Fókuszban a nyár veszélyei: hőguta és vízmérgezés

Az egyre melegebb nyarak, a tikkasztó kánikula és hőség egyaránt próbára teszik a gazdik és kutyák szervezetét is. Minden gazdinak fontosa azonban tudnia, hogy saját hőtűrését soha nem szabad a kutyáéhoz hasonlítani. Rendkívül téves és káros az a hozzáállás, hogy ha a gazdinak nincs még túl meleg, akkor a kutyának sem lesz az. Sőt! Az igazság az, hogy kutyáink hőtűrő képessége lényegesen rosszabb az emberénél. Ennek pedig anatómiai oka van, mégpedig nem is túl bonyolult. A kutyák nem képesek egész testükön hőt leadni, mint az emberek. Csak lihegéssel adnak le hőt, ehhez képest az emberek szinte egész bőrfelületükön képesek izzadni, tehát hőt leadni.
Lihegésen kívül egy kis mennyiséget még a talppárnájukon át is el tudnak vezetni a kutyák, de ez igazán elenyésző mennyiség. Kedvenc négylábúink tehát nem képesek olyan hatékonyan szabályozni a hőháztartásukat, mint az ember. Ezért rájuk sokkal jobban oda kell figyelni a hőségben. Előbb kell gondoskodni a hűtésükről, mint ahogy mi magunkat elkezdenénk hűteni.

kutya iszik

Nemcsak a hőség, a hűtés is veszélyes lehet

A nyár legnagyobb veszélye kutyákra nézve elsősorban a hőség. Azonban fontos tudni, hogy a hűtés is veszélyes lehet. Kevésbé ismert tény, hogy a nem megfelelő hűtés komoly problémát jelenthet. A túlzott folyadék bevitel ugyanis vízmérgezéshez vezethet. Nézzük, hogy a hőség és a hűtés milyen hatással van kutyáinkra, mit okozhatnak, és hogyan lehet megelőzni őket.

A hőguta

A hőguta, más néven hyperpyrexia a test hőszabályozásának zavarát jelenti. A gyakorlatban azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton túl a kutya szervezete már nem képes lehűteni magát. Felborul az egyensúlya, ami viszonylag gyorsan súlyos állapothoz vezet. A hőgutának számos, jól definiálható és érzékelhető jele van:

 • a kutya testhőmérséklete megemelkedik, eléri a 41 °C-ot
 • hirtelen hasmenés, esetleg hányás lép fel
 • a kutya nyála besűrűsödik
 • zihál, szaporán lélegzik, szívverése abnormálisan felgyorsul
 • szédül, koordinálatlanul mozog
 • pupillái tágak, ínye és nyelve vörös
 • a kutya elájul, elveszti az eszméletét

A hőguta megelőzése

Általános tévhit, hogy csak az extrém hőség jelent veszélyt a kutyákra. Ahogy a bevezetőben is említettük, az nem igaz. Felmérések szerint a legtöbb hőgutás eset egy egyszerű, rutin nyári séta során következik be. A gazdi nem érzékeli a kutya számára már veszélyes hőmérsékletet és elindul a szokásos sétára. Rosszul méri fel a kutya hőség tűrését, ezzel pedig óriási hibát követ el. A nyári hőségben tehát alapszabály, hogy napközben nem megyünk hosszabb sétára. Valamint nem játszunk vele a szabadban. Egyetlen eset kivétel, ha a kutya folyamatosan hűtve van. Fontos azonban, hogy a kutyastrandon, vagy medence partjánál se csak a kutya bevizezéséről gondoskodjunk. Gyakran helyezzük a kutyát árnyékba és nyugalmi helyzetbe. Figyeljük a légzését és a szívverését. Ha túl szapora, fektessük árnyékba és hűtsük vízzel a testét.

kutyák az autóban

Az autó szabály

A másik fontos alapszabály nyáron, hogy nem hagyjuk a kutyát az autóban. Hiába a számtalan figyelmeztető felhívás, sajnos minden évben előfordul egy-egy kisállat haláleset parkoló autóban. Ebben a helyzetben szintén rosszul méri fel a gazdi a helyzetet. Nem számol azzal, hogy akár pár perc alatt felmelegedhet 50-60 fokra egy zárt autóban a levegő. A kutya számára ez olyan hősokk, amin már az azonnali segítségnyújtás sem biztos, hogy segít. Ne csak a saját kutyádra figyelj. Ha napon hagyott parkoló autóban kutyát látsz, gazdit pedig sehol, értesítsd a rendőrséget és kérj segítséget. Ne feledd, hogy ilyenkor minden perc számít.

A hőguta kezelése kutyáknál

Abban az esetben, ha kutyádon a hőguta jeleit látod, azonnal kezd el hűteni. Fontos, hogy kerüld a hirtelen hidegvíz locsolást. Inkább lassan hűtsd le a testét vizes törölközővel vagy enyhe, nem jéghideg vízsugárral. Kínálj neki vizet, de ne próbáld ráerőltetni, ne öntsd a szájába. Ilyen állapotban félrenyelheti a vizet. Ha nem akar inni, vizezd be az ínyét és a nyelvét. Miután megkezdted a hűtést, indulj a lehető leghamarabb az állatorvoshoz. Akkor is mutasd meg orvosnak, ha a kutya közben jobban érzi magát. Ha viszont az állapota rosszabbodik, szinte csak orvosi beavatkozással van esélye a túlélésre. Ne késlekedj, ne gondolkozz, és ne várj arra, hogyan reagál a hűtésre.

A vízmérgezés

A vízmérgezésről ritkábban esik szó, pedig összefügg a nyári kánikulával. Szerencsés esetben a forró napokat vízpart vagy medence mellet tudjuk tölteni kutyánkkal. Ilyenkor sokat úsznak, játszanak a vízben és többet is isznak. Előfordul, hogy a játék hevében vagy úszás közben önkéntelenül is sok vizet nyelnek. Vízmérgezés akkor történik, ha olyan mennyiségű víz kerül a kutya szervezetébe, amit nem tud feldolgozni. Nátriumhiány (hiponátrémia) lép fel, amely felborítja az elektrolit-háztartást. Súlyos következményekkel járhat, akár halálhoz is vezethet.

kutyák a strandon

A vízmérgezés jelei

Hosszabb vízben töltött idő után érdemes figyelni az alábbi jelekre. Ha bármelyiket észleljük, forduljunk orvoshoz. A vízmérgezés tüneteit a gazdi nem tudja enyhíteni, nem tudja lassítani a folyamatot. Ezért nagyon fontos, hogy a kutyát azonnal állatorvoshoz vigyük, ha észleljük a tüneteket.

 • a kutya nem érzi jól magát, bágyadt és fáradt
 • hányás, felfúvódás
 • bizonytalan járás
 • kitágult pupillák
 • bepisilés
 • izomgörcsök és ájulás

A vízmérgezés megelőzése

Amikor hosszú ideig vizes játékot játszunk (kutyastrand, medence), figyeljünk oda, hogy kutyánk közben mennyi vizet nyel. Például játék közben, amikor elkapja a játékot. Fontos, hogy a játék vagy foglalkozás során rendszeresen iktassunk be szüneteket. Hívjuk ki a kutyát a vízből, majd várjunk egy kicsit. Ha azt látjuk, hogy a kutya általában nyitva tartja a száját úszás közben, akkor minden fél órában tartsunk szünetet. Ha vízi apportírozást végzünk, kerüljük a labda használatát, amelynek megfogásához nagyra kell nyitnia a száját. Ehelyett válasszunk speciális, keskeny vízi apport tárgyat.

Összességében tehát nyáron a legfontosabb a hőség elleni védelem. Hűsítő játékok, friss víz és árnyék. Hosszabb sétákra csak hajnalban vagy este menjünk. A megfelelő óvintézkedésekkel a nyár és a strandidő mindenki számára feledhetetlen közös élményeket tartogat.