Így készülj fel egy kutyás kirándulásra és túrára

Az ősz beköszöntével és a hőmérséklet csökkenésével újra beköszönt a kirándulószezon. Egy kalandos kirándulás az egyik legjobb dolog, ami gazdival és kutyával történhet. Együtt felfedezni a természet csodáit, kellemesen kifáradni nap végére. Aztán persze összebújni a kanapén. Tökéletes nap, azonban balul is elsülhet, ha nem készülsz fel megfelelően a kutyás kalandra. Már a túraútvonal kiválasztásánál számos szempontot figyelembe kell venned. Kutyádat is fel kell készítened és megfelelő felszerelések nélkül sem szabad elindulni. Ebben a cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb teendőket, előkészületeket. Sőt, egy ellenőrző listát is összeállítottunk a szükséges felszerelésekkel. Így biztosan semmi fontos nem marad majd otthon.

A felkészülés első lépéseit időben el kell kezdeni

Mielőtt elindultok az erdőbe, nem árt ellenőrizni egy-két alapvető dolgot. Kötelező oltások, féreghajtás és szívférgesség elleni kezelés érvényessége. Külső paraziták, elsősorban a kullancsok elleni védelem megléte. Amennyiben kimondottan sokat túrázol ősszel és télen kutyáddal, érdemes ellátogatni az állatorvoshoz a szezon elején. Átvizsgálja kutyád fizikai állapotát, különös tekintettel a mozgásszervekre. Érdemes elvégezni egy-két szűrővizsgálatot, mellyel akár komoly betegségek kialakulását is meg lehet előzni.

Nem utolsó sorban pedig elsősegély tanácsokat is kérhetsz az orvostól. Egy túra során ugyanis történhetnek balesetek, még a legnagyobb óvatosság ellenére is. Kérd meg az orvost, hogy ellenőrizze le kutyád chipjéhez tartozó adatokat a Petvetdata rendszerében. A gazdik gyakran elfelejtik értesíteni állatorvosukat például telefonszám változás esetén. Ilyenkor hiába van chip a kutyában, nem érik el a talált kutya tulajdonosát. A chip mellett azonban gondoskodj erős és biztonságos bilétáról is. Legyen rajta a telefonszámod és a kutyád neve.

kutyák a tónál

A kutya felkészítése kirándulásra, túrázásra

Egy kirándulás során rendkívül fontos, hogy kutyánk engedelmes legyen és ismerje az alapvető vezényszavakat. Kirándulás során egy olyan környezetbe kerül, ahol rengeteg új inger éri egyszerre. Ezért még azok a kutyák is kizökkenhetnek, akik egyébként jól kezelhetők ismerős közegben. Érdemes tehát otthon egy picit ráerősíteni a vezényszavakra. Gyakoroljuk séta közben a marad és állj feladatokat, valamint a behívást. Ez utóbbit nem lehet elégszer ismételni. Vigyünk magunkkal jutalomfalatot és motiváljuk a kutyát a többszöri, helyes végrehajtásra. Akkor is, ha már réges-régen biztos a behívásuk. Egy kis ismétlés soha nem árthat. Ne feledjük, hogy az erdőben a kutya találkozhat olyan ingerekkel, vadállatokkal, amilyenekkel azelőtt még soha. Minél biztosabb a behívás a megszokott környezetben, annál nehezebben zökkenti majd ki egy szokatlan szituáció.

A nyári melegben gyakran csökken a kutyák aktivitása. A napközbeni séták lerövidülhetnek, a fizikai aktivitás a hőség miatt kockázatos és nem is javasolt. Fontos tehát, hogy mielőtt elindulunk egy egész napos túrára, fokozatosan készítsük fel a kutyát a terhelésre. Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, sétáljunk egyre többet. Válasszunk hosszabb útvonalakat és biztosítsunk póráz nélküli játékidőből is eleget.

Megfelelő helyszín kiválasztása kutyás kiránduláshoz

Egy kirándulás helyszínének kiválasztását eleve számos szempont befolyásolja. Milyen messze van az otthonunktól, hogyan tudunk oda jutni és mennyire nehéz a terep. Ha kutyával mész, ezek a szempontok megsokszorozódnak. Elsődleges dologgá válik, hogy kutyád adottságaihoz válaszd ki a terepet és a távot. Ne indulj hosszú túrára egy idős kutyával, vagy egy mozgásszervi betegségben szenvedővel. Ha tudjuk, hogy fél a magasságtól, vagy csúszós talajoktól, ne menjünk ilyen helyekre. Válasszunk egyszerű erdei ösvényt függőhidak, vizes szurdok helyett. Ma már számos kutyás kirándulós közösséget lehet találni az online térben. Ezekben a csoportokban érdemes olvasgatni a tapasztalatokat és véleményeket. Ha rosszul választod meg a célt, az egész kalandnak lőttek. Ezért fordíts nagy gondot az úti cél kiválasztására.

család kirándul kutyával

Mit vigyél magaddal egy kutyás kirándulásra

A megfelelő felszereléseket és szükséges eszközöket időben készítsd össze. Nem nagy dolog egyik sem, viszont a hiánya nagyon fájhat egy kutyás kiránduláson. Lehetőség szerint rajtad is legyen megfelelő felszerelés. Egy derékra rögzíthető póráz óriási segítség és könnyebbség a túra alatt. Mindkét kezed szabadon marad úgy, hogy a kutya mégis pórázon van. Ha rendszeresen túráztok, érdemes beszerezni egy ilyen pórázt. Ezen kívül az alábbi listán szereplő dolgokat pakold be a hátizsákba:

  • kutya oltási könyve, útlevele
  • mobilitató vagy vizes tál
  • legalább 1 liter víz, attól függően, hogy milyen vízvételi lehetőséged lesz a túra során
  • elsősegélycsomag: fertőtlenítő, sebkezelő, kullancs kiszedő csipesz. Hosszabb túra esetén rugalmas pólya, gézpárna (attól függően, hogy sérülés esetén mennyire lesztek távol a világtól)
  • láthatósági mellény, vagy kendő a kutyának
  • tereptől függően biztonsági cipő a kutyának
  • jutalomfalat
  • kakizacsi

 

Ha több napos kirándulásra mentek, akkor természetesen több dolgot kell magaddal vinned. Számolj ilyenkor egy kicsivel több élelemmel. Kutyád valószínűleg jóval több energiát fog elhasználni egy egész napos túra során. Így több tápanyagra is lesz szüksége a nap végén. Érdemes bedobni egy mancsápoló krémet is a táskába. Egy hosszú erdei túra után valószínűleg ráfér majd kutyád mancsára egy kis extra ápolás.

Kutyás erdei etikett

Egy kutyás erdei kirándulás során be kell tartani számos írott és íratlan szabályt. A természet védelme és a békés egymás mellett élés (és túrázás) mindannyiunk érdeke. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy amit magaddal viszel, vidd is haza. Ne hagyj semmilyen szemetet az erdőben. A kakitündér az erdőben sem létezik, így az ösvényen is össze kell szedni az ürüléket. A legközelebbi pihenőig pedig vidd magaddal és ott dobd ki a kukába. A póráz használata természetvédelmi területen kötelező! Nem szabad hagyni, hogy a kutyád bármilyen kárt tegyen az erdőben és lakóiban. Ne űzzön vadat, ne pusztítson el pici állatokat, rágcsálókat. Ne rágjon élő fát és aljnövényzetet. Ezekre mind-mind a gazdinak kell ügyelnie. Maradjatok mindig a kijelölt erdei ösvényen. Érdemes a kutyára láthatósági szalagot vagy mellényt tenni. Arra pedig mindig figyeljetek, hogy sötétedés előtt hagyjátok el az erdőt.

Kutyusodnak még gondot okoz az utazás? Olvasd el cikkünket arról, hogyan tudok hatékony bokszhoz és autóhoz szoktatni!