Cicák és nyuszik javasolt oltásai és leggyakoribb betegségei

Háziállatainkat számos olyan betegség fenyegeti, melyek gyógyítására sokszor kevés az esély. Megelőzéssel, megfelelő védőoltással azonban megóvhatjuk őket ezektől a fertőzésektől. Kutyák esetében egyértelmű és közismert az oltás fontossága. A veszettség elleni oltás beadatására például törvény kötelezi a kutya gazdikat. De mi a helyzet a cicákkal és a nyuszikkal? Bizony nekik is szükségük van védőoltásokra és parazita elleni védelemre. A megfelelő tartás és táplálás mellett ezek a védőoltások is kedvencünk egészségének és jóllétének alapját képezik. Amikor egy cica vagy egy nyuszi kerül a családba, egyeztessünk állatorvossal és kezdjük el az oltási programját. Cikkünkből többek között megtudhatod, hogy milyen betegségeket előzhetsz meg oltással és mikor javasolt ezek beadatása.

nyuszi és cica

 

A nyuszik leggyakoribb betegségei és ajánlott oltásai

A nyuszik leggyakoribb betegségei ellen szerencsére lehet védekezni. Két olyan betegség fenyegeti őket, melyek szinte biztos, hogy halállal végződnek. Nagyon pici az esély rá, hogy meggyógyuljon egy nyuszi ezekből a betegségekből. Védőoltással azonban mindkettőt meg lehet előzni. A megfelelő időben és megfelelő gyakorisággal beadott oltás, védelmet biztosít számukra a súlyos megbetegedések ellen.

A nyulak vérzéses betegsége

Az egyik legsúlyosabb betegség, ami a nyuszikat veszélyezteti a Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD), vagyis a nyulak vérzéses betegsége. Ezt a súlyos, gyorsan terjedő és veszélyes betegséget a calicivírus okozza. Fertőzött váladékokkal terjed, és komoly tüneteket okoz már 1-2 nap leforgása alatt. A megbetegedett állat hirtelen lázas, levert és étvágytalan lesz. Ezt követően hirtelen véres orrfolyás és légszomj alakul ki náluk, ami a halálukhoz vezet. Hiába visszük orvoshoz már az első tünetek megjelenésekor nyuszinkat, az orvos nem kezelheti a betegséget. A fertőzött nyulat kíméletesen el kell altatnia, a fertőzést pedig be kell jelentenie a hatósági állatorvosnál.

nyuszi orvosnál

Myxomatózis nyulaknál

A nyuszik másik rendkívül súlyos betegsége a myxomatózis. A megbetegedést a poxvírus okozza, általában szúnyogok terjesztik. AZ RHD-hoz hasonlóan a betegség nem gyógyítható és általában elhullással végződik. A lappangási idő után először a fejen, majd a nemi szervek körül, végül az egész testen súlyos elváltozások jelennek meg. Gennyes szem-és orrfolyással kezdődik, majd a szem környékén és az orron daganatszerű szövetszaporulatok alakulnak ki. Ezek később átterjednek a test egész felületére. A beteg állat nem eszik, drasztikusan veszít testsúlyából. Az állatorvos csak a tüneteket tudja kezelni, de a gyógyulás esélye nagyon alacsony. A myxomatózis ellen hatékony védőoltás létezik, mellyel biztos védelmet adhatunk nyuszinknak.

A nyuszik oltási programja

A két legfontosabb betegség elleni védőoltást 6 hetes kor után kaphatják meg a nyuszik. Az RHD és a myxomatózis ellen létezik kombinált oltás, mely mindkét betegség elleni védelmet biztosítja. Ezt az oltást évente, vagy fél évente kell ismételni a vakcina típusától függően. A nyuszik kombinált oltását nem szabályozza törvény. Azonban minden felelős gazdinak ajánlott időben elkezdeni kedvencük egészségének védelmét. Az RHD fertőzést ma már két csoportra osztják az orvosok. Az RHD-1 mellett megjelent egy RHD-2 nevű vírus is, mely ellen szintén létezik védőoltás.

A cicák gyakori betegségei és ajánlott védőoltásai

A cicák számára nem ír elő kötelező oltást a törvény. Azonban amikor külföldre szeretnénk utazni velük, szükséges a veszettség elleni védőoltás beadatása, de ha kedvenced kijárós, erősen ajánlott. Számos megelőzhető betegség fenyegeti őket is, melyek ellen a megfelelő oltás védelmet biztosít. A kiscicák 6-8 hetes korukig elégséges védelmet kapnak anyjuktól. Ezt követően azonban a leendő gazdinak kell gondoskodnia a megfelelő immunizálásról. Az állatorvossal egyeztetve érdemes felállítani az oltási és féregtelenítési programot. Ez pedig különbözik a benti cicák és a kijárós cicák esetében.

Lakásban tartott macskák leggyakoribb betegségei

Azok a cicák, akik kizárólag a lakásban élnek, értelemszerűen nem találkoznak fajtatársaikkal. Sokszor egyéb más állatokkal sem, akik bármilyen betegséget terjeszthetnének. Ezeket a cicákat tehát nem kell olyan fertőzések ellen oltani, amit más állatoktól kaphatnak el. Számos olyan betegség van azonban, amit a gazdi hurcolhat be a lakásba, és fertőzheti meg vele a cicát. Ilyenek a fertőző orr- és légcsőgyulladás, a fertőző gyomor- és bélgyulladás. A calicivírus a cicáknál náthát, a chlamydia fertőzést pedig kötőhártya gyulladást okozhat. Ezt a betegséget általában gyengébb immunrendszerű cicák kapják el. Ilyen lehet egy fiatal kiscica, vagy egy idős, legyengült szervezetű macska. Szemük kivörösödik, könnyezik és váladékozik.

A lakásban tartott cicák esetében a legfontosabb, hogy ha egy meglévő mellé új cicát hozunk a házhoz, gondoskodjunk mindegyikük megfelelő betegségek elleni védelméről.

cica orvosnál

Kijárós cicák javasolt kiegészítő oltásai

A fentiek mellett egy kijárós, kalandozó macseknak további védelemre van szüksége. Őt már ellenállóvá kell tenni a macskák és más állatok által terjesztett betegségek ellen is. Ilyenek a veszettség, a macskaleukosis és a fertőző hashártyagyulladás. A vírusos fehérvérűség, vagyis a macskaleukosis ellen nem mindig hatásos az oltás. Egy kiscica ugyanis már anyjától is örökölheti a betegséget, ilyenkor felesleges az ilyen irányú oltást beadni neki. Azonban a kölyköket le lehet szűrni és le is kell szűrni erre a betegségre, mielőtt oltási program készül számukra. Ha nem örökölte anyjától a macskaleukosist, akkor fontos, hogy megkapja ellene a védőoltást. Ezt a vírust ugyanis könnyedén elkaphatja fajtatársaitól.

Sajnos létezik olyan betegség is, mely ellen nem létezik védelem. A macska-AIDS terjedését egyelőre nem lehet oltással megállítani. Fontos tudni azonban, hogy ezek a betegségek általában a macskák összecsapásai, verekedései során terjednek. Egy kijárós, de ivartalan macska kisebb eséllyel kerül összetűzésbe társaival, így a fertőzések esélyei is csökkennek. A felesleges szaporulatok mellett, ezért is érdemes és fontos a cicákat fél éves koruk után ivartalanítani.

A macskák oltási programja

Lakásban tartott cicák számára általában 9 hetes korban kezdődik meg az oltási program. Ekkor kapják meg első kombinált oltásukat, mely véd a legtöbb macskákra veszélyes vírustól. Ezek a fertőző orr- és légcsőgyulladás, a gyomor- és bélgyulladás, valamint a nátha és a chlamydia. A kombinált oltást az elsőtől számított két hét után, majd évente kell ismételni.

A kijárós cicáknál kicsit bonyolultabb a helyzet. Ők már egy kiterjesztettebb kombinált oltást, úgynevezett „nagy kombinált” oltást kapnak, szintén a 9. héten. Ez az oltás a fentieken kívül véd a macskaleukosistól is. Szintén két hétre rá szükséges egy ismétlő oltás elvégzése. Ezt követően, a 13. héten beadatható a veszettség elleni oltás, melyet évente ismételni kell. A 16. héten javasolt, hogy a fertőző hashártyagyulladás elleni védelmet is megkapja a cica, melyet 3 hétre rá, majd évente kell ismételni.

Ha bizonytalan vagy az oltásokkal kapcsolatban, a legjobb, amit tehetsz, hogy minden kérdést átbeszéled állatorvosoddal.