Lehet allergiás a macska?

Aki cicát tart, annak nem újdonság, ha tüsszenteni hallja kedvencét. Előre ijesztő lehet, de nem kell megijedni, hiszen ez előfordulhat az orrába kerülő portól, szösztől, szőrszáltól is. Akkor azonban, ha a cica nem csak alkalmanként, hanem rendszeresen tüsszög, akár allergiára is gyanakodhatunk. A házikedvencet tartók körében nem titok, hogy a kisállatoknál is egyre gyakoribb a különböző allergiás megbetegedés. A városi életmód okozta környezeti ártalmak és a stressz állatainkat sem kímélik, csökkenthetik az általános védekezési reakcióikat. A csökkent immunitás mellett pedig egyes normál környezeti ártalmakra túlérzékenységi reakciók alakulhatnak ki. Cikkünkben arról írunk, hogyan lehet felismerni a macska allergiáját és mit tehetsz kedvencedért, ha kialakulna nála ez a kellemetlen betegség.

alphazooshop-lehet-e-a-macska-allergias-macskatusszentes

A macska allergiájának leggyakoribb tünetei

Ahány allergia, annyi tünet, vagyis allergia típusonként sokféle allergiás tünet fordulhat elő.

Az cicák allergén szerve leginkább a bőr és szőrzet, így a legjellemzőbb tünetek:

  • gyakori vakarózás és a rágás (bőrviszketés, bőr kipirosodása)
  • vakarózás és a rágás okozta szőrtöredezettség, foltokban szőrvesztés
  • másodlagos bakteriális vagy gombás bőrfertőzések.

Különösen érzékeny a külső hallójárat bőre, így az allergiás hallójárat-gyulladás kifejezetten gyakori jelenség a macskák körében. A fül bőre ilyenkor általában elpirul, égő érzés jelentkezik, viszketés tapasztalható, és később váladék is kijöhet belőle. Emellett előfordulhat, hogy a macska allergiás kötőhártya-gyulladást kap, amelyre a tünetek közé tartozik a könnyezés, a kipirult kötőhártyák és az orrfolyás.

Miért tüsszent a macska?

A tüsszögés csak egy tünet a sok közül. Sok macskánál pollenszezonban alakulnak ki légúti tünetek, ami allergiás légúti megbetegedés jelez. Az orrfolyás és tüsszögés mellett jellemző az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, de rosszabb esetben allergiás légcső- és hörgőgyulladás, valamint köhögés is előfordulhat.

Esetenként előfordulhat, hogy túlérzékenységi reakciók lépnek fel. Ekkor szemviszketés, az ajkak bőrének duzzadása, rossz közérzet és testszerte kialakuló bőrviszketés jelenhet meg, ami társulhat akár hányással is.

Honnan tudom, hogy a macskám allergiás?

Éppúgy, ahogy az embereknél, a macska esetében is nehéz feladat az allergia pontos típusának meghatározása. Bizonyos allergia típusok akár együttesen is jelen lehetnek a cica életében, ráadásul a másodlagos tünetek elfedhetik az alapproblémát.

Mára az állatorvosi allergia-diagnosztika igen fejlett. Így a tapasztalati alapokon végzett kezelés mellett már lehetőség van specifikus allergén-kimutatásra is. Ezt allergiás bőrteszttel, vagy több allergén paraméter kimutatására szolgáló vérvizsgálatra is végezhetik.

alphazooshop-lehet-e-a-macska-allergias-vakarozas

Mire lehet allergiás egy macska?

A leggyakoribb allergiás megbetegedést az állatok esetében a különböző pollenek belélegzése okozza. Emellett gyakran előfordul a táplálék-allergia, ekkor jellemzően a táplálékában lévő fehérjekomponensekre mutat allergiás tüneteket. Ha cicád gyakran rágcsálja a lábvégeit, sokat vakaródzik, vagy gyakran puffad a pocakja, hasmenése van, ételallergiára gyanakodhatsz.

Előfordulhat, hogy kedvenced sokat vakaródzik, mert bolhás és a bolhairtó alkalmazásának ellenére sem szűnik a bőrviszketése. Előfordulhat, hogy a bolhák nyálában lévő idegen fehérjékre és a bolhaürülékre reagál rosszul a cica szervezete.

A macskák életében sajnos előfordulhat kontakt allergia is. Ez helyi bőrviszketést vagy allergiás bőrgyulladást okozhat, amikor az allergiát okozó anyaggal közvetlenül érintkeznek. Például egy műszálas takaró vagy fém tál is kiválthatja ezt a reakciót, amelyet árulkodó jelnek tekinthetünk, ha a macska szája körül bőrgyulladás jelenik meg. Ezek a tünetek hirtelen jelentkezhetnek, de kialakulhatnak néhány nap, vagy akár több hét alatt is. Amikor a tünetek hirtelen jelentkeznek, például oltási allergia esetén, fontos az azonnali orvosi beavatkozás.

Hogyan segíthetek a macskámnak, ha allergiás lett?

Ha a fent említett tüneteket észleled a macskádon, először is keresd fel az állatorvosodat, hogy pontos diagnózist állítson fel. Az allergia típusától függően számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A modern technológiák fejlődésével a tüneti kezelésre használt gyógyszerek mellékhatásait csökkentették. Helyileg alkalmazható készítményeket és speciális tápokat fejlesztettek ki a táplálékallergiás állatok számára. Emellett számos kiegészítő kezelési módszer is rendelkezésre áll. A súlyos allergiás tüneteket hyposzenzibilizáló (hozzászoktató) oldattal is lehet kezelni.

Ha kérdésed merült fel, vagy bizonytalan vagy kedvenced állapotát illetően, feltétlenül keresd fel állatorvosodat. Ő kifejezetten a cicádnak szánt személyre szabott terápiát alkalmazva enyhíthesd négylábú barátod tüneteit.