere nemcsak kifinomult humorérzékéről és rendkívüli játékszeretetéről híres. Bár testfelépítése nem kifejezetten sportos, a mopsz kimondottan mozgékony és aktív kiskutya. Akár akadályfutásban, vagy más ügyességi játékokban is kiváló eredményeket érhet el. Aktivitásából adódóan a mopsz tehát nem egy tipikus öleb, semmiképp nem elégszik meg a lustálkodással. Tény, hogy szereti a pihenést és a szundikálást. De szüksége van az állandó interakcióra, mozgásra, aktivitásra, történésekre.

A mopsz kiváló városi családi kutya, gyerekekkel is kimondottan barátságos. Fontos azonban már idejekorán felállítani számára a kereteket. Kedvessége mellet ugyanis kifejezetten makacs és csökönyös tud lenni. Ne tévesszen meg senkit a vicces, vidám megjelenés. A mopsz intelligens és okos kutya, gyorsan tanul, de képes feszegetni a határait. Mindemellett ragaszkodó, hűséges és igazi „matrica” kutya. Igényli gazdája közelségét és törődését.

A mopsz jellegzetes betegségei

Alapvetően nem betegesebb, mint a többi kutyafajta, azonban több fajtaspecifikus betegsége is van. Nyomott orrából adódóan elsősorban légzőszervi problémák alakulhatnak ki nála. A mopszoknak ugyanis a nyomott orr miatt beszűkülhet a légcsatornájuk. Ebből adódik jellegzetes horkolásuk is. Sokkal rosszabbul viselik a hőséget, ezért nyáron védeni kell őket a túlzott melegtől. Hajlamosak különböző szembetegségekre is. Jellemző a szaruhártya fekély, szaruhártya hályog, szárazszem betegség és a progresszív retina atrófia is. Sajnos mozgásszervi betegségre is hajlamosak, a leggyakoribb ezek közül a patellaficam. Ezek a betegségek többnyire genetikai eredetűek, ezért nagyon fontos a felelős tenyésztő választás. Mivel rendkívül népszerű kutya, sajnos sokan szaporítják felelőtlenül, genetikai szűrések nélkül. Egy gondos tenyésztő nemcsak a kiskutya, hanem annak felmenői egészségi állapotával is tisztában van. Ezt pedig vizsgálati és szűrési eredményekkel igazolni is tudja.

mopszok esznek

A mopsz megfelelő táplálása és ápolása

Fontos tudni, hogy a mopsz igen hízékony fajta. A túlsúly pedig különösen veszélyes lehet a mozgásszervekre és a szív-és érrendszerre. Ezért olyan prémium eledelt válasszunk számára, mely kevés gabona mellett magas hústartalommal rendelkezik. A megfelelő tápanyagtartalom mellett törekedjünk a minimálisan szükséges szénhidrát bevitelre. Kezeljük szigorúan a jutalomfalat osztást és a nasikat, hiszen ezek is hízáshoz vezethetnek.

A mopsz érzékeny szemeit és füleit rendszeresen tisztítsuk és ellenőrizzük. Ehhez válasszunk speciális tisztító folyadékot, ami nem irritálhatja az érzékeny területeket. A mopszok orr-és bőrredőit is fontos ellenőrizni. Ezek alatt ugyanis megragadhat víz vagy szennyeződés, amely bőrbetegség kialakulásához vezethet.