Kerti madarak etetése ősszel és télen

A városiasodás és az intenzív mezőgazdasági termelés miatt jobb, ha egész évben odafigyelünk és gondoskodunk a környezetünkben élő madarakról. Ahhoz, hogy boldog csipogó, éneklő hangokat halhassunk a kertünkben vagy a teraszunkon reggel és este, fontos az egész évben történő etetésük, változatos táplálékkal. Ha így szeretnénk tenni, akkor adódik a kérdés milyen eleséget a legjobb nekik adni, és mikor?

Általános hiedelem, hogy valójában elegendő lenne csak télen ellátni a kerti barátainkat, pedig valójában mindig küzdenek azért, hogy elegendő táplálékhoz jussanak. Gondoljunk csak az éneklésre, párkeresésre, fészek és tojásrakásra, vedlésre. Ezekhez a tevékenységekhez szükségük van energiára. Kikeletkor sem könnyű jó táplálékot beszerezniük mivel ilyenkor kevesebb a mag, akár csak a diófélék vagy rovarok. Ekkor a legjobb változatos magkeverékkel etetni, gazdag rovarkeverékkel kiegészítve, ami legyen kalciumban és fehérjében gazdag, különösen a fiatal madarak számára.

Mikor kezdjük el kitenni az eleséget a madaraknak?

Már az őszi, tél eleji időszakban tehetünk ki eleséget a kertünk különböző területeire (földre, etetőasztalra, etetővályúba, madáretetőbe, lehetőleg a macskák által nehezen hozzáférhető helyen). Ilyentájt választhatjuk a Versele márkák közül a 4 Season Blend minőségi magkeveréket, átlagos energia és zsírtartalommal. Ez az eleség változatos madárfajokat vonz a környezetünkbe, akik hamar megtanulják, hogy számíthatnak ránk a fagyosabb napokon is.

Mit szabad adni és mit nem a kerti madaraknak?

A hideg beköszöntével madaraknak extra energiára van szükségük a testhőmérsékletük fenntartásához. Nem szabad azonban bármivel etetni őket. Kenyeret és chips-et például semmiképpen ne tegyünk eléjük. Az ilyen eleség hamar megsavanyodik, megromlik. Ez hasmenést okozhat a madaraknál, ami a téli időszakban végzetes lehet. Akkor járunk el a legjobban, ha magas zsírtartalmú ételeket biztosítunk számukra, például faggyúgolyókat és földimogyorót, vagy energiadús keveréket. Jó választás a Versele Laga Menu Nature Óriás faggyú golyója (500g), ami tisztított marhafaggyú, gabonafélék és magvak keveréke. Amennyiben több helyre szeretnénk kitenni kisebb golyókat, akkor válasszuk a különböző zacskós kiszerelésben a Faggyúgolyókat (10, illetve 6 golyó/zacskó).

Azoknak a madaraknak, akiknek szükségük van zsiradékon túl fehérjére is, nekik ideális a Menu Nature Faggyúgolyó rovarokkal és a Faggyúgolyók erdei bogyókkal dobozos termék (6*90g golyó). Ami egy olyan energia dús, tisztított marhafaggyú, gabonafélék, magvak erdei bogyó keveréke melyek rovarokban is gazdagok.  A leghidegebb időszakra is van energia utánpótlás madaraink számára Menu Nature Energia dús faggyúgolyók választásával,ami tisztított marhafaggyú, gabonafélék és magvak keveréke. Egyedülálló módon nagyon gazdag napraforgóban is.

A különböző bogyós és rovarokat tartalmazó golyók színezékmentesek. A háló nélküli csomagolás környezetbarát, 100%-ban újrahasznosítható. A magkeverékekből a parlagfű mag kiszűrve, így nem kell számítani a kertünkben történő elszaporodásával.

A Versele-Laga családi tulajdonban lévő, nemzetközi hírű, vadmadarak és díszállatok számára kiváló minőségű táplálékot és ápolószereket szolgáltató márka gyártója.  Fejlődése és az innovációi 90 éve töretlenek. További információk a https://www.versele-laga.com/hu/vadmadarak oldalon találhatóak.