Így változtasd a rutin sétát örömteli és hasznos élménnyé

A kutyák számára rendkívül fontos a napi rutin kialakítása és betartása. A megfelelő és kiszámítható keretek biztonságot nyújtanak számukra. Ez pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, boldog mindennapokhoz. A kutyák az idő múlását is a napi rutinjukon keresztül érzékelik leginkább. Nem véletlen, hogy már fél órával vacsora előtt a táljukhoz ülnek. Vagy amikor elérkezik a sétaidő, már előtte az ajtóban várnak. A séta pedig a legtöbb kutya számára a nap fénypontja. A kutyasétáltatás azonban nem kell, hogy rutinszerű legyen. Sőt! Egyszerű dolgokkal és odafigyeléssel minden sétát hasznos és örömteli élménnyé varázsolhatsz. Ebben a cikkünkben egy kis segítséget és praktikus tanácsokat hoztunk a megvalósításhoz.

Nem csak a mennyiség, a minőség is fontos

A reggeli és esti rutin séták fontos része, hogy a kutya elvégezze a szükségleteit és kielégítsük fizikai igényeit. A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás elengedhetetlen kedvencünk egészségének megőrzéséhez. A fizikai aktivitás tehát fontos, a sétáltatás pedig kiváló alkalom a lefárasztásra. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a kutyák szellemi és mentális igényeit sem. Egy séta során rengeteg ingert kapnak, mely éppolyan fontos szükségletük, mint a mozgás. Jó esetben ilyenkor találkoznak fajtársaikkal is. A velük való játék és „kommunikáció” fontos része az életüknek. Éppen ezért ne csak a séta mennyiségére, hanem a minőségére is figyeljünk. Az együtt töltött idő rendkívül sok lehetőséget rejt, csak ki kell tudni használni. A kulcs pedig a figyelem!

Tiszteld meg kutyádat a figyelmeddel

A mai rohanó világban a legtöbb ember időszűkében van. A kutyasétáltatás ideje alatt sokszor még elintéz ezt-azt. Telefonálnak, csetelnek, vagy éppen más gazdikkal beszélgetnek. A gazdik ilyenkor bár fizikailag ott vannak a kutya mellett, nincsenek jelen a számukra.  Bár sokan úgy vélik, hogy ügyesek a multitasking-ban, szakértők szerint ez közel sincs így. Sőt egyesek szerint nem is létezik ez a fogalom. Mert a sok párhuzamosan végzett dolog közül mindig van egy, ami leköti figyelmünk nagy részét. Ha séta közben nyomkodjuk a telefont, zenét hallgatunk vagy telefonálunk, nem tudunk a kutyára figyelni. Ki lesz a helyzet vesztese? A kutya, aki nem tud kapcsolódni a gazdihoz.

Azon kívül, hogy a figyelmetlenség veszélyes (erről bővebben is lesz szó), rengeteg lehetőséget szalasztunk el miatta. Mert a séta tökéletes alkalom például a kutya-gazdi kapcsolat építésére, a kötődés erősítésére. A tanulás és tréningezés is minden séta része lehet, különösebb előkészületek nélkül.

Tanulás séta közben

A tökéletes rutin sétának több összetevője van. Ezek pedig a séta, játék, tanulás és „szabadfoglalkozás”. Lehetőség szerint úgy tervezzük meg a napi körünket, hogy mindegyikből legyen benne egy kicsi. Tökéletes megoldás, ha a séta úti célja egy kutyafuti, ahol kedvencünk találkozhat és játszhat más kutyákkal. Így a sétát és a játékot ki is pipálhatjuk. Az odavezető utat azonban használd ki tanulásra, tréningezésre. Ne rohanj végig az úton, hanem gyakorold a láb mellett sétálást, a megállást és az ülj parancsszót. Akkor is, ha már ezeket kiválóan tudja és teljesíti. Az agy dolgoztatása, egy feladat megoldása mindig örömmel tölti el a kutyákat. Figyelj arra, hogy a jutalom se maradjon el. Ez lehet egy dicsérő szó, simogatás vagy egy finom falat. A tanulás, közös munka amellett hogy hasznos, elmélyíti a kutya-gazdi kapcsolatot és segíti a biztos kötődés kialakulását.

A szaglászás jelentősége és fontossága kutyáknál

A kutyáknak tehát egy kis „szabadfoglalkozásra” is szükségük van a napi séták során. Ez pedig azt jelenti, hogy szabadon bóklászhatnak, szaglászhatnak. Ráérősen, kedvük szerint. A kutya legkifinomultabb érzékszerve az orra. Ezen keresztül fedezi fel a világot. Számukra a szaglás olyan, mint az embereknek a látás. Mi a szemünkkel látjuk a világot, ők az orrukkal. Ha nem hagyunk egy kutyát szaglászni, az olyan, mintha félig becsukott szemmel láthatnánk csak a világot. A szaglászásnak tehát teret és időt kell adni. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a séta során hagyjuk-e szaglászni a kutyát. Ha láb melletti, fegyelmezett sétát követelünk meg tőle, akkor valóban nincs helye a szaglászásnak. Azonban egy napi séta nem állhat csak láb mellett menetelésből. Ezért a feladat végén mindenképpen engedjük lazábbra a pórázt és hagyjuk szaglászni a kutyát.

A figyelmetlenség veszélyei, a biztonságos kutyasétáltatás

A figyelmetlen kutyasétáltatással nem csak az a baj, hogy nem használjuk ki a közös időt. Súlyos következményekkel járhat a kutyák és a gazdik számára is. Éppen olyan, mint a figyelmetlen autóvezetés. Nem vesszük észre környezetünk és kutyánk jelzéseit. Könnyedén megehetnek például veszélyes, mérgező dolgokat az utcáról. Ez a szemünk előtt is előfordulhat, de akkor időben közbe tudunk lépni. Nagyobb eséllyel lesz fogalmunk arról, hogy mit evett fel a kutyánk. Így ha állatorvoshoz kell menni, sokkal gyorsabban lesz képes diagnózist felállítani az orvos. Ezzel pedig a kezelés is biztosabb és gyorsabb lesz.

Városi környezetben még kiemelkedőbb szerepe van a figyelemnek. Időben észre kell venni a bicikliseket, autókat. Vagy éppen egy futót, egy szabadon engedett kutyát. Még a legszófogadóbb kutyákat is megrémítheti egy váratlan helyzet. Egy rámorduló kutyától, vagy egy ijesztő járműtől akár meg is ijedhet és kiránthatja a gazdi kezéből a pórázt. Amit valószínűleg nem fog elég biztosan, mert mással van elfoglalva. Egy ilyen szökés városi környezetben rendkívül balesetveszélyes és akár végzetes is lehet.

Ha figyelünk séta közben, ezeket a veszélyeket meg tudjuk előzni, ki tudunk térni előlük. A figyelem hiánya a gazdikra nézve is veszélyes. Aki a telefonját figyeli séta közben, könnyedén megbotlik, rosszul lép le egy padkáról. Vagy éppen kilép egy hang nélkül száguldó rolleres vagy biciklis elé. És a baj máris megtörtént. Soha ne feledjünk séta közben, hogy figyelnünk kell. Felelősséggel tartozunk kutyánk és más közlekedők biztonságáért is.