Így éljétek túl a tűzijátékot! Tippek és tanácsok

Közeledik számos kutya és gazdi legrettegettebb eseménye, az ünnepekkor szokásos tűzijáték. A pirotechnikai rakéták, a vihar, vagy a petárdázás nagyon sok kutya számára rendkívül félelmetes és stresszes hanghatással jár.

Még az a kutya is érzékenyen reagálhat a tűzijátékra, aki egyébként a vihart jól bírja. Nem véletlen, ugyanis a mennydörgés és villámlás bár szintén hangosak, más jellegű zajok. Egyrészt a tűzijátékok közelebb vannak a földhöz, élesebb a hangjuk és még égett szag is kísérheti, ha a közelünkben van.

A kutya fél a tűzijátéktól

Fel lehet és fel is kell rá készülni

Ha tudod, hogy kutyád nem bírja a tűzijátékot, számos óvintézkedést és előkészületet kell tenned a biztonsága érdekében. Abban az esetben, ha éppen most került hozzád a kutyusod és még nem tudod, hogyan reagál egy ilyen eseményre, ne hagyd magára az első tűzijáték ideje alatt. Azok a kutyák, akik rosszul reagálnak a rakéták hangjára, a legtöbb esetben megpróbálnak elmenekülni. Ezért már napokkal a tűzijáték előtt ellenőrizheted kutyád mikrochipjének adatait a PetVetData rendszerben, a „nyilvános keresés” fülön. Ha minden óvintézkedésed ellenére megtörténik a baj és kutyád elmenekül, egyszerűen és gyorsan beazonosítható legyen.

Maradjunk mellettük

A legideálisabb helyzet az, ha olyan helyen tudjuk tölteni a tűzijáték idejét, ahová nem hallatszódnak el a durrogás hangjai. Ezt azonban sokan nem tudják megoldani. Ha tudod, hogy szorong és stresszel a kutyád, mindenképpen legyél mellette és tedd a környeztet szökésbiztossá. Lakásban ez viszonylag könnyen megoldható. A kinti kutyákat érdemes ilyenkor behozni a házba, vagy zárt helyre, ahonnan nem tudnak elrohanni. A megriadt, elszökött kutyák nagy része sajnos nem kerül elő, sokukat végzetes baleset is éri menekülés közben. Ezért bármennyire is azt látod a kutyán, hogy ki akar menni, ne engedd ki a zárt helyről.

Nyugtatás

Kulcsfontosságú, hogy valamilyen módszerrel nyugtassuk a kutyát és próbáljuk meg oldani a stresszt. Súlyos esetben konzultáljunk állatorvosunkkal. Kérhetünk tőle enyhe nyugtatót, stresszoldót. Fontos, hogy emberek számára készült nyugtatót soha ne adj a kutyának. Léteznek azonban természetes alapanyagú és hatásos készítmények is, melyeket bátran használhatunk. Speciális párologtató készülékkel és folyadékkal például nyugtató hatású feromont juttathatunk a levegőbe folyamatosan. Hasonló elven működő nyakörvet és cseppeket is beszerezhetünk. Ezek szintén kemikália és gyógyszermentesen, természetes módon nyugtatják a kutyákat.

Megfelelő energia

Egy megriadt kutyát hiába nyugtatunk szavakkal, ha közben mi is félünk és stresszelünk. A kutya érzékelni fogja az energiánkat, ezért talán a legfontosabb, hogy a gazdi maradjon nyugodt. Így van esély arra, hogy hatékonyan megnyugtassuk. Engedjük meg a kutyának, hogy megtalálja a számára biztonságos helyet a lakásban és mi kucorogjunk mellé, vagy a közelébe.

Még egy fontos és jó tanács: órákkal a tűzijáték kezdete előtt vidd el egy hosszú, kiadós sétára a kutyát. Próbáld meg fizikailag és mentálisan is lefárasztani az esemény idejére. A tűzijáték ideje alatt pedig, ha megoldható, még rövid pórázzal se sétáljatok az utcán! Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák nagy része igazi szabaduló művész. Ne adj rá esélyt, hogy kibújjon a nyakörvből, vagy kitépje a kezedből a pórázt ijedtségében!

Gondoskodj időben a felkészülésről, nyugtató szereink között ITT tudsz válogatni.