Miért hánynak a macskák?

Akinek van macskája, annak nem újdonság, hogy a macskák alkalmanként szoktak hányni. Sokszor ez nem jelez semmilyen betegséget, teljesen normális jelenség. A cicák ugyanis ahogy tisztálkodnak, rengeteg szőrt is lenyelnek, amit nem tudnak megemészteni. A szabadban tartott macskák füvet rágcsálnak, hogy elegendő rost kerüljön a gyomrukba, segítségével ez a sok szőr gond nélkül távozik a pocakjukból. Amitől nem tundnak székletürítéssel megszabadulni, azt esetenként kihányják. A szabadban tartott macskáknál ez a jelenség sokszor nem is derül ki a gazdi számára, ám a lakásban tartott macskáknál elég szembetűnő. A hányás ilyenkor egyértelműen mutatja, hogy szőrcsomótól szabadult meg kedvencünk, hiszen látható, hogy a sok lenyelt szőrtől egybeáll az eredmény. Erre a típusú hányásra megoldást jelenthetnek a különböző maláta alapú, olajos készítmények és szőrbontó összetevőket tartalmazó macskatápok, melyek megelőzik a szőrszálak összetapadását és a magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek a szőrszálak széklettel történő ürítésében.

alphazoo-tisztalkodik-es-szort-nyel

Betegségre akkor kell gyanakodnod, ha a hányásnak az állaga ettől eltér és gyakorivá válik. Ha látod, hogy kedvenced egy napon belül (vagy akár egy órán belül) többször hányt, vidd mielőbb állatorvoshoz, nehogy kiszáradjon!

Ahogy az embereknél és a kutyáknál, a gyakori hányás viszonylag egyértelmű tünete a rosszullétnek egy cicánál is. Általában maga a hányás már egy olyan tünet, ami egyéb más okokra, betegségekre vezethető vissza. Nehéz beazonosítani az okot, az egyszerű gyomorrontástól egészen súlyos betegségek is kiválthatják. A hányással együtt járhatnak más tünetek is, melyeket fontos, hogy a gazdi időben észleljen. A diagnózis gyors felállításához a gazdi ugyanis nagyon sok információval szolgálhat az orvosnak. Ezért fontos tudnod, hogy mire kell figyelj a macska hányás esetén. Először is be kell azonosítani, hogy a cicánk valóban hányt-e, vagy regurgitációról van szó.

A hányás és a regurgitáció közötti különbség

Általában, ha a cica száján keresztül távozik valami, azt hányásnak nevezzük. Nem mindegy azonban, hogy mi távozik és milyen állapotban. Hányás esetén a cicák a már megemésztett gyomortartalmat öklendezik vissza. Ilyenkor gyomorizmaik aktívan összehúzódnak és a gyomorban lévő tartalmat hányják ki. Nem csak ételről lehet szó, ide tartozik a gyomor bármilyen tartalma, például víz vagy epe is. Ez egy szemmel láthatóan is nagyon aktív folyamat, a hasi izmok hevesen összehúzódnak. A cica ilyenkor émelyeg és láthatóan nem érzi magát jól.
Ezzel szemben a regurgitáció egy passzív gyomornyomás. Csak a száj vagy a nyelőcső tartalmát érinti. A gyomor nem húzódik össze hevesen. A cica a még megemésztetlen ételt öklendezi vissza. Nem érzi magát rosszul, a kihányt étel pedig láthatóan változatlan állapotú. A gyomorsav még nem kezdte lebontani, ezért a szaga sem savas jellegű. A különbség jól látható, egy figyelmes gazdi könnyen beazonosíthatja, hogy mivel áll szemben. Ha nincs jelen a hányásnál, a kihányt étel állagából is felismerheti a jelenséget.

alphazoo-mitol-hany-a-macska

Mi a teendő regurgitáció esetén?

A regurgitáció általában akkor fordul elő, ha a macska túl gyorsan, vagy túl sokat eszik. Röviddel étkezés után figyelhető meg leginkább. Ilyen esetben próbáljuk meg valahogyan lassítani a macska evését. Adjuk neki apránként a tápot, vagy használjunk habzsolásgátló tálat. A gyors evés az emésztésnek és a fogaknak sem tesz jót. Amelyik cica habzsol, általában nem rágja meg jól az ételt. Száraz táp esetén pedig fontos, hogy már a szájban keveredjen az elrágott szemcse nyállal. Az emésztési folyamat ugyanis már itt elkezdődik. A gyomorban könnyebben és jobban szívódik fel a már nyállal kevert, elrágott száraztáp.

A macska hányásának lehetséges okai

A hányás alapvetően nem betegség, hanem egy állapot vagy betegség tünete. A hányást egy inger okozza, egy reflex arra, hogy a gyomor ki akar ürülni. Annak az okát kell megkeresni, hogy miért akar tisztulni az emésztőrendszer. Alapvetően fontos információ lehet az orvos számára a hányás színe és állaga. Normális esetben, üres gyomorból fehér és habos hányás távozik. Evés után pedig gyomornedvekkel elkeveredett táplálék ürül ki. Ezek kevésbé súlyos állapotra utalhatnak. Ahogy fentebb is írtuk, okozhatja például a lenyelt szőrcsomók. Ezek általában akkor kerülnek a gyomorba, amikor a cica tisztogatja magát. Benti cicák esetében érdemes egy tál macskafüvet tartani a lakásban, amit a cica kedvére rágcsálhat. Ez ugyanis megkönnyíti az emésztést, segíti a lenyelt szőrszálak ürítését, de a szőrlabda kihányását nem akadályozza meg. Aki azonban kevésbé szeretne kihányt szőrcsomókat találni a lakásában, az számos olyan cicatáp és takarmánykiegészítő közül is választhat, mely kifejezetten gátolja a szőrcsomók kialakulását a gyomorban.

A hányás színe sok információt elárul

Amennyiben a hányás rózsaszín, piros vagy barna, akkor a gyomorban valószínűleg vér van. Ha sárgás vagy zöld a színe, epe jelenlétére utal. Ez jelezheti az emésztőrendszer alsó részének betegségét. Például májproblémát, vagy elzáródást. Romlott étel vagy mérgezés is okozhat hányást. Számos szobanövény például kifejezetten mérgező a cicák számára. Vannak közöttük egészen népszerűek is, amikről nem is gondolnánk, hogy bajt okozhatnak. Ha cicánk szereti rágcsálni a növényeket, mindenképpen nézzünk utána, hogy mit tartunk a lakásban.
Vírusos és bakteriális fertőzések is okozhatnak hányást. Parazitás fertőzések, gyomor-és bélrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, májbetegség, vagy akár hasnyálmirigy gyulladás is járhat hányással. A vesebetegség kísérő tüneteként is előfordulhat. Ezeknek a betegségeknek azonban gyakran más tünetei is vannak.

alphazoo-mikor-vigyuk-a-cicat-allatorvoshoz

Milyen tünetekkel járhat együtt a hányás?

A macska hányása tehát nagyon sok betegségre utalhat, és egyéb tünetekkel járhat együtt. Az állatorvos az összes tünet ismeretében fogja elkezdeni a kivizsgálást. Ezért fontos, hogy figyeljünk meg és jegyezzünk fel mindent, amit a cica viselkedésén észlelünk. Kiemelten figyeljünk például a hangulatára, testtartására és járására. Ha a hányást rossz közérzet, egyenetlen járás, szédelgés, nagyobb fokú passzivitás kíséri, nagyobb probléma lehet a háttérben. A megemelkedett testhőmérséklet és a hasmenés is intő jel lehet. Mindig vegyük észre, ha a cicánk étvágytalan és keveset iszik, vagy iszik. A dehidratáció további súlyos következményekkel járhat.

Mikor vigyem állatorvoshoz a cicát hányás esetén?

Ha a fenti tünetek valamelyike együtt jelentkezik a hányással, érdemes konzultálni kedvencedet az állatorvossal. Gyakori és ismétlődő, valamint hirtelen fellépő hányás is orvosi kivizsgálást igényel. Amennyiben a hányás színe eltér a normálistól, semmiképp ne késlekedjünk az orvos felkeresésével. Ha cica láthatóan jól érzi magát, egy-egy normális állagú és színű hányás általában még nem jelent különösebb problémát. Fontos, hogy a gazdi jól ismerje cicáját. A megváltozott szokások és viselkedés mögött mindig áll valamilyen folyamat. A cicáknál is igaz, hogy minél előbb azonosítanak egy problémát, annál nagyobb esély van a gyógyulásra. Egy mérgezés esetén például minden perc számíthat.