Quinoa a kutyatápokban

Kevesen tudják, hogy a quinoa egy zöldségnövény, ami a parajok és céklafélék családjába tartozik. Ma már nem csak az egészséges táplálkozás követői, de egyes kutyatápok vásárlói is találkozhatnak a nevével. Ez nem véletlen, hiszen a quinoa rendkívül egészséges.

Gluténmentes vetőmag, a gabonafélék (pl búza, kukorica) alternatívája, ami ráadásul alacsony glikémiás indexel is rendelkezik.

A benne lévő szaponinok jelenlétének köszönhetően, természetes módon ellenálló bizonyos gombafajokkal szemben, ezért termesztése kezelések nélkül is lehetséges. A magevő madarak számára a szapoininok keserű ízé kellemetlen, így nem fogyasztják el, ráadásul természetes módon szívós növény, nem igényel különleges kezelést.

13%-os kiváló biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, melyek kiegyensúlyozott esszenciális aminosavakban gazdagok. Ez a tulajdonság igen ritka a zöldségnövények körében. Különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan zöldségféle, amely tartalmaz minden olyan esszenciális aminosavat, amelyet a macskák és kutyák igényelnek.

A Qunioa tartalmaz összetett szénhidrátokat, esszenciális aminosavakat, rostot, E-vitamint, vasat, kalciumot, foszfort, cinket, káposztát, mangánt, tiaminot, magnéziumot és káliumot is.

quinoa mint összetevő

 

Előnyei:
– Támogatja az emésztést, a tápanyagok felszívódását és a bélrendszer egészségét.
– Gazdag értékes esszenciális aminosavakban és természetes antioxidánsokban.
– Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik.
– Gluténmentes.
– Sokkal gazdagabb tápanyagokban, mint más gabonafélék.
– Szabályozza a vércukorszintet.
– Élesíti az agy működést.
– Segít az izomépítésben és -javításban.

Hátrányai:
– Nem minden kutya tolerálja a sok növényben található szerves vegyületet, az oxalátokat (oldhatatlanok és gyulladást okozhatnak).
– Artritiszben szenvedő kutyának nem javasolt.
– Ha szárazság, orális fájdalom és duzzanat, rossz étvágy vagy szájba tapintás, hányás, székrekedés vagy hasmenés tünetei jelentkeznek mindenképpen értesítsük az állatorvost.

Quinoa-t tartalmazó kutyatápok:  N&D Qunioa termékcsalád