Ezekre figyelj, hogy a kutyás túrázás biztonságos élmény legyen

A természet szépségeinek felfedezése kutyánkkal az egyik legjobb közös élmény. Aktívan tartja a gazdit és kutyát, fizikailag és mentálisan is kifejezetten egészséges. Erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot, a kötődést és kiváló terep a tanulásra is. Egy erdei környezet számos új és rendkívül izgalmas ingert tartogat a kutya számára. Ez pedig kihat a pszichés és fizikai jóllétre is. Egy kutyás erdei túra azonban rémálommá is válhat, ha nem készülünk fel megfelelőn. Egy túrázás nem egy hosszabb napi sétát jelent. Sokkal gondosabb előkészületeket és tervezést igényel. Cikkünkben pontos útmutatást kapsz arra, hogyan készülj fel egy biztonságos kutyás túrázásra.

Kezd a gondos tervezéssel – így válassz úti célt kutyás kiránduláshoz

Ha kutyával tervezünk túrázást, fontos előzetesen tájékozódni a kiválasztott terület szabályozásáról. Lehet, hogy az adott területen tilos kutyával az erdőben sétálni, még pórázzal is. Vadászterületre sem szerencsés menni, főleg aktív vadászati szezonban. Az is fontos kérdés, hogy milyen hosszú túrát tervezünk kutyánkkal. Az egyedi teljesítőképesség függ a kutyafajtától, az állat személyiségétől és edzettségi állapotától. A legjobb, ha fokozatosan teszteljük magunkat és kutyánkat. Kezdetben könnyű kirándulásokkal, majd növeljük a távolságot és nehézségi szintet. Így könnyen ráérzünk, mi az ideális mindannyiunk számára, és valóban élvezetes lesz a kutyás túra.

Érdemes a közösségi kutyás-túrázós oldalakon tájékozódni. Ma már számos adatbázis áll rendelkezésre kifejezetten kutyásoknak ajánlott túraútvonalakról. Lehetőség szerint kerüld a sziklás és csúszós ösvényeket, a nehezen járható terepet. Figyelj az időjárásra is. Napsütéses időben mindenképp árnyékos, erdei útvonalat válassz.

Egy kutyás túrázáshoz szükséges eszközök

A kutyás kirándulásra való felkészülés során fontos gondoskodnunk arról, hogy minden szükséges felszerelés és eszköz nálunk legyen. Ha gyakran tervezünk túrázni kutyánkkal, érdemes hozzászoktatnunk a kutyahátizsák viseléséhez. Ne aggódj, nem kell belőle málhás szamarat csinálni. Kifejezetten kutyák számára készült könnyű és kényelmes hátizsákot kell beszerezni. Fontos szabály, hogy a hátizsák súlya ne haladja meg a kutya testtömegének negyedét. A hevederek segítenek a zsák stabil rögzítésében, de ne szorítsuk túl szorosan, hogy a kutya kényelmesen lélegezhessen. A hátizsákban számos fontos kellék elférhet, amelyekre a túra során szükség lehet. Például elsősegélycsomag, itatótál, tappancsvédők, törülköző, kabát és kakizcsai.

Az elsősegélycsomag pedig csak akkor ér valamit, ha tudjuk használni a benne lévő felszerelést. Bár a megfelelő előkészületekkel csökkenthetjük a túra kockázatait, bármikor történhet baj. Az állatorvos is segíthet néhány jó elsősegély nyújtási tippel, vészhelyzet esetére. Mindig gondoskodjunk róla, hogy elegendő víz legyen nálunk a kutyánk számára is. Egy tízkilós kutya átlagosan egy liter vizet fogyaszt el naponta, ami jó kiindulópont a vízszükségletünk becsléséhez. Fokozottan gondoskodj kullancsvédelemről. Láthatósági nyakpántot vagy mellényt is tegyél kutyádra. Ezekkel az előkészületekkel biztosíthatjuk kedvencünk és saját magunk biztonságát is a kirándulás során.

Milyen kutyával mehetünk túrázni?

Mielőtt nekivágunk egy hosszabb túrának, gondoljuk át és vegyük figyelembe a kutya igényeit és képességeit. Először is, ne vigyünk túl fiatal kutyát az erdőbe. A kölyökkutyák csontozata és immunrendszere még nem eléggé fejlett, és viselkedésük is kiszámíthatatlan lehet. Általánosságban elmondható, hogy legalább egyéves korukig várjunk, mielőtt közös túrát terveznénk velük. Azonban minden kutya más, ezért érdemes kikérni az állatorvos tanácsát is. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kutyánk fizikailag és mentálisan is felkészült-e a túrázásra.

Kutyáink nem mindig tudják jelezni, ha fájdalmat éreznek vagy kényelmetlenül érzik magukat, ezért a túrán különösen figyeljünk rájuk. Fokozottan igaz ez meleg időjárás esetén. A túlzott zihálás, hangos légzés és a lemaradás szorongás jelei lehetnek. Ha ezeket a viselkedési jeleket észleljük, álljunk meg egy hosszabb pihenőre. Az idősebb kutyák, különösen az egészségügyi problémákkal küzdők, valószínűleg extra támogatást igényelnek a túrák során. Hagyjuk, hogy a kutyánk határozza meg a tempót, és legyünk türelmesek velük. Kisebb kutyák és kölyökkutyák esetében érdemes kutyahordozó hátizsákot beszerezni, hogy kényelmesen és biztonságosan szállíthassuk őket, ha már nem bírják a távot.

Így készítsd fel a kutyádat az első túrára

Elsődleges szempont, hogy a kutyánk hallgasson ránk és képes legyen nyugodt maradni különböző helyzetekben. Fontos, hogy a behívás és az alapvető vezényszavak tökéletesen működjenek.  A fokozatos szoktatás is fontos, ne menjünk elsőre 20 kilométeres túrára, ha nincs hozzászokva a kutya. Kezdetben elég, ha egy rövid, egyórás sétát teszünk a természetben, majd fokozatosan növeljük az időt és a távolságot. A túrázás megfelelő fizikai és mentális kondíciót igényel mind az ember, mind a kutya részéről. A túraszezon előtt érdemes céltudatosan edzeni mindkettőt. Iktassunk be hosszabb sétákat, kocogást, meredekebb lejtőket és emelkedőket.

Mindig gondoskodjunk arról, hogy kutyánk viseljen egy azonosító cédulát, amin a nevünk és telefonszámunk szerepel. Emellett fontos, hogy a kutya mikrochippel is rendelkezzen. Ha a bilétája esetleg leesik róla az erdőben, a chip lesz az egyelten azonosítási lehetősége. Érdemes beszerezni egy hámot, valamint a gazdi számára egy speciális derékövet, melyhez rögzítheti a kutya pórázát. Így a gazdi mindkét keze szabad marad, a kutya mégis kontroll alatt van. A hámhoz is fokozatosan szoktassuk hozzá, ne a túra napján kerüljön rá először.

A kutyás túrázás szabályai

A kutyás túrázás során fontos betartani bizonyos írott és íratlan szabályokat. Ne feledjük, hogy az erődben csak vendégek vagyunk. Az ott lakó állatok és növények nem szenvedhetnek kárt a mi tevékenységünk miatt. Az erdőben nem hangoskodunk, nem törünk le ágakat és nem teszünk kárt semmiben. Nem szabad megengedni, hogy kutyánk kisebb élőlényekben kárt tegyen vagy vadat űzzön.  Mindig takarítsuk el kutyánk ürülékét. Ez nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem a másik túrázók és természetjárók tisztelete miatt is. Ne hagyjuk, hogy kutyánk források, patakok közvetlen közelében vizeljen, így is védjük a természetet.

Bár könnyen bele lehet feledkezni az erdőbe, soha ne veszítsük szem elől kutyánkat. Figyeljünk az állapotára, viselkedésére. Vegyük észre, ha biceg, ha túlságosan liheg, vagy ha elfáradt. Természetvédelmi területen kötelező a póráz használata! A póráz nemcsak az erdőt védi a kutyánktól, hanem kutyánkat is a veszélyektől. Segít abban, hogy ne egyen meg számára veszélyes dolgokat, és ne menjen olyan helyekre, ahol baj érheti. Ha találunk egy forrást, amelynek tisztaságában nem vagyunk biztosak, ne engedjük kutyánkat inni belőle.