A brit rövidszőrű macska – fajtaleírás

A brit rövidszőrű macska rendkívül népszerű, szemet és szívet gyönyörködtető cica. Ahogy neve is mutatja, Nagy-Britanniából származik, és komoly múltra tekint vissza. Népszerűségét a küllem és a jellem kiváló, szinte tökéletes kombinációjának köszönheti. Nem véletlen, hogy számos macskatáp gyártó választja reklámarcának. Csodás, puha, selymes szőrzete nagy, barátságos szemekkel párosul. Mindemellett szeretetreméltó és nyugodt házikedvenc. Kiegyensúlyozott természetének köszönhetően tökéletes családtag válhat belőle.

A leghíresebb brit macska származása, története

Jellegzetes kerek fejformája és testalkata már az őseire is jellemző volt. A fajta születése a 19. század végére datálható. Története azonban egészen az első századig nyúlik vissza. A brit cicák ősei még erdőben élő vadmacskák voltak, akik európai populációkkal keveredtek. Ezekből a macskákból lettek később a házimacskák, vagy tanyasi cicák. Akikből aztán célzott tenyésztéssel létrehozták a ma is ismert „british shorthair” cicákat. A tenyésztés célja pedig nagyrészt az volt, hogy a robosztus és jellegzetes test mellé páratlan bunda párosuljon.

A fajta hivatalos létrehozójának Nagy Britannia első profi macskatenyésztőjét tekintik. Harrison Wier a tenyésztésen túl a brit macska fajtastandard megalkotójaként is ismert. Először 1871-ben kerültek papírra általa a macskakiállításokon máig alkalmazott szabályok. A második világháború után a fajta veszélybe került. Fenntartásuk érdekében harmadik generációs perzsa macskákkal keresztezték őket. Miután elhárult a kihalás veszélye, a tenyésztők újra a fajtatiszta vonalak erősítésén dolgoztak. Végül 1970-ben ismerték el újra a brit rövidszőrű cicák vérvonalát.

alphazoo-a-brit-rovidszoru-macska-jelleme

A brit rövidszőrű tulajdonságai, jelleme

Általánosságban elmondható, hogy ezek a cicák jellemüknek köszönhetően könnyen és problémamentesen tarthatók. Fontos azonban kiemelni, hogy a fajta jellegzetességeken túl, a cicák személyisége egyedenként változik. Ami szinte biztos, hogy ezek a cicák szociálisak, szeretik a gyerekeket és jól elvannak a lakásban. Benti tartásra talán az egyik legjavasoltabb fajta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szüksége ingerekre és elfoglaltságra. Aktív, kíváncsi természete megköveteli az ingergazdag környezetet. A brit cica tehát kimondottan lakásban tartható macska, igényli az emberek közelségét és szeretetét. Mégsem mondható bújós cicának, alapvetően nem ücsörög naphosszat a gazdi ölében. Természetesen egyedenként ez is változó lehet.

A brit rövidszőrű cica tehát igényli a foglalkozást, a játékot. Szüksége van kihívásokra, ingerekre, hogy ne kezdjen el unatkozni. Egy macskamászó bútor például kiváló választás számukra, hiszen imádnak felmászni bárhova. Meglepően könnyen tanulnak és sajátítják el a szabályokat. Nemcsak gyerekekkel, hanem más háziállatokkal is jól kijönnek, azonban szükség lehet a fokozatos összeszoktatásra. Intelligensek, kedvesek, játékosak és nagyon szerethetőek. Akár 15 évig is a család kedvence lehet, kimondottan hosszú élettartam jellemzi a fajtát.

A brit rövidszőrű macska külleme

A brit rövidszőrű cicák feje már-már egy plüssmaciéhoz hasonlít. Szépen ívelt, kerek fejforma és hatalmas szemek, változatos, szebbnél szebb színekben. Testalkata tömzsi, zömök és igen stabil. Kifejlett korukban a testsúlyuk 5-7 kg, azonban viszonylag későn vállnak felnőtté. Lassan növekednek, végleges súlyukat és testméretüket nagyjából három éves korukra érik csak el. Széles füleik egymástól távol helyezkednek el, közepes nagyságúak. Orruk rövid és tömzsi. Ma már sokféle színben fellelhetőek, a legismertebb talán a kék brit rövidszőrű változat. Ami tulajdonképpen nem is kék, hanem kékesszürke, ezüstös csillogással. A szemek színe a bunda színével együtt változhat, a szürke cicáké általában sárga.

alphazoo-a-brit-rovidszoru-macska-külleme

A brit rövidszőrű színei, mintázatai

Egyszínű, kétszínű, de akár háromszínű brit cicák is léteznek. Legjellemzőbb mintázatuk a csíkos, vagyis „tabby” változat. Népszerű még a „chocolate smoke”, azaz füstös csoki szín és a „silver shaded” ezüstös szőrvégű változat is. A „shaded” jelzést azokra a színváltozatokra használjuk, melyeknél a szín csak a szőrszálak végén, mintegy árnyékot vetve jelennek meg. Összességében több mint háromszáz ismert és elfogadott színváltozat létezik. A fentieken kívül ki kell emelni a „colorpoint” változatot, mely szintén gyakran előfordul. Az alapszín ezeknél a cicáknál csak a pofán, füleken és farok végén látható.

A három színnel rendelkező britek a „tortie” vagyis teknőc változatok. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy ezek a cicák genetikai okok miatt mindig nőneműek. A „tortie” és a „tabby” színkombinációja is létezik, ezt „torbie”-nak hívjuk. Amikor a szőrzetnek csupán az 1/6-od része színes, „harlekin” brit rövidszőrű macskáról beszélünk. Az egyszínű cicákról se feledkezzünk meg, az ő hivatalos nevük a „van”.

Mit eszik a brit rövidszőrű

Sok hús és fehérje, kevés szénhidrát. Alapvetően a brit cicák tápanyagigénye erre épül. Vigyázni kell arra, hogy ne hízzanak el, ezért a napi ajánlott mennyiséget mindig tartsuk be. A fajtaspecifikus macskaeledelek kimondottan ezeknek a cicáknak készültek. Maximálisan kielégítik a fajta igényeit, ezért érdemes ilyen tápot választani brit cicánknak. Egyrészt általában tartalmaznak B-vitamint, taurint és lazacolajat. Ez nagyban segít megelőzni a fajtára jellemző porcbetegségek kialakulását. Másrészt a szemcseméretük is speciális, mely a rövid állkapcsú macskák étkezését kimondottan megkönnyíti. A megfelelő táplálékon túl érdemes lehet kiegészítőkről is gondoskodni. Plusz taurin és lazacolaj jót tehet a cicáknak, azonban erről érdemes állatorvos tanácsát kikérni. Ugyanez a helyzet az ízületeket és mozgásrendszert támogató glükózamin tartalmú kiegészítőkkel is.

Jellegzetes fajtabetegségek

A tömzsi, robosztus testfelépítés terhelheti az ízületeket és a csontokat. Ezért az ízületi megbetegedésekre sajnos hajlamosabbak a többi fajtánál. Gyakran előfordulnak még a szívvel kapcsolatos problémák is. Ilyenek a hypertrophe kardiomyopathie (HCM) és a a hemophilia B nevű vérbetegség. További jellegzetes öröklődő betegség a „Polycystic kidney disease“, vagyis a veseciszták. A tünetek csak későn, idős korban jelentkeznek, de korai szűréssel kimutatható a hajlam. Amennyiben azonban a tenyésztő nem végzi el a szűrést, a betegség könnyedén továbbadható az utódoknak. Egy PKD-s cica száz százalék eséllyel örökíti tovább a betegséget. Érdemes tehát vásárlás előtt a kiscica szüleinek szűrési eredményeit elkérni és tanulmányozni.

alphazoo-alphazoo-a-brit-rovidszoru-macska

Mennyibe kerül egy brit rövidszőrű cica?

Egy gondos tenyészetben a megelőzhető betegségekre biztosan szűrik a cicákat. Megfelelően táplálják a tenyészállatokat és a kiscicákat is. Valamint rendszerint számos kiállításon is részt vesznek és díjakkal is büszkélkedhetnek. Ezek pedig éveken át tartó, gondos és költséges szakmai munkát kívánnak a tenyésztőtől. Egy fajtatiszta brit rövidszőrű cica ára magas, azonban ha egészséges és boldog cicát szeretnénk, akkor ne keressünk olcsó kiscicát. Egy gondos tenyészetből származó brit rövidszőrű cica ára több százezer forint is lehet, átlagosan kétszázezer forint körül mozognak. Ezeket a cicákat kétszer oltva, féreghajtva, mikrochippel, egészségügyi garanciával, szerződéssel, törzskönyvvel és általában ivartalanítási kötelezettséggel adják át a tenyésztők.

Milyen ápolást igényel a brit rövidszőrű cica?

Ápolásuk nem igényel sok időt és különösebb gondoskodást. Nem kell őket fürdetni, csak akkor, ha káros szennyeződés kerül a szőrükre. Mivel rövid szőrűek, nem csomósodnak és nem kell a kikeféléssel órákat bíbelődni. Hetente egyszer elég átkefélni a szőrüket, vedlésnél gyakrabban is megtehetjük. Füleket és szemeket érdemes ellenőrizni heti rendszerességgel és tisztítani, ha szükséges. Karmukat is ellenőrizzük, ha nem kopnak rendesen, vissza kell vágni őket.

Kinek javasolt a brit rövidszőrű cica tartása?

Mivel rendkívül jól illeszkedik a családba és szereti a társaságot, elsősorban lakásban történő tartásra ajánlott. Nem különösebben igényli a kinti kalandozást és vadászatot, ezért nem ajánlott kertben tartani. Mindazoknak ajánlott, akik egy ragaszkodó, játékos, kedves cicát szeretnének az otthonukba. Akár gyermek, akár más háziállat mellé. Fontos, hogy a leendő gazdi tisztában legyen azzal, hogy hosszú időre köteleződik el. Hiszen ezek a cicák akár 10-15 évig is családjuk tagjai maradnak.