Kutya a vízben! Minden, amit tudnod kell, mielőtt úszni viszed a kutyádat!

A kutya úsztatása a nyári hőségben szinte minden gazdinak eszébe jut. Nincs is jobb annál, mint a nagy melegben belecsobbanni egy hűs tóba, medencébe vagy folyóba. Szerencsére ma már egyre több helyen van lehetőség arra, hogy kutyáinkat fürdessük, úsztassuk. A kutyás strandok és fürdető helyek száma évről-évre nő. Ezen kívül ma már sok helyen elérhető kutyauszoda is, amit nem csak nyáron lehet használni. Mielőtt azonban belevetjük magunkat és kedvencünket a vizes élményekbe, fontos tájékozódni néhány dologról. Cikkünkben az úsztatás megfelelő körülményeiről, a helyes vízhez szoktatásról és a lehetséges veszélyekről is szó lesz. Megtudhatod, hogyan készülj fel és mire figyelj, hogy kutyád biztonságban legyen bármilyen vízben.

Miért hasznos az úszás a kutyáknak

Az úszás a kutyák számára rendkívül hasznos mozgásforma. Aktívan kell mozogniuk a vízben tetőtől talpig, vagyis mancsig. Különösen az idősebb kutyák ízületeire gyakorol jótékony hatást az úszás. Műtét utáni lábadozásban is segíthet a vízben végzett mozgás, a kutyafizioterápia részeként. Segíthet a fájdalomcsillapításban is. Az úszásban az a nagyszerű, hogy az ízületek terhelése nélkül dolgoznak az izmok. Túlsúlyos kutyáknál ez kimondottan fontos szempont. Úgy segíti a fogyást, hogy ízületkímélő mozgatást tesz lehetővé. Javítja az általános kondíciót, a törzsizomzat erősségét, segíti az izomépítést. A mozgásszervi jótékony hatásokon túl a szív-és érrendszerre is kiváló hatással van. Segíti az idős kutyák mozgékonyságának megtartását. Az úszás átmozgatja a kutya teljes testét. A víz felhajtó ereje folyamatos ellenállásra, izommunkára készteti a kutyát. Ahhoz azonban, hogy kutyánk élvezze a vizet, elengedhetetlen a megfelelő vízhez szoktatás.

kutyák úsznak

Hogyan szoktassam hozzá a kutyát a vízhez?

A kutyát nem kell megtanítani úszni, ez náluk ösztönös mozgás. Amikor egy pici kölyköt a víz fölé emelnek, a lába azonnal elkezd járni a levegőben. Már pár hónapos korban is úszó mozdulatokat végeznek, ha vízbe kerülnek. Tanítani tehát nem kell, hozzászoktatni azonban igen. Attól, hogy ösztönösen tudnak, nem mindegyik kutya szeret úszni. Azoknak a fajtáknak, akik vízi munkára lettek tenyésztve, az ösztönükben van a víz szeretete. Egy retriever, spániel vagy vizsla valószínűleg hamar otthonosan fog mozogni a vízben.

Azoknak a kutyáknak, amelyek más ösztönrendszerrel rendelkeznek, könnyedén megtanítható a vizes közeg szeretete. A szoktatást már nagyon fiatal korban, akár 6-8 hetesen is el lehet kezdeni. Ha megfelelő módon hozzászoktatjuk és motiváljuk, akkor az úszás élvezetessé válik számukra. Fontos azonban, hogy nem szabad bedobni őket a vízbe. Vagy belökni egy stégről. Egy ilyen húzással egy életre elveheted kutyád kedvét az úszástól. Arról nem is beszélve, hogy komoly sérülést is okozhat neki egy hírtelen vízbe esés. Ha a kutya egyértelműen jelzi, hogy nem szeretne vízbe menni, semmiképpen ne rángasd, ne kiabálj rá vagy ne fegyelmezd. Nem megoldás az sem, ha az öledbe veszed, majd hirtelen elengeded, abban reménykedve, hogy úgyis tud úszni. Ahogy próbál menekülni, összekarmolhat, és ez a te kedvedet is elveheti a közös úszástól.

A kutya úsztatásának első lépései

A vízhez szoktatást tehát már kölyök korban el lehet és el is kell kezdeni. Alapelv itt is a fokozatosság és az erőltetés kizárása. Első lépésként menj olyan mélyre, hogy a lába leérjen a talajra. Itt játssz vele sokat és csak fokozatosan távolodjatok el a parttól. Amikor már a kutya lába nem ér le a víz fenekére, lágyék tájékon nyúlj alá az egyik kezeddel. Másik kezeddel fogd meg a hámját vagy a nyakörvét. Így tartsd egy darabig, hogy megszokja a vizes közeget. Furcsa lehet számára elsőre, hogy nem ér le a lába, elszakadt a földtől. Ha úgy látod, hogy nem nagyon izgatja a dolog, engedd el a part felé nézve. Valószínűleg ki fog úszni magától a partra. Ilyen rövid szakaszokkal kezd a szoktatást.

Nem javasolt azonnal bedobni egy apporttárgyat a vízbe. Ha a kutya utána ugrik és még soha nem volt vízben, megijedhet, bepánikolhat. Ez pedig hosszú időre kihatással lehet a vízhez való viszonyához. Hiába van benne az ösztöneiben az úszás, akkor is hozzá kell szoknia a vízhez, a mozgásformához. Saját kutyádon is látni fogod, hogy pár alkalom után mennyivel magabiztosabban mozog a vízben. Rá kell érezniük az úszásra, ez pedig valakinek gyorsan megy, valakinek lassabban. Figyeld, hogy kutyád mikor kezd könnyedén, biztosan mozogni, úszni a vízben. Csak ezután dobálgass neki játékot, vagy engedd, hogy távolabbra ússzon tőled.

kutyák a strandon

 

Mire kell figyelni a kutya úsztatásánál

A felhevült testtel kutyusodnak ugyanolyan veszélyes a hideg víz, mint neked. Ezért mindig fokozatosan engedd be a vízbe. Győződj meg arról, hogy biztonságosan ki tudjon jönni, ha elfárad. Egy stégről könnyedén beugrik, de kijönni már nem biztos, hogy tud. Labdázásnál vagy botdobálásnál a kutya vizet és levegőt nyelhet. Ez okozhat puffadást, és a sok levegő és víz miatt hirtelen hányás is előfordulhat. Egy tó közepén ez életveszélyes lehet, mivel a kutya elkezdhet fuldokolni. Ha pedig víz kerül a tüdőbe, az azonnali rosszullétet és életveszélyes állapotot eredményez.

A víz jótékony tulajdonsága, hogy átveszi a terhelést a kutya csontozatáról és ízületeiről, így tehermentes közegben mozoghat. Azonban ha ki-be rohangál a vízből, minden kijövetelnél visszakapja a terhelést, ami károsíthatja az ízületeket. Ortopéd probléma esetén ez még több kárt okozhat, mint gondolnád. Ha combközépig bemész a vízbe, és csak addig engeded kijönni a kutyát, amíg még épphogy leér a lába, megmarad a tehermentes állapot. A vízből való kijövetel után négylábú kedvenced eufórikus hangulatba kerület. Elkezdhet őrült módon rohangálni, magát a földhöz dobálni. Ez pedig sajnos kimondottan sérülésveszélyes. Kijövetel után inkább tedd pórázra kutyádat, vagy adj neki elterelő feladatokat.

Miért félhet a kutya a víztől?

A víz szeretete kutyáknál sok tényezőtől függ. A fajtától, korábbi élményektől és tapasztalatoktól valamint a kutya személyiségétől. Fajtátó függetlenül is vannak olyan kalandvágyó kutyák, akik egyszerűen vonzódnak a vízhez. Mások pedig inkább csak a partról figyelik. A kutyák túlélő ösztöne is befolyásolhatja őket abban, hogy távol tartsák magukat a víztől. Ha egy mentett kutya fél a víztől, semmiképp ne erőltessük rá az úszást. Nem tudhatjuk, milyen előélete és tapasztalata van a vízzel.

Amikor egy kutya fél a víztől, az általában valamilyen rossz tapasztalat miatt van. Előfordulhat, hogy beleesett egy csatornába, vagy az előző gazdája bedobta a tóba. Annak ellenére, hogy a kutya nem akart bemenni. Vagy egyszerűen hirtelen vízzel locsolták le, ami hideg volt, és kellemetlen emlékeket ébreszt benne. Egy érzékeny kutyát akár a zuhanyfejből spriccelő víz és a csúszós kád is elijesztheti a víztől. Ha egy kutya fél a víztől, nagyon óvatos és lassan szoktassuk hozzá. Ne erőltessük rá, hogy ússzon, ne stresszeljük feleslegesen. Ha több próbálkozás ellenére sem akar a víz közelébe menni, érdemes egy trénerrel konzultálni és segítséget kérni.

kutya úszomellény

Úszómellény kutyáknak – divatos hóbort, vagy szükséges kellék?

Az úszómellényre sokan csak legyintenek egyet. Minek az a kutyának, hiszen tud úszni. Egy jó úszómellény azonban fontos szerepet játszik a szoktatásban. Biztonságérzetet ad a kutyának, és segít neked az irányításában. Támogatja a kutya gerincének egyenes tartását, és segít a gyengébb farizmú állatoknak, hogy ne süllyedjenek el a vízben. Ha a kedvenced magától nem megy be a vízbe és nem úszik könnyedén, vagy az első próbálkozás pánikba fullad, érdemes beszerezni egy úszómellényt.

Gyakori jelenség a csonka farkú kutyáknál, hogy úszás közben nem tudják használni hátsó lábukat, azaz elmerülnek. Nekik például kimondottan szükséges a mellény. De a jól úszó kutyákra is érdemes ráadni, főleg ha hajlamosak túlhajtani magukat. Ha folyamatosan dobáljuk az apportot egy vadászkutyának, nem fog megállni, nem jön ki a vízből. Nem fogja jelezni, hogy elfáradt. Végzetes lehet, ha a vízben, mellény nélkül kap izomgörcsöt. A mentőmellénnyel kevesebb erőt kell kifejtenie a felszínen maradáshoz és képes lesz lebegni a vízben. Így egy kicsit „pihenhet” két elhozás között. Figyeljünk arra, hogy soha ne hajtsuk túl a kutyát a vízben sem. Iktassunk be pihenőket és hívjuk ki a kutyát a vízből időnként.

A nyár és az úszás egyik kiemelt veszélye a hőgután kívül a vízmérgezés. Ez a legtöbb esetben úszás közben történhet meg. A vízmérgezésről minden fontos tudnivalót ebben a cikkünkben találsz.