Az akvárium indítása kezdőknek

Egy akvárium nemcsak csodás dísze a lakásnak, hanem tartalmas, kihívásokkal teli hobbi és szenvedély. Az akvárium telepítése, a megfelelő halak kiválasztása és gondozás azonban megfelelő tudást igényel. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de nem kell megijedni tőle. Ha hosszú távra tervezed a díszhalak tartását, akkor kezdj el szépen folyamatosan informálódni róla. Kezdetnek tökéletes egy kisebb akvárium telepítése, könnyen tartható halakkal. Idővel elég tapasztalt leszel ahhoz, hogy tovább lépj egy következő szintre. Lássuk, hogyan kezdj bele az első akváriumod telepítésébe.

Az akvárium méretezése és a halak kiválasztása

Az akvarisztikában az akvárium frontüveg hosszából indulunk ki. Kezdőknek általában az 54 literes akváriumokat javasolják. Ez nem túl kicsi ahhoz, hogy könnyen létrehozzuk a biológiai egyensúlyt, és nem is túl nagy, hogy méretéből fakadóan gondot okozzon a tapasztalatlan kezdőknek. Hagyományos mérete az 54 literes akváriumnak 60 x 30 x 30 centiméter. A méret azért is fontos, mert minden felszerelést és eszközt, valamint az élőlényeket ehhez a mérethez igazodva kell beszerezni. Ez a méret éppen megfelelő, ha most ismerkedsz a növényes akvarisztika rejtelmeivel. Akkor is jó választás, ha első próbálkozásodat költséghatékonyan szeretnéd megvalósítani. A halakat mindenképpen egy szakértő segítségével válaszd ki egy erre szakosodott üzletben. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és nagyjából egyforma igényű halat válassz egy élettérbe. A halak viselkedése és igényük is meghatározzák, hogy melyek tarthatók együtt és melyek nem. Vannak monogám és rajban élő típusok, valamint agresszívebbek és szelídebbek és ragadozók is. Első lépésként tehát ismerkedj a halakkal és a kiválasztottak igényeivel. Az akváriumodat ugyanis eszerint kell majd felépítened.

aranyhal

Az akvárium vizének ideális paraméterei

Mielőtt akváriumot indítasz, vizsgáld meg az otthoni csapvizet. Az akváriumi halak számára sok esetben nem megfelelő a csapvíz, annak keménysége, nehézfém tartalma és ph értéke. A víz mérésekor két értéket kell figyelembe venni. Az egyik és a legfontosabb a víz KH-GH aránya. A GH az állandó vagy összes keménységet mutatja, a KH pedig a változó vagy karbonát keménység mérője. Növényes akvarisztikában A GH-KH arány szabja meg azt, hogy milyen vízi növényeket tudunk hosszabb távon tartani. A másik tényező a pH, mely a víz kémhatását mutatja. Ez az érték határozza meg, hogy a víz savas vagy lúgos.

Az ideális akvárium víz paraméterei a következők: pH: 6.4 – 7.0, GH: 6-10, KH: 3-5. Ezek a paraméterek megfelelnek a legtöbb népszerű halfélének és akváriumi növénynek. Ha a csapvíz ezeknek megfelel, akkor is legalább 24 órát kell pihentetni víz előkészítő folyadékkal. Ha a csapvized értékei nem felelnek meg a fenti paramétereknek, érdemes RO-szűrő berendezést beszerezni, és saját magadnak beállítani a GH-KH arányt visszasózással vagy ioncserélt vizet használni vízcserék alkalmával.

Az akvárium tisztítása és elhelyezése

Mielőtt üzembe helyezed az akváriumot, nagyon alaposan meg kell tisztítani. Használhatsz kifejezetten erre a célra kifejlesztett akváriumi tisztitószereket, de nagyon vigyázz, hogy alaposan öblítsd le róla a vegyszereket. Ecetes vízzel azonban nem hibázhatsz, vegyszermentesen távolíthatod el a láthatatlan szennyeződéseket is az üvegről.

A megfelelő hely kiválasztására is szentelj időt! Helyezz akvárium alátétet a bútor és az üveg közé, ezt megfelelő méretre vágott Polifoam matraccal is megoldhatod. Első lépésként állítsd vízszintbe az akváriumot, addig semmit ne tegyél bele. Egészen pontosan nem az akváriumot kell vízszintbe helyezned, hanem a bútort, amire azt teszed. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert később problémát jelenthet. Ha az akváriumod lejt valamelyik irányba így az akvárium egy bizonyos pontját nagyobb nyomás éri, mint máshol, ez pedig később repedéshez, töréshez vezethet.

A technikai berendezések elhelyezése akváriumba

Kezdőként mindenképpen kérd ki szakértő tanácsát a megfelelő technikai eszközök kiválasztásához. Szükséged lesz egy szűrőre, világításra és vízmelegítőre. A szűrő fogja megvédeni az akváriumodat az algáktól, és biztosítja a folyamatos vízmozgást, biológiai körforgást. Nagyon fontos, hogy jó minőséget és megfelelő teljesítményt válassz. A világítás fogja biztosítani növényeid fejlődését. A szépen fejlődő egészséges növények között a halak is jobban fogják magukat érezni. A növényeknek megfelelő kék és piros szín tartományra van szükségük, ezért a színhőmérsékletet is gondosan meg kell választani. Növényes akvarisztikában ajánlott színhőmérséklet a 6500 kelvin. A világítás nem utolsó sorban a látványért is felel. LED-es fényforrás és fénycső közül választhatsz, mindegyiknek van előnye és hátránya is. A LED-es világítás energiatakarékosabb és hosszabb életű. Fontos azonban, hogy állítható legyen a fényereje. Éjszakai világítás nem kell a halaknak, hiszen ők is pihennek éjszaka, és a növények sem fotoszintetizálnak. Érdemes ezeket az eszközöket már az elején elhelyezni az akváriumban, mielőtt elkezded telepíteni a talajt és a dekorációt.

növények elhelyezése az akváriumban

A talaj és a dekoráció elhelyezése az akváriumban

Először találd ki, hogy hova szeretnéd ültetni a növényeket, és hogy fajtájukból adódóan szükségük van e táptalajra. Abban az esetben, ha indokolt, helyezd el a számukra szükséges táptalajt. Speciális talajra lesz szükséged, mely akár 6 hónapon át is biztosítja a tápanyagot számukra. A táptalaj ne érintkezzen az oldalüvegekkel, a szélétől legalább 2- 2 cm-et hagyj ki. Legalább 1-2 cm vastagon helyezd el a táptalajt, ez a vastagság szükséges a gyökereknek. Szépen egyengesd el, majd jöhet rá 4-5 cm vastagon az általános aljazt, melynek biológiai érésre lesz szüksége. Ezt különböző baktérium készítményekkel gyorsíthatjuk. Többféle készítmény is létezik, ebben szintén kérd ki szakértő segítségét.

Fák, gyökerek és kövek megfelelő elhelyezése

Számtalan dekorációs elem közül választhatsz a szaküzletekben, fantáziádnak csak a méret szabhat határt. A növények elhelyezése előtt azokat a darabokat kell elhelyezni, melyek nem igényelnek tápanyagot. Ilyenek a gyökerek, fák és kövek. A gyökerek és fák töveihez helyezd el a köveket, így azok szépen megtámasztják majd a talajt is. Fontos, hogy hagyj megfelelő teret a halaknak az úszáshoz és az építményed arányos

 legyen. A későbbiekben ezekhez a fákhoz és kövekhez is rögzíthetsz majd növényeket, például mohát.

Növények elhelyezése az akváriumban

Utolsó lépésként a növényeket helyezzük el az akváriumban. Ehhez szükség lesz aprószemű aljzatra, melyet 4-5 cm vastagon kell a táptalajra szórni. Ebben fognak majd a növények gyökeret ereszteni, le egészen a táptalajig. A növények gondos előkészítése időigényes feladat, óvatosan kell őket kiemelni és elhelyezni. A cserépben vásárolt akváriumi növények általában gyapotba vannak elhelyezve. Ezt óvatosan el kell távolítani a gyökerekről. Beáztathatod egy tál vízbe, vagy csipesz segítségével is lefejtheted róluk. Vigyázz, hogy ne sérüljenek meg az érzékeny gyökérszálak. Egyes növényeket zselében nevelik, ezt is el kell róluk távolítani ültetés előtt. A növényeket mindeközben nedvesen kell tartani, mert könnyen kiszáradnak, erre a legmegfelelőbb eszköz egy pumpás spricni.

Ültetés előtt nedvesítsd be a talajt. Amennyiben száraz talajba ültetsz, nem fognak a helyükön maradni a növények, miután feltöltöd az akváriumot vízzel. A növények egy részét és a mohákat a korábban elhelyezett fákhoz rögzítheted. Ha kész vagy az ültetéssel, érdemes az első 2-3 hétre súlyt helyezni a dekorelemekre (fák, gyökerek), hogy ne ússzanak a felszínre. Valamilyen semleges súlyt használj, például köveket (főleg vulkanikus eredetűeket, a mészköveket kerüld, mert beoldódnak a vízbe és felborítják a GH-KH arányt). 2-3 hét elteltével már megszívják magukat annyira vízzel, hogy nem jönnek fel a felszínre. Ezt a lépést megspórolhatod magadnak, ha telepítés előtt vízben áztatod ezeket az elemeket.

Az akváriumtelepítés utolsó lépései

Az akvárium vízének feltöltése

Izgalmas részhez érkeztünk, ezek már valóban a végső simítások. Az akvárium vízének megfelelő paramétereiről már esett szó. A feltöltéshez szükséged lesz egy slagra, esetleg vödörre, kancsóra. Az első és legfontosabb szabály, hogy a feltöltés lassan történjen. Ha túl gyorsan töltöd fel az akváriumot, elmozdulhatnak a nagy gonddal elhelyezett talajrétegek és dekorációs elemek. Egészen addig csak szinte csepegtessük a vizet, amíg el nem érjük nagyjából az akvárium 1/3-át. Ezután egy picit lehet gyorsítani a vízsugarat, de figyeljünk rá, hogy ne kavarodjon fel a víz. Miután feltöltötted az akváriumot, távolítsd el a kimosódott darabokat.

Akvárium feltöltése

A technikai berendezések elindítása

Elérkezett az idő, hogy beüzemeld a technikai berendezéseket. Indítsd be a világítást és állítsd be a megfelelő periódusra a választott halak és növények igénye szerint. A szűrő és fűtő berendezéseket is kapcsold be, előtte gondosan olvasd el a használati utasításokat. A fűtő berendezésre nem feltétlenül lesz szükséged folyamatosan, a vízhőmérséklet is az adott akvárium lakóinak igényeitől függ.

Tápoldatok és baktériumok

Végezetül helyezd el a vízben a megfelelő tápoldatot és baktérium kultúrát. Ezeket folyamatosan kell adagolni a vízhez, egészen addig, amíg az készen nem áll a halak telepítésére. Erre még egy kicsit várni kell, hiszen egyelőre csak az akvárium berendezésének és telepítésének értünk a végére.

Telepítés utáni időszak

Az indulás után minden nap adagolni kell a megfelelő baktériumokat. Érdemes 2-3 nap elteltével kicserélned a víz felét, majd ezután még 3 nappal szintén 50%-os vízcserét végezni. A második héten már csak kétszer kell vizet cserélni. Ekkor már elég egy nagyjából 30%-os vízcsere és a baktériumok adásával is le lehet állni. A telepítéstől számított harmadik héten érkezhetnek az első gerinctelen lakók, például csigák. A negyedik héten lehet telepíteni a halakat, azonban előtte gondos vízmérést kell végezni. Fontos, hogy ne legyen a vízben magas az ammónia és nitrit szintje, ezek ugyanis végzetesek a halak számára nagy dózisban. Alapszabály, hogy csak 4 hét elteltével szabad a halakat beköltöztetni új otthonukba.

Készen is vagy az akvárium beindításával, az igazi feladat azonban csak most következik! Egy akvárium gondozása időt, energiát és megfelelő tudást igényel. A halakat és környezetüket nem szabad elhanyagolni. Mikrokörnyezetük egyensúlyának felborulása gyorsan végzetes lehet számukra. Ha megszerezted a megfelelő tudást és betartod az alapszabályokat, nem lesz nehéz dolgod! Egy akvárium pedig csodálatos látvány, mely szinte minden helyiséget feldob és élettel tölt meg.