Mikor van szükség kutyaruhára és hogyan válaszd ki a megfelelőt?

A kutyaruha a gazdik egyik talán legmegosztóbb témája közé tartozik. Bár a kutyaruha kollekciók választéka évről-évre nő, sokan még mindig inkább divatos hóbortnak tartják. A kutyaruhák létjogosultsága és hasznossága azonban már számos helyzetben bebizonyosodott. Ameddig a ruha a kutya valódi szükségleteire koncentrál, addig a kutyaruha fontosságát nem lehet megkérdőjelezni. Éppen ezért fontos tudni, hogy valójában mikor van szüksége egy kutyának ruhára.  Hogyan ismeri fel a gazdi, hogy kutyájának plusz védelem kell a hideg miatt? Hogyan válasszon olyan ruhát, ami kényelmes és hasznos is egyben? Valós veszély a megfázás egy téli sétán? Cikkünkben minden kérdésre válaszolunk.

Tényleg fáznak a kutyák télen?

A városi kutyák életkörülményei nagyon különböznek a szabadban élő társaikétól. Általában állandó, stabil hőmérsékletű lakásban élnek, és biológiai folyamataik is ehhez igazodnak. A téli időszakban a szőrváltásuk sem olyan intenzív, mint a kinti kutyáké. Nem növesztenek vastag bundát, hiszen a meleg lakásban nincs rá szükségük. Emellett zsírszöveteik sem vastagodnak meg olyan mértékben, mint a kinti kutyáké. Azonban a városi kutyák is kimennek télen a lakásból és találkoznak a kinti hőmérséklettel.

Mivel nem növesztettek téli bundát, bizonyos hőmérséklet alatt a szőrzet már nem képes megőrizni a test hőmérsékletét. Ilyenkor pedig bizony elkezdenek fázni.  Különösen a rövid szőrű és kistestű kutyák számára veszélyes a téli hideg. A kistestű kutya mellkasa és hasa sokkal közelebb van a talajhoz. Ezáltal hamarabb lesz vizes vagy havas, ami könnyebben okoz megfázást. Attól tehát, hogy kutyánkat tömött szőrtakaró borítja, természetes, hogy bizonyos hőmérséklet alatt elkezd fázni.

Mikor adjunk a kutyára ruhát?

A válasz nem túl bonyolult: amikor szükséges a kényelméhez és a jóllétéhez. Tehát akkor öltöztessük fel kutyánkat, ha észrevesszük rajta, hogy fázik. Ez pedig könnyen észlelhető bárki számára, csak figyelni kell a kutya viselkedését. Különösen a rövid szőrű fajták és a kistestű kutyák reagálnak érzékenyen a hideg időjárásra.  A kutyák egyértelmű jeleket adnak, ha elkezdenek fázni. Gyakran drámaian remegnek, és kifejezetten bánatosan néznek a gazdira.  A reszketésen és remegésen túl azonban más jeleket is tapasztalhatunk ilyenkor. A gazdik gyakran észre sem veszik, vagy egészen más okot sejtenek a háttérben.

A reszketésen túl a hideg fülcimpák is egyértelmű jelei annak, hogy a kutya szervezete már nem képes megtartani a hőmérsékletét. A vastag bunda miatt a test más pontján ez nehezebben érezhető. A fülcimpák belsején viszont nincs szőr, így közvetlenül vizsgálható a bőrfelszín. Intő jel lehet, ha a kutya séta közben lelassul és időként megáll. Amennyiben ne merül fel ortopédiai probléma, a sántítás is jelezheti a fázást. Előfordulhat, hogy a talaj már túl hideg a mancsok számára, ezért bicegni kezd, vagy felkapkodja a mancsait. Ezek mind-mind annak a jelei, hogy a kutya számára túlságosan hideg a levegő és fázik.

A kutyák is megfázhatnak télen

Akárcsak az emberek, a kutyák is képesek megfázni, ha nem tudják megőrizni testhőmérsékletüket. Nehéz meghatározni egy hőmérsékleti határt, amely mely túl alacsony a számukra. Ez számos tényezőtől függ. A kutya testalkatától, fajtájától, méretétől, testsúlyától és a korától. Nem elhanyagolható tényező a kutya egyéni érzékenysége sem. Éppúgy, ahogy vannak fázósabb emberek, úgy vannak fázósabb kutyák is.

Általánosságban azonban elmondható, hogy amikor 7-10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, már érdemes figyelni a kutya reakcióit. Különösen akkor, ha egy hosszabb sétára visszük ki a 20 fokkal melegebb lakásból. Ősszel és télen nemcsak a hideg okozhat problémát. Az esős idő éppoly megterhelő a kutyának, mint a gazdinak.  Egy bőrig ázott kutya szőrét meg kell szárítani, ami sok kutyának kifejezetten kellemetlen procedúra. Egy vékony, kényelmes vízálló kabát megkímélheti a kutyát és a gazdit is az ilyen nehézségektől.

A megfelelő kutyaruha kiválasztása

Kutyaruhát nem érdemes hirtelen felindulásból vásárolni. Azért pedig pláne nem, mert a gazdinak nagyon tetszik. Elsőként a kényelmet és a funkcionalitást kell szem előtt tartani. A kutyának könnyen és szabadon kell tudnia mozogni a ruhában. Az öltözet nem korlátozhatja az olyan alapvető tevékenységeket, mint a séta, vagy a vizeletürítés. Fontos, hogy a ruha kényelmes legyen a kutya számára. Ne szorítsa sehol, ne vágjon be a lábhajlatokba és a nyaknál. Ha a kutyád nem kedveli túlságosan az öltöztetést, válassz könnyen és egyszerűen fel-és levehető fazont.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű kutyaruhát?

A következő alapvető szempont a megfelelő méret kiválasztása. Sok kutyaruhán van állítható heveder, mely megkönnyíti a pontos illeszkedést. Figyeljünk azonban ezekre az állítható alkatrészekre. Ha nem elég jó minőségűek és nem rögzítik megfelelően az adott pántot, egy rémálom lesz a séta. A ruha kilazul, elcsavarodik, a kutyát pedig elkezdi idegesíteni. Amennyiben teheted, próbáld fel kutyádra a ruhát, állítsd be a méretére és hagyd benne mozogni. Látni fogod, ha kényelmetlen vagy nem jó fazonú a ruha. Ilyenkor – bármenyire is tetszik neked – inkább keresgélj tovább. Amennyiben online rendelsz kutyaruhát, mindenképpen szánj időt a megfelelő méretvételre. Ne hagyatkozz a méretjelölésre, a gyártók más-más mérettáblázattal dolgoznak.  Az egyik kutyaruhából lehet, hogy jó az S-es méret, egy másikból viszont már nem. Keresd meg az adott ruhához tartozó mérettáblázatot és az alapján vegyél méretet kutyádról.

A megfelelő méreten és fazonon túl érdemes figyelni a tisztíthatóságra is. A kutyaruha gyorsan és erősen tud szennyeződni, akár már egyetlen séta alatt is. Fontos tehát, hogy gépben mosható legyen és gyorsan száradjon. Ezen a ponton megint visszakanyarodhatunk a minőség kérdésére. Egy szezon alatt akár pár naponta is szükség lehet a ruha mosására. Egy rossz minőségű alapanyag nem fogja bírni az intenzív igénybevételt. Ezért is érdemes több szezonra tervezni és jó minőséget választani.

A kutyaruhák tehát nemcsak stílusos kiegészítők, sőt elsősorban nem azok. Fontos és hatékony védelmet nyújtanak kedvencünknek, ha megfelelően választjuk ki és használjuk őket.  Az ALPHAZOO áruházaiban szakértő segítséget és próbálási lehetőséget is nyújtunk kutyaruha választásához. Látogass el e hozzád legközelebbi áruházunka és segítünk kiválasztani a kutyád számára legmegfelelőbb ruhát.