Miért esznek füvet a kutyák és a macskák?

A fűevés és legelészés mind a kutyáknál, mind a cicáknál megfigyelhető jelenség. Van, aki gyakran csinálja és olyan is van, aki csak ritkán. A friss, zöld, ropogós fűszálakat azonban a legtöbb kutya és cica megkóstolja. Egy időben az általános és elfogadott magyarázat a fűevésre a hasfájás volt. Az a kutya és cica eszik füvet, akinek valamilyen gyomorbaja van. A fű segít kihányni a nem kívánatos gyomortartalmat és megnyugtatja a gyomrot. Ma már azonban tudjuk, hogy nem lehet egyetlen okra leegyszerűsíteni a fűevést. Nézzük, milyen kiváltó oka és következménye lehet a kutyáknál és cicáknál a fűevésnek.

Gyomorfájás és a fűevés összefüggése kutyáknál

Kezdjük a gyomorfájással és az emésztési problémával, mint a legismertebb kiváltó okkal. Amikor gyomorfájás, vagy magas savtartalom miatt esznek a kutyák füvet, akkor azt elfogyasztás után rövid időn belül ki is hányják. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy azért evett füvet, hogy hányjon, vagy azért hányt, mert füvet evett? A fűevés valóban lehet a kutyák számára megoldás a nem kívánt gyomortartalom ürítésére. Azonban ez sokkal ritkább, mint gondolnánk. Egy felmérés szerint a füvet fogyasztó kutyák csupán egynegyede hányta vissza a füvet, miután megette. Közülük pedig kevesebb, mint 10 százalék küzdött gyomorbántalmakkal. Így már nem is tűnik olyan gyakorinak a „tudatos hánytatás”, a fűevés és a gyomorrontás közötti összefüggés. Tény, hogy a dolog működik. A kutyák képesek magukat fűvel hánytatni, azonban nem ez a fűevés legáltalánosabb oka. Ilyen esetben figyelni kell arra, hogy a fű ne legyen permetezett és szennyezett. Amennyiben a kutya gyakran eszik füvet és hány tőle, érdemes felkeresni az állatorvost egy kivizsgálásra.

alphazoo-miert-eszik-fuvet-a-kutya

A fűevés oka kutyáknál az unalom is lehet

Triviális magyarázatnak tűnik, azonban sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Főleg azoknál a kutyáknál fordul elő, akik kertben töltik idejük nagy részét. Teljesen természetes, hogy szimplán csak unalomból kezdi el rágcsálni a füvet. Sőt, valószínűleg ízlik is neki, ezért aztán elcsócsál néhány fűcsomót, mire más elfoglaltságot talál. Az unalom mellett, pedig gyakran csak rágcsálni akarnak valamit, főleg a kölyök vagy növendék kutyák. Ez is hétköznapi és gyakori indok lehet.

Az unalom ellen a legjobb módszer, ha kutyádnak megfelelő elfoglaltságot és ingereket biztosítasz. Egy kertben élő kutyának is szüksége van reggeli és esti sétára. Ez nemcsak a fűevés és unalom miatt fontos, hanem a kutya mentális, pszichés igényeinek kielégítése miatt is. A kert nem helyettesíti a sétát, nem ad lehetőséget a szocializációra és nem biztosít elég ingert a számára. A kutyák társas lények, akik igénylik a kapcsolatot a gazdival. Az unalomból eredő kontrollálatlan fűevés sajnos vezethet puffadáshoz, hányáshoz és akár hasmenéshez is.

Legelészés – ősi ösztön a táplálékszerzésre

A fűevés lehetséges okainak további boncolgatása kapcsán érdemes egy kicsit visszamennünk az időben. A kutyák őseinek táplálkozási szokásai finoman szólva is egészen mások voltak, mint a mostani házi kedvenceké. Nem volt gazdi, aki kiadagolta a szükséges táplálékot és vitaminokat. Vadásztak, prédát ejtettek és azt mindenestül elfogyasztották. A gyomor tartalma is szerves része volt a táplálkozásnak. Ez pedig általában félig megemésztett gabonaféléket, gyümölcsöket, füveket tartalmazott. Bár a kutyák emésztőrendszere átalakult az évezredek során, az alapok megmaradtak. Nem 100 százalékban húsevők és nem is mindenevők. A ma élő farkasok ürülékéből is kimutatták, hogy sokan fogyasztanak füvet, bár ők egyértelműen ragadozók. A fűevés és legelészés tehát lehet egy ősi ösztön is a táplálék megszerzésére.

alphazoo-miert-eszik-a-kutya-fuvet

Tápanyaghiány a fűevés hátterében kutyáknál

A kutyák kiegyensúlyozott, egészséges táplálása elengedhetetlen a jólétükhöz. Megfelelő mennyiségben van szükségük ásványi anyagokra, enzimekre, vitaminokra. Mind a túlzott bevitel, mind a hiányos bevitel problémát jelent a szervezet számára. Az egyensúly felborul és hiánybetegségek alakulhatnak ki. A kutya szervezete azonban jelzi a hiányt és a kutya ösztönösen megpróbálja azt pótolni a környezetéből. Ilyenkor ehet füvet, állati ürüléket, fakérget, sőt előfordul, hogy földet is majszolnak.

Ilyen esetben érdemes inkább zöldséget kínálni kutyánknak. A fűevés ugyanis nem a legjobb módja a rost bevitelnek. Kaphat nyers répát vagy paprikát, legtöbbjük szívesen elropogtatja ezeket a finomságokat. Ha tápváltás után kezd a kutyád füvet enni, valószínűleg nem teljesen megfelelő számára az adott eledel.

Miért problémás, ha a kutya túl sok füvet eszik?

A fenti kiváltó okokon túl van egy sokkal egyszerűbb magyarázat is a fűevésre. Egyszerűen szeretik az ízét és az állagát. A friss, ropogós, harmatos fű egyes kutyák számára igazi ínycsiklandó csemegének számít. Bár lehet, hogy finom és vannak jótékony hatásai, mégsem ajánlott nassolnivaló. A fű önmagában nem jelent veszélyt, azonban mégis számos problémát rejthet. A permetezett, gyomirtóval kezelt gyep például kifejezetten veszélyes a kutyák számára. A saját kertünket ismerjük, de egy parkban nem tudhatjuk, milyen vegyszer van a gyepen. Más kutyák és élőlények ürüléke is rejthet veszélyeket. A fűvön maradt ürülék maradvány sajnos tartalmazhat parazitákat, melyet a kutya a fűvel együtt elfogyaszthat.

alphazoo-miert-eszik-fuvet-a-cica

Ezért esznek általában füvet a macskák

A macskák emésztőrendszeréből hiányoznak a növények emésztéséhez szükséges enzimek. A fű fogyasztása azonban segít számukra kezelni bizonyos emésztési problémákat. Ha egy macska füvet eszik, azt általában ki is hányja. Sokkal gyakrabban, mint a kutyák. Annak ellenére tehát, hogy a fűevés kellemetlen következményekkel jár, a cicák mégis gyakran rágcsálnak füvet. A hányás ugyanis segít megtisztítani az emésztőrendszert az emészthetetlen anyagoktól, ettől pedig jobb lesz a közérzetük a cicáknak.

A fű természetes hashajtóként is működhet. Ez pedig mindenféle emésztési zavarra áldásos hatással lehet. A cicáknál gyakori probléma például a szőrcsomók képződése a gyomorban. Tisztogatás közben sok szőrszál kerülhet a gyomrukba. Ezek pedig hajlamosak csomókba rendeződni. Ha ezek a csomók bekerülnek a gyomorból a belekbe, már nem tudja kiöklendezni a cica. Ilyenkor szükség lehet egy természetes hashajtóra, a fű pedig általában meg is teszi a hatását.

alphazoo-miert-eszik-a-macska-fuvet

A fűevés hasznos lehet a cicák számára

A fűszálak nedvében arányosan több folsav található, mint az anyatejben. A folsav pedig egy alapvetően fontos vitamin a macskák testfunkcióinak zavartalan működéséhez. Valamint a hemoglobintermelést is befolyásolja. A hemoglobin egy fehérje, amely az oxigénszállításért felelős a vérben. Összességében elmondható tehát, hogy a cicák számára alapvetően nem veszélyes a fűevés. Sőt jótékony hatással lehet az emésztésre és az egészségre. Fontos azonban figyelmet fordítani arra, hogy ne próbáljanak mérgező növényeket megkóstolni. Beltéri macskák számára például javasolt macskafüvet elhelyezni a lakásban, mielőtt szobanövényt kezd rágcsálni. Számos népszerű szobanövény ugyanis kifejezetten mérgező a kisállatok számára.