Díszmadarak a kertben – így költöztesd ki a teraszra vagy a kertbe papagájodat

A nyár és a jó idő a kalitkában, szobába élő madarak számára is hozhat új élményeket. Sok papagájtulajdonos fejében megfordul ilyenkor, hogy madarát kitegye az erkélyre vagy a kertbe. A friss levegő, az új környezeti ingerek és egy kis napsütés valóban jót tesz a legtöbb díszmadárnak. Annak ellenére, hogy a papagájfajták többsége a trópusokon él, házi kedvenceink nem biztos, hogy jól bírják a kánikulát. Gondoljunk csak bele. Őseik már generációkra visszamenőleg Európában születtek. Nem csak ők, hanem dédapjuk sem élt soha a trópusokon. Így közel sem bírják olyan jól a napfényt és a forró napokat, mint a természetes élőhelyeken született fajtatársaik.

papagájok a kalitkában

A papagájok számára ideális hőmérséklet

A papagájok tehát nemcsak trópusi éghajlaton érzik jól magukat. Rendkívül jól tolerálják például a hideget, talán jobban is, mint az extrém meleget. Egy szabadban tartott papagáj képes téli tollazatot növeszteni, mely kiváló hőszigetelőként funkcionál. A kulcs a szoktatás és a fokozatosság. Ha egy benti madarat teszünk ki télen az erkélyre, nem fogja tudni elviselni a hideget. De mi a helyzet a meleggel? Az extrém hőség is veszélyes a papagájokra. Az átlagos, normális környezeti hőmérséklet 20-25 fok körül van. A klasszikus szobahőmérséklet ideális számukra. A 40 fok feletti hőmérséklet már jóval az átlagos testhőmérsékletük felett van. Ez pedig láthatóan nem tesz jót nekik.

Ha túl melege van egy díszmadárnak, akkor szárnyait akkor is távol tartja a testétől, ha éppen nem repüléshez készül. Ez a jel már arra utal, hogy a madárnak hűtésre van szüksége. Egy gondos papagáj gazdi mindig figyel arra, hogy ne legyen se túl hideg, se túl meleg a madár környezetében. Szélsőséges hőmérsékleti körülmények között az állatok szenvednek, nem érzik jól magukat. A túl meleg, vagy a túl hideg madarunk számára akár végzetes is lehet.

Hogyan tolerálják a nyári hőséget a díszmadarak?

A hőség tolerálása fajtánként más és más lehet. Az Egyenlítőről származó fajok jóval melegebb időjárást is képesek tolerálni. Az onnan északabbra vagy délebbre eső területekről származó fajok, egyre kevésbé bírják a forróságot. A hosszúcsőrű papagáj (enicognathus leptorhynchus) eredeti élőhelye például Chilében van, mérsékelt övi erdőkben. Tollazata vastag és kimondottan rosszul bírja a kánikulát. A kecskepapagáj szintén érzékeny a túlzott napsütésre és melegre. Ezek a madarak előszeretettel fürdőznek itatójukban, ahol le tudják hűteni a testüket.

A hullámos papagáj azonban Ausztrália szavannáiról származik, így elég jól bírja a meleget. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egész nap a rekkenő hőségben lehet hagyni. Viszont egy jól szellőző, árnyékos helyen jól fogja magát érezni a teraszon vagy a kertben.

papagáj csoport ül a rúdon

Mikor teheted ki papagájodat a szabadba?

A szobában, fűtött helyiségben tartott madarakat a tavasz beköszöntével már ki lehet tenni egy-két órára a szabadba. Amint 20 fok fölé emelkedik az átlaghőmérséklet, kezdhetik megszokni a friss levegőt és a kinti életet. Természetesen mindig figyelni kell az időjárási viszonyokat, lehűlés esetén hozzuk be biztonságos helyre. A folyamatos kinti tartáshoz azonban elengedhetetlen egy biztonságos, fedett, árnyékos, szellőző hely. Védeni kell őket a közvetlen déli napsütéstől, esőtől, viharos széltől, huzattól. A napsütés mindemellett fontos számukra, ezért az ideális helyre egy-két órát odasüt a délutáni nap.

Egészen ősz elejéig kint maradhatnak, ekkor azonban érdemes bevinni őket téli helyükre. Ha tovább maradnak, elkezdenek téli aljtollazatot növeszteni. Ez pedig komoly vedléshez vezet később, ha visszakerülnek a lakásba.

Miért fontos a napfény a papagájoknak

A papagájok számára is fontos a D-vitamin, amihez pedig elengedhetetlen a természetes napfény. A fény azonban nemcsak emiatt fontos. Minden madárra élettani hatása van. A napfény és az UV is befolyásolja a viselkedésüket. Az ébrenléti és alvási ciklusok meghatározásában elengedhetetlen szerepe van. Ideális számukra a 12 óra fény és 12 óra sötétség. Ez az arány fokozza az ellenálló képességüket, valamint számos más biológiai folyamatra is kihat. Ilyen például a párzási vágy, a vedlési időszak, vagy az alvásrendszer.

A D-vitamin a szervezetük számára létfontosságú kálcium felszívódásához is szükséges. Ezt a szabadban a napfény, a napsütés képes biztosítani számukra. Télen pedig kimondottan madarak számára készült UV-lámpa vagy cső pótolhatja a D-vitamin szükségletüket.

Hogyan helyezd ki nyáron papagájodat a kertbe, vagy a teraszra?

A papagájokat kalitkájukkal együtt és épített röpdébe is ki lehet tenni nyáron a szobából. A kalitka elhelyezésénél először a megfelelő helyet kell megtalálnunk. Az ideális helyet nem süti közvetlenül a nap, mindig van elég árnyékos rész, ahová visszahúzódhat a madár. Az etető és itató tálak, szerkezetek is mindig legyenek árnyékban. Ez nemcsak azért fontos, hogy a víz ne melegedjen fel. Bizonyos ételek, gyümölcsök hamar megromlanak a tűző napon. Az itató mellett egy nagyobb tálban fürdőhelyet is kell biztosítani számukra, ennek is mindig árnyékban kell lennie. Fontos figyelni például a fémből készült ülőrudakra, játékokra. Ha hosszan süti őket a nap, felforrósodnak és akár meg is égethetik a madár lábát.

A megfelelő szellőzés elengedhetetlen számukra. Ne takarjuk le a kalitka egyik oldalát sem, figyeljünk rá, hogy a levegő szabadon áramolhasson. A túl szeles, huzatos, védtelen hely azonban szintén nem jó. Számos papagáj érzékeny a huzatra, ezt tehát kerülni kell. Védeni kell őket a ragadozóktól, macskától, nyesttől. Csak akkor hagyjuk kint állandóan a nyári időszakban madarunkat, ha kalitkájuk teljes biztonsággal védi őket a ragadozóktól.

papagájok a ketrecben

Mivel tápláljuk nyáron a díszmadarakat

A nyáron kint tartott madarak étrendjét némileg érdemes megváltoztatni. Csökkenteni kell a zsíros, szénhidrátban gazdag magok adását. A legtöbb fajnak csak a csíkos és fehér szemű napraforgóból szabad adni ilyenkor. Érdemes azonban a gyümölcsöket és a zöldségeket bőségesebben kínálni. Vigyázni kell azonban a romlandóságra, amit nem esznek meg 1-2 óra alatt, azt inkább távolítsuk el a kalitkából.

Röpde építése a kertben

Egy röpde kiváló megoldás a papagájok nyári tartásához. A tág, biztonságos helyen repülési igényüket is kielégíthetik. Amennyiben elég hely áll rendelkezésre, érdemes nekifogni egy állandó nyári röpde kialakításához. Fontos azonban gondosan megtervezni és számos szempontot figyelembe venni az építés során. A megfelelő helyszín kiválasztása itt talán még fontosabb, mint a kalitkánál. A szempontok és a feltételek ugyanazok. Árnyék, szellőzés és ragadozók elleni védelem. A röpde építésénél a rácsköz kialakítását az adott papagájfajtához kell igazítani esetében ez nagyjából 12-15 x 50mm, vagy 19×19 mm. Amennyiben a rácsot fonott drótborítással is ellátjuk, úgy 17-19 mm-es legyen maximum a szemtávolság.

A röpde berendezését is gondosan meg kell tervezni. A kalitkánál említett felszerelések – ülőrúd, játék, itató, etető – itt is kerüljön állandó árnyékba. Fákat és ágakat úgy helyezzünk el, hogy ne akadályozza a madarat a repülésben. A tisztán tartásról kihúzható aljtálca beépítésével gondoskodhatunk. Drótháló elhelyezésénél nagyon körültekintően kell eljárni. Gondoskodjunk róla, hogy sehol ne álljon ki olyan drótvég, vagy illesztés, ami sérülést okozhat madarunknak.

Nézz körül madaras termékeink között, ahol számos felszerelés, kalitka és kiváló minőségű eleségek közül válogathatsz.