Nyuszi kisokos – avagy minden, amit a nyulak tartásáról tudnod kell

Egy cuki kis tapsifüles húsvét környékén szinte minden gyermek álma. Az állatvédelmi kampányoknak köszönhetően azonban mára talán csökkenő tendenciát mutat a nyulak kampányszerű húsvéti beszerzése. A nyusziknak egyébként sincs semmi közük a húsvéthoz, a feltámadáshoz. A tavasz jelképes hírnökei ők, akik a természet megújulását szimbolizálják. Ma már egyre többen tartanak törpenyulat, cuki lógó fülű nyuszit háziállatként. Azonban a tartási igényeikkel és szükségleteikkel nem minden esetben vannak tisztában. Pedig egy nyuszi tartása nagy gondosságot és odafigyelést igényel. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, melyek ismerete elengedhetetlen egy boldog és egészséges nyuszi életéhez.

Oltási program

Bizony a nyusziknak is van oltási programja, melyet fontos betartani. A két leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és myxomatosis. Jó hír, hogy mindkettő megelőzhető a megfelelő oltással. Már 6 hetes korban megkaphatja az első oltását a nyuszink, amit 2-3 hét múlva meg kell ismételni a hatékony immunválasz érdekében. Az oltás a vérzéses betegség ellen egy éves védettséget biztosít, a myxomatosis ellen viszont csak fél évet. Mindkét betegség rendkívül veszélyes, a túlélési esély szinte egyenlő a nullával. Nincs gyógymód, csak oltással lehet megelőzni ezeket a fertőzéseket. Az oltás mellett pedig a nyulakat is folyamatosan kell féregteleníteni, megvédeni a külső-és belső parazitáktól.

Fogápolás

A nyuszik foga folyamatosan nő, rágással koptatják a felszínét. Számtani kell rá, hogy havi rendszerességgel kell vinni fogcsiszolásra és figyelni kell a fogak növekedését. Sajnos a tenyésztés során az állkapocs és az állcsontozat nagymértékben torzulhat. Előfordulhat, hogy az alsó és felső fogak nem megfelelően érintkeznek, így rágás közben nem egyenletesen kopnak. Ez idővel rágási nehézséget és fájdalmat okozhat. Nem szabad megvárni, hogy odáig fajuljon a dolog, hogy már nem vesz magához élelmet. Rendszeresen ellenőriztessük állatorvossal a fogak állapotát.

Táplálás

A nyuszik szinte egész nap esznek, ezért fontos, hogy a megfelelő táplálék korlátlanul rendelkezésükre álljon. Jó minőségű széna és friss zöldség a fő táplálékuk. Ma már kiváló minőségű nyúleledeleket is lehet kapni, melyek megfelelő mennyiségű rostot tartalmaznak. Ez pedig nagyon fontos szempont, hiszen a kevés rostbevitel komoly problémához vezethet. Szőrtépés alakulhat ki, a finom szőrzet pedig egy nemezszerű labdává áll össze a gyomorban, mely gyomoreltömődéshez vezethet. Mindez elkerülhető a gondos és megfelelő táplálással.

Tartási körülmények

Jó, ha tudod, hogy a nyuszik nem csak a takarmányt rágják meg, hanem maguk körül szinte mindent. Ezért olyan környezetet kell biztosítanod számára, ahol kedvére rágcsálhat, de nem okoz kárt magában. Válassz egy biztonságos, kellően tágas ketrecet számára ahol kedvére mozoghat és rágcsálhat. Az ideális méret egy 1-3 kg-os törpenyúlnak legalább 100×100 cm, egy házinyúlnak pedig minimum 120×100 cm-es ketrecet biztosíts. Fordíts gondot a ketrec tisztán tartására, naponta takarítsd és frissítsd fel a lakhelyüket. Mozgásigényük meglepően nagy, ezért fontos, hogy rendszeresen kiengedd a ketrecből. Mielőtt azonban szabadjára engeded a lakásban, tedd biztonságossá a terepet. Ne tudjon hozzáférni olyan dolgokhoz, melyek megrágcsálásával kárt tehet magában. Helyezd a kábeleket, műanyag dolgokat, macskaeledelt, tisztítószereket, papucsokat, cipőket legalább 30 cm-es magasságba.

Párosan szép az élet

A nyulak társas lények, ezért jobban érzik magukat párban. Nem szabad azonban más rágcsálókkal együtt tartani őket, hiszen egészen más például egy tengeri malac táplálkozási szokása. Fiút és lányt csak akkor tarts együtt, ha ivartalanítva vannak. Egy ivaros kan nyuszi folyamatos párzási hajlamával pokollá teheti egy ivaros nőstény életét. A nem várt szaporulatok pedig további gondot jelentenek. Azonban kiváló párost alkothatnak és békében, boldogságban élhetnek sokáig, ha mindketten ivartalanítva vannak.

Amit át kell gondolnod

A tartási és ápolási kötelezettségeken túl tisztában kell lenned azzal, hogy a nyuszik – bár úgy néznek ki – nem plüss állatok. A legtöbben nem szeretik, ha ölelgetik, puszilgatják őket. Érzékeny állatok, akiknek szükségük van a gondoskodásra, a mozgástérre, az ingerekre. Nem élhetik le az életüket egy ketrecben. Kellemetlen lehet, hogy éjszaka zörögnek, zajonganak, mindent megrágnak. Ez hozzátartozik természetes viselkedésükhöz, melyben nem szabad őket korlátozni. Egy jól gondozott, egészséges nyuszi akár 10 évig is élhet.

Ha jól átgondoltad a nyuszi vállalást, nézz körül kínálatunkban, vagy térj be egy ALPHAZOO üzletbe, ahol szakképzett munkatársaink segítenek felkészülni a tapsi érkezésére.