Nyári étvágytalanság kutyáknál és cicáknál. Meddig normális és mire kell figyelned?

A nyári hőségben gyakran megfigyelhető, hogy háziállataink étvágya csökken. Ahogy az embereknél, úgy kutyáknál és cicáknál is, ez normális reakció a hőmérséklet változására. A jelenség teljesen természetes dolog, nem jelent betegséget vagy rossz állapotot. Fontos azonban tisztában lenni a nyári étvágytalanság okaival, jeleivel és határaival. Számos egyéb egészségügyi probléma is állhat a nem evés hátterében. Ha ezek tünetei éppen nyáron jelentkeznek, a gazdik hajlamosabbak a hőségre fogni a jeleket. Cikkünkben összefoglaljuk a nyári étvágytalanság jeleit, okait és a gazdi tennivalóit. Valamint tippeket is találsz, hogyan tedd kellemesebbé az evést a nyári hőséget kutyádnak és cicádnak.

kutya nem akar enni

Miért esznek a kutyák és a cicák nyáron kevesebbet?

A nyári étvágytalanságnak tulajdonképpen ugyanaz az oka az állatoknál, mint az embereknél. A nagy hőségben a szervezetünknek nem kell fűtenie a testét, mint a téli hónapokban.  A test melegen tartása, sok energiát igényel. Erre az energiára azonban nyáron nincs szükségünk. A szervezet tehát kevesebb energiát igényel, így az étvágyunk – és állataink étvágya is – csökken a nyári hónapokban. Sokkal inkább a folyadékot igényeljük, mert arra viszont nagyobb szüksége van a testnek, mint télen. Legyen szó azonban emberekről, kutyákról vagy cicákról, a szervezetnek tápanyagra van szüksége.

Amikor nyáron nagyon nem csúszik az étel, akkor is fontos, hogy ezeket a tápanyagokat bejuttassuk. Az ember tudatosan képes ezt pótolni, de az állatok nem. Ezért nagyon fontos tudni, hogy meddig normális, ha egy cica vagy egy kutya nem eszik. Mikor kell beavatkozni, mikor kell esetleg orvoshoz fordulni.  Fontos hangsúlyozni ismét, hogy az étvágytalanság számos betegség tünete lehet.  Ha az állat egyáltalán nem eszik napokig és más tüneteket is produkál, orvoshoz kell fordulni. Ilyen lehet például a hányás, hasmenés, levertség, kedvtelenség. Ha az orvos kizárt minden rendellenességet, akkor terhelhető csak biztosan a meleg számlájára a nem evés. 

Ezekre a dolgokra figyelj, ha étvágytalan a kutyád és a cicád

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy mi okozza az étvágytalanságot. Ha a meleggel kötöd össze, akkor először is figyeld meg, hogy mennyi ideig nem evett. Ha 1 napig nem eszik, az még teljesen normális kutyáknál és cicáknál is nyáron. Ez természetesen csak az egyébként egészséges és más tünetet nem produkáló állatokra vonatkozik. Ha már több nap telik el evés nélkül, keresd fel az állatorvosotokat.

A másik dolog, amit meg kell figyelned, a kutya általános állapota. Ha ugyanolyan jókedvű, vidám és a hőséghez képest aktív, valószínűleg a meleg miatt csökkent az étvágya. Semmiképp ne hasonlítsuk azonban az energiaszintjét a télen vagy tavasszal tapasztalthoz. Teljesen normális, hogy nyáron kicsit lelassulnak és jóval több időt töltenek heverészéssel a hűvösben. A túlzott aktivitást egyébként is kerülni kell nyáron, a hőguta és a hőstressz veszélyei miatt.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy mit nem eszik meg az állatunk. Ha a szokásos tápot elutasítja, de egy finom jutifalatot elfogad tőled, valószínűleg nincs semmi komoly baja. Mint minden más probléma esetén a kulcs kisállatunk ismerete és megfigyelése. Aki ismeri kedvence szokásait és hangulatait, az tudja csak érzékelni a változást. Ha pedig változás következik be a viselkedésben, szokásokban, annak okát minden esetben érdemes kideríteni.

cica étvágytalanság

Mit tegyél, ha nyáron kevesebbet eszik a kutyád vagy a cicád?

Miután megbizonyosodtál róla, hogy kedvenced étvágytalanságát a hőség okozza, néhány dologra jobban kell figyelni. Az első és legfontosabb szabály, hogy ne változtass az etetési rutinon. Attól, hogy étvágytalan, mindig add oda neki az adagját a megszokott időben. Ha ebben az időpontban még túl meleg van, akkor told el az étkezést későbbre, amikor már kedvezőbb a hőmérséklet.

Víz, víz, víz! Friss és hűvös ivóvíz mindig legyen a kutya előtt. Az étvágytalanságot dehidratáltság is okozhatja. Amellett, hogy megfelelő mennyiségű vizet biztosítasz számára, arra is figyelj, hogy mennyit iszik. Mivel kevesebbet eszik, kevesebb tápanyag jut a szervezetébe. Nyáron tehát kiemelt fontosságú a jó minőségű, teljes értékű eledel választása. Az immunrendszer támogatására ilyenkor kiemelten szükség van. Az ehhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazza egy prémium kutyatáp. Mivel ezek a magas hústartalmú tápok általában jobb ízűek is, így még az étvágyat is meghozhatják egy kicsit.

A kutyáknak nyáron is szükségük van mozgásra

A hőség miatt csökken a kutyák aktivitása, azonban a mozgásszegény életmód számtalan veszélyt rejt magában. Okozhatja magát az étvágytalanságot is, hiszen a heverészéshez nincs szüksége annyi energiára, mint a futáshoz. Nyáron csak a nagyon korai vagy esti, hűvösebb órákban menjetek sétálni. Akkor viszont menjetek és pörgesd fel kicsit az anyagcseréjét. Lehetőleg ne betonon vagy aszfalton sétáljatok. Keressetek füves parkokat, erdőt, ahol a fák árnyékában egyébként is pár fokkal hűvösebb lehet a levegő. Mindig legyen nálad víz és a séta alatt is kínáld meg többször vele. Ne felejts el mobil itatótálat vinni magaddal, vagy olyan kulacsot, aminek lehajtható tálkája van.

kutya iszik a kulacsból

A macska étvágytalanságának lehetséges okai

A macskák étvágytalansága mögött is számos ok meghúzódhat. Náluk is megváltozhat nyáron a kívánt étel mennyisége és az evések gyakorisága is. Ha egy cica egy-két napig nem eszi meg az addig szeretett ételét nyáron, még nem kell kétségbe esni. Ilyenkor érdemes valamivel feldobni a vacsorát, esetleg egy új ízzel meglepni. A cicáknál is fontos, hogy a szükséges tápanyagokat megkapja a szervezetük. Egy új étel felvillanyozhatja a kíváncsiságát és meghozhatja az étvágyát.

Ha több napig nem eszik a cica, sajnos egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Ahogy a kutyáknál, úgy a cicáknál is minden tünetet figyelni kell. Amennyiben az étvágytalanság egy betegség következménye, rendszerint más tünetek is megjelennek. Megváltozik a viselkedése, elbújik, nem a megszokott módon és gyakorisággal mozog. Ha például valamilyen fogászati problémája vagy ínybetegsége van, problémás lehet a rágás. Ilyen esetben a nedves eledelt elfogadja. Ha napokig semmit nem hajlandó enni a cica nyáron, akkor már gyanakodhatunk, hogy nem a hőség áll a háttérben.

A nyár tehát számos változást hozhat kedvenceink étkezési és viselkedési szokásaiban is. Figyeljünk rájuk fokozottan és óvjuk őket a forróságtól. Olvasd el cikkünket a nyár többi veszélyéről is, a hőgutáról és a vízmérgezésről.