Óvakodj a szúnyogoktól! A szívférgesség ellen a megelőzés a leghatékonyabb fegyver

A szívférgesség alig 15 éve jelent meg hazánkban, mára azonban az egyik legnagyobb veszélyt jelenti kutyáinkra. A betegség sokáig kimondottan csak a mediterrán térségekben fordult elő. Az éghajlatváltozással, az átlaghőmérséklet emelkedésével párhuzamosan azonban már a világ számos részén elterjedt. Hazánkban először 2009-ben azonosították a szívféreg jelenlétét kutyában. Ma pedig már a szívféreg szinte bárhol és bármikor előfordulhat. A dirofilaria immitis nevű fonálférget a szúnyogok terjesztik. A kutya véráramába kerülve 6-9 hónap alatt kifejlett féreggé növekszik. Akár 15-30 cm hosszúra is megnőhet. A férgek a kutya szívében és tüdejében élnek, eltávolításuk rendkívül kockázatos beavatkozás. A szívféreg halálos veszélyt jelent a kutyákra.

Így terjed a szívférgesség

A szívféreg a szúnyog csípése által terjed kutyáról, kutyára. Az állat testébe jutó féreg mikrofiláriákat, utódokat bocsát a véráramba. Amikor egy szúnyog egy fertőzött kutyát csíp meg, maga is fertőzötté válik. A mikrofiláriák a szúnyog testében lárvákká fejlődnek. Ez a folyamat nagyjából 10-14 napot vesz igénybe. Ez a szúnyog ezután megcsíp egy egészséges kutyát, amivel bejuttatja annak véráramába a lárvákat. A kutya akár egy fertőzött szúnyog egyetlen csípésétől megfertőződhet szívféreggel. A mikrofiláriák csak a szúnyog testében fejlődnek lárvákká. A betegséget tehát kizárólag a szúnyogok terjesztik a csípésükkel.

alphazoo-szivfereg-terjedese

A szívférgesség kialakulása és tünetei

Miután a szúnyog csípése által a parazita bekerül a kutya véráramába, elkezd vándorolni a szövetek között. Közben pedig folyamatosan fejlődik. Végleges helyüket a szervezetben nagyjából 3-6 hónap elteltével foglalják el. A kutya jobb szívfelében és a tüdő nagy ereiben. Sokkoló, de akár 4-7 évig is életben maradhatnak. Amennyiben nőstény és hím féreg is megtalálható a szervezetben, szaporodni kezdenek. A kifejlett férgek lassan eltömítik az artériákat, ami általában a kutya halálához vezet. A betegség ideje alatt pedig tönkremegy a szíve, a tüdők erei, majd a vesék és a máj is károsodik.

Nehezen és későn észlelhető tünetek

A szívférgesség rendkívül alattomos betegség. Tünetei a korai stádiumban szinte egyáltalán nincsenek. Ezt követően is általánosak és általában túl későn jelentkeznek. A fertőzés és a betegség megjelenése között akár évek is eltelhetnek. Mire bármilyen szívféregre utaló tünetet produkál a kutya, a féreg már általában kifejlett állapotban van. Többek között ezért sem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés és rendszeres szűrés fontosságát.

A férgek jelenléte súlyos szívbetegséget eredményez. Az erek és a szív fala roncsolódik, ez hatással lehet a szívbillentyűk záródására. A tüdőre is rendkívül roncsoló hatással van. Az erek fala megvastagszik, ami nehezíti a véráramlást. Valamint vérrögképződést is okozhat. A férgek által károsított szervek keringési zavarokat okoznak, ezek pedig további problémákhoz vezetnek. Károsodik a vese, a máj, a kutya egyre betegebb és betegebb lesz. Előrehaladott állapotban a kutyának légzési nehézségei lehetnek. Jellemző tünet a köhögés, az étvágytalanság, levertség. A kutya fokozatos fogyása, légszomja, ödémásodása is intő jel lehet.

alphazoo-szivfergesseg-megelozese

A szívférgesség diagnosztizálása, kimutatása

A szervezetben jelenlévő lárvákat vérvizsgálattal lehet kimutatni. Az első észlelés után következő vizsgálatok szükségesek. A bőr- és szívféreg mikrofiláriáit ugyanis nehezen lehet megkülönböztetni. Biztonsággal csak úgynevezett PCR vizsgálattal lehet elkülöníteni őket egymástól. Ez a vizsgálat a férgek DNS-ét elemzi, ezért megbízhatósága 100 százalékos. Fontos tudni, hogy a mikrofilária korai stádiumban nem mutatható ki. Amikor még csak a szövetek között mozog és nem kerül a véráramba, nem mutatja ki a vérvizsgálat. Legkorábban 6-8 hónapos kor körül lehetséges kimutatni a szívférgességet. Úgynevezett Knott-teszttel kimutatható, hogy vannak-e a vérben mikrofiláriák. Amennyiben ez a teszt pozitív, szükség van a PCR vizsgálatra, mely megmutatja hogy bőr-vagy szívféregről van szó.

Sajnos egy negatív teszt nem jelent mentességet. A szűrés pillanatában lehetnek a szövetek között olyan mikrofiláriák, melyeket semmilyen teszt nem mutat ki. Ezért az első negatív tesztet követően meg kell kezdeni a védekezést és fél év múlva újra szűrni kell. Újabb fél év múlva pedig egy harmadik teszt következik. A férgek fejlődésének üteme miatt csak a harmadik negatív teszt után mondható ki biztonsággal a mentesség.

A szívférgesség kezelése, ellátása

A szívféreggel fertőzött kutyák kezelése veszélyes és hosszadalmas. Általában kórházi körülmények között történik és akár 6 hónapig is tarthat. A féreg elleni szerek ugyan elpusztítják a férgeket, ezek azonban kontrollálatlanul szétesnek az erek belsejében. A féreg ugyan meghal, de darabjai elzárhatják a vér útját, melyek akár halálhoz is vezethet. Az ilyen hatóanyaggal kezelt állatokat hosszú időre korlátozni kell szabad mozgásukban. Valamint állandó közeli állatorvosi felügyelet alatt kell tartani őket. A kezelés során azonnali sürgősségi ellátásra is szükség lehet.

A nagyon súlyos tüneteket okozó szívférgeket műtéti úton is lehet távolítani. Ez a beavatkozás azonban rendkívül kockázatos és csak kevés helyen végzik, utolsó megoldásként.

alphazoo-szivfergesseg-ellen

Így óvd meg kutyádat a szívférgességtől

A szívférgesség okozta borzalmaktól csak a gazdi tudja megvédeni a kutyáját. Nagyjából márciustól novemberig elengedhetetlen a szúnyogok elleni védekezés, azonban ez nem elég. A komplett és hatásos védekezéshez egész éves úgynevezett mikrofilaricid kezelés is szükséges. Ezekkel együttesen közel 100 százalékos védelem érhető el.

A mikrofilaricid kezelést egész évben javasolt alkalmazni. Ezek a szerek a szívféreg lárváját pusztítják el, megakadályozzák annak fejlődését. Tabletta és csepp formájában érhetők el, havonta kell őket adagolni. Fontos tudni, hogy ezt a kezelést csak és kizárólag negatív szívféreg teszt után szabad elkezdeni. A szer ugyanis a mikrofiláriákat is elpusztítja, melyekből akár százezer is lehet egy kutya szervezetében. Ha ezek mind egyszerre pusztulnak el, eltömíthetik a vékonyabb ereket. Ez pedig akár halálos kimenetelű is lehet. Mielőtt tehát bármilyen szívféreg elleni kezelést elkezdünk, végeztessünk el állatorvosunkkal egy vértesztet.

Fontos tudni, hogy az összes ilyen készítmény vényköteles. A legjobb, amit tehetsz kedvencedért, ha félévente meglátogatjátok az állatorvost a megfelelő szűrés elvégzéséért. Így a megelőzés sokkal hatékonyabb lesz.

A paraziták (kullancs, szívféreg, bélféreg) elleni védekezési program hatékony összeállításához érdemes állatorvos segítségét kérni.