Segítség, hüllőt akar a gyerek!

A legtöbb gyerek életében eljön az a pillanat, amikor elkezdi nyaggatni a szüleit egy saját kisállatért. Változó az életkor és változó az is, ki milyen állatot szeretne. Kutyák és cicák mellett egyre többen rajonganak már gyerekkorban is valamilyen hüllőért. Fontos leszögezni, hogy minden kisállat és társállat tartása komoly felelősséggel és valamennyi anyagi teherrel biztos, hogy jár. Ennek tükrében érdemes feltérképezni a lehetőségeket, hogy felelősen milyen kisállatot tudunk beintegrálni a család életébe, logisztikai és anyagi szempontok szerint.

hullot-akar-a-gyerek

Ne feledjük azonban, hogy egy kisállat nevelése, gondozása és adott esetben tanítgatása milyen jó hatással van a gyerekekre! Felelősségre, gondoskodásra és az állatok tiszteletére tanít, amit nem lehet elég korán elkezdeni.

Hüllőt akar a gyerek

Manapság a kutya és cica mellett egyre több gyerek szeretne valamilyen hüllő gazdája lenni. A hüllők kiváló társálatok! Gondoljunk csak bele: nem hullik a szőrük, nincs gond a szobatisztasággal, nem hangoskodnak. Nem kell velük sétálni minden nap, nem igényelnek olyan intenzív gondoskodást, mint más kiskedvencek. Viszont lehet bennük gyönyörködni, egyes fajokat kézhez lehet szoktatni és simogatni is lehet. Egy szépen berendezett terrárium pedig igazi éke lesz a gyerekszobának.

A hüllők sem játékszerek

Ahogyan egyik állat sem játékszer, egy hüllő választásakor is fontos tudatosítani a gyermekben, hogy az általa választott állatnak mik az igényei. A hüllők általában érzékeny állatok és alacsony a tűrőképességük, ami az emberi interakciót illeti. Míg egy kutya jól bírja, sőt szereti a simogatást, játékot, addig egy hüllő akár bele is pusztulhat a stresszbe, amit a terrárium üvegének kopogtatása, vagy a gyakori kézbevétel okoz. Minden fajnak más az igénye és a tűrőképessége, választás előtt ezekről mindenképpen tájékozódjatok. Az, hogy kevesebb gondoskodást igényel, nem jelenti azt, hogy nincs szüksége rá. Folyamatosan és rendszeresen ellenőrizni kell például lakóhelyének hőmérsékletét, páratartalmát. Rendszeresen kell etetni és ivóvízről gondoskodni számára.

A terrárium

Akár szárazföldi, akár vízi állatot tartunk, a megfelelő lakóhely kiválasztása elengedhetetlen és kiemelten fontos. Nemcsak a méretet kell jól belőni, hanem a körülményeket is. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hüllő melegebb éghajlatról származik, mint a mienk. Ezért a terráriumban biztosítani kell számára folyamatos fűtést és világítást. Általában speciális UVA, UVB fényre van szükségük, melyeket meghatározott időnként cserélni is kell. A terrárium formájára és berendezésére is nagy gondot kell fektetni és az állat igényeihez kell szabni. Például a teknős vagy egy sikló vízszintesen mozog, a kaméleon azonban már szeret felfelé mászni. Általános elv tehát, hogy olyan lakóhelyet kell kialakítani a számukra, ami leginkább hasonlít eredeti élőhelyükhöz.

A hüllők etetése, eledele

A hüllők között húsevők és növényevők is vannak. Etetésük mindig fajtára szabott kell, hogy legyen. A kígyók rágcsálókat esznek, általában fagyasztva lehet őket beszerezni. A gyíkok bogarakat, gyümölcsöt, zöldséget, tojást, de egy nagyobb méretű gyík akár kis rágcsálókkal is táplálkozhat. A konkrét étrend gyíkfajoktól függően változik. A legbékésebb állat etetési szempontból a szárazföldi teknős, aki csodálatosan elvan zöldségen és salátán, egyáltalán nem eszik húst. A vízi teknősök mindegyike ragadozó, halat vagy rovarokat elfogyasztanak, ezt szárított formában tudod beszerezni. Bármelyik hüllőt is választjátok, fontos, hogy egy szakértővel beszéljetek az állat étrendjéről és az esetlegesen szükséges táplálék kiegészítők beszerzéséről. A hüllők étrendjét sokszor vitaminokkal kell kiegészíteni.

Orvosi költségek, felmerülő problémák

Arról is szót kell ejteni, hogy ha egy hüllő megbetegszik, speciális orvosi ellátásra lesz szüksége. Egzotikus állatokkal nem minden állatorvos foglalkozik. Budapesten és vonzáskörzetében már egyre több ilyen van, vidéken viszont nehezebb találni megfelelő orvosi ellátást egy hüllő számára. Évente egyszer érdemes elvinni hüllőnket egy kivizsgálásra, még akkor is, ha semmi problémája nincsen.

Arra is van lehetőség, hogy chipet (egyedi azonosítót) tetessünk az állatba, bár ez csak a nagy értékűek és a CITES oltalom alatt állók esetében kötelező (pl. görög és mór teknősök).

Azt is jó tudni, hogy a hüllők 90 százaléka természetes hordozói a szalmonella baktériumoknak. Ezért fontos a higiénia betartása, mindig alaposan mossunk kezet miután foglalkoztunk velük és ezt gyermekünknek is tanítsuk meg!