Hogyan etessük helyesen a kutyát az őszi-téli hónapokban?

Nyakunkon a tél, egyre hűvösebbek a napok! Ideje alaposan átgondolni a kedvenceink étrendjét. Az évszakoknak és az időjárásnak nem csak nekünk, emberek, de kedvenceink életének számos aspektusára is jelentős hatása van. Ilyenkor hozzánk hasonlóan kevésbé aktívak kedvenceink is, és többet is alszanak. Ráadásul, ha lehűl az idő, sok gazdi nem szívesen viszi ki kedvencét olyan hosszú sétákra, mint tavasszal és nyáron. Fontos, hogy tisztában legyünk a kutyák téli táplálásával, hogy ezekben a hideg hónapokban is a számukra lehető legjobb táplálékot biztosíthassuk. A kutyák egészségmegőrzése, és a túlsúly elkerülése érdekében javasolt a megszokottól eltérő típusú etetésre átállni. Ha a kutya kevesebb testmozgást végez, nem éget el annyi kalóriát, mint máskor. Ennek következtében kevesebb étellel kell etetnünk, mert ha ugyanúgy táplálnánk, mint az év többi részében, túletetnénk. Ha nem változtatunk az étrendjén, fennáll annak az elhízás veszélye, ami veszélyezteti az egészségét. A túlsúly a kutya esetében többek között az ízületi problémákhoz vezethet. Persze az is előfordulhat, hogy épp azért van szükség erre, mert a kutya kinti kennelben él, és a hidegben jelentősen megnő a kalóriaigénye.  

Hogyan etessük a kutyát a téli hónapokban?

A táplálkozástudományi szakemberek azt javasolják, hogy a kutyát életkorának, egészségügyi állapotának, valamint a tartásának megfelelően etessük. Ez igaz akkor is, ha lakásban, vagy ha szabadtéri kennelben tartott kutyáról van szó. Ha a kutya mozgásideje csökken, akár csak egy keveset is, azt tükröznie kell a naponta adott táplálékmennyiségnek annak érdekében, hogy elkerüljük az elhízás veszélyét. Ha azt vesszük észre, hogy a súlya mégis gyarapodni kezd, tovább kell csökkenteni a napi kalóriabevitelt. ha az etetési mennyiség csökkentése nem vezet eredményre, érdemes erről állatorvossal konzultálni. Segíthet, ha nem hagyjunk kint a kutya előtt állandóan a száraz ételt sem a téli hónapokban, sem az év többi részén. Ajánlatosabb naponta kétszer etetni.

Az ivóvíz fontossága

Az ivóvíz kulcsfontosságú a kutya étrendjében. Nem számít, mindig biztosítsunk kedvencünk számára elérhető helyen friss, tiszta ivóvizet. Bármily hihetetlen is, éppúgy kiszáradhatnak télen is, mint nyáron. Amennyiben kinti kutyánk van, különös tekintettel kell lenni arra, hogy nehogy befagyjon kedvencünk ivóvize. Mindig ellenőrizzük a kinti vizes edényt, és ha szükséges, vegyük ki belőle a havat és jeget. A hó nem helyettesíti az édesvizet. Kedvencünk vizét naponta akár két-, háromszor is szükséges lehet kicserélni olyan hőmérsékletűre, amely számunkra is kellemes lenne. A befagyott vízből a kutya nem tud inni, ráadásul túl hideg víz torokgyulladást okozhat.  

Mi a helyzet a szabadban tartott kutyákkal?

Az udvaron, szabadban élő kutyák a hidegben ösztönösen arra törekednek, hogy fenntartsanak egy bizonyos testhőmérsékletet. A hőtermelés érdekében a bőr alatti izmok összehúzódnak, ami egy álladó izommunkát okoz. Ehhez sok kalóriára van szükség. A didergéstől a zsírraktárak hamar kimerülnek, emiatt megnő kedvencünk kalóriaigénye. Bár egyes kutyafajták a hideg időjárást kifejezetten jól tűrik, mert adott esetben sűrűbb bundával és nagyobb zsírraktárral rendelkeznek, ugyanúgy igénylik a nagyobb energiamennyiséget. A kint élő, illetve a hidegben is aktív fajták szervezete több glükózt éget el azért, hogy a testhőmérséklet stabil maradjon. Emiatt olyan táplálékra van szüksége, amelynek zsírtartalma magasabb, mint tavaszi és nyári időszakra kifejlesztett takarmányoké.  

Ügyeljünk a kutya energiadús táplálására!

Ahogy az ivóvíz, úgy a táplálék hőmérsékletére is ügyelni kell. Amennyiben konzervet kap kedvencünk, a legjobb, ha mindig szobahűmérsékletűre melegítjük. A hirtelen elfogyasztott, túl hideg eledel az arra hajlamos kutyáknál gyomorcsavarodást eredményez, ami nem csak kellemetlen, de végzetes is lehet kedvencünk számára. A szabadban tartott kutyáknál az energiaigény jóval magasabb a hideg hónapokban, így fontos az energiadús eledelekre történő átállás. Ezzel segíthetjük, hogy az energiaveszteség ne járjon jelentősebb egészségkárosodással. Ennek alapja, hogy a kint tartott kutya vagy macska esetében a minőségi táplálásra fektessük a hangsúlyt! A minőségi eledelek és táplálékkiegészítők megerősítik az immunrendszert és drasztikusan csökkenthetik az ebből adódó fertőzésveszélyek kockázatait! Bár drágának tűnhet egy jó minőségű, prémium eledel, érdemes kiszámítani annak napi etetési költségét. Mivel a prémium minőségű tápok javasolt napi etetési mennyisége általában kevesebb a magas hústartalom miatt, napi költsége is sokszor alig éri el egy presszó kávé árát.  

A táplálékkiegészítők is fontos szerepet kapnak

Lehetőség szerint ne a vitaminok pótlásán, a minőségi eledelek és immunerősítők terén spóroljunk. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kapható, ismeretlen eredetű termékeket fenntartással kezeljük. Azok többségének tápértéke nem megfelelő és nem tartalmazzák a szükséges fehérjéket, vitaminokat és nyomelemeket. Amennyiben nem biztos abban, mi lenne a legjobb kedvence számára, bátran kérje ki a kisállateledel- és felszerelés szakáruház dolgozói véleményét.  

Honnan lehet tudni, hogy egy kutyaeledel jó minőségű?

A prémium és nem prémium eledelek között a legnagyobb különbség az összetevők listájában van. Ezek megnevezése és a felsorolásban lévő sorrendje árulkodó lehet. Amennyiben egy kutyatáp összetevőinek felsorolásában az 1-3. helyén valamilyen hús, vagy húsliszt szerepel és az összetevőknek konkrét megnevezésük van, akkor nagy valószínűséggel prémium eledelről beszélünk.