Túlsúly problémák – Mi az ideális testsúly és hogyan fogyasszuk le kedvencünket?

A kutyák testsúlyának változása, ingadozása nagyjából az emberéhez hasonló. Sem a túlsúly, sem a túlzott soványság nem tesz jót a szervezetnek. Sajnos az elhízás a kutyákat sem kíméli. Egy 2018-ban az Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérés során a gazdik több mint fele úgy gondolta, hogy kedvence túl kövér. A legtöbb gazdi tisztában van azzal, hogy a túlsúly komoly egészségügyi problémákat okozhat kutyájának. Cukorbetegségtől kezdve légzőszervi és szívproblémákon át egészen fájdalmas ízületi gyulladásig. Ennek ellenére nagyon sok az elhízott kutya, erről pedig leginkább a gazdik tehetnek. Cikkünkben választ keresünk minden fontos kérdésre, ami a kutyák elhízásával kapcsolatos.

Az elhízás okai kutyáknál – csak a gazdin múlik

Az ELTE etológiai tanszékének kérdőíves kutatása* szerint a közép- és időskorú kutyák között a leggyakoribb jelenség az elhízás. A túlsúlyos kutyák általában nem mozognak eleget vagy egyáltalán nem mozognak aktívan. Valamint az eledelük nincs megfelelően adagolva. A kutatásból kiderült, hogy általában azok a kedvencek híznak el, akiket olcsó és alacsony minőségű táppal vagy ételmaradékkal etetnek.

Azonban nem találtak összefüggést az ország gazdasági helyzete és az elhízott kutyák között. Az elhízás tehát kizárólag a gazda felelőssége egy kutya esetében. Mi határozzuk meg ugyanis, hogy mit, mikor és mennyit eszik, valamint mennyit mozog. Gyakran előfordul, hogy a gazdák észre sem veszik, vagy éppen aranyosnak találják, ha kedvencük kicsit túlsúlyos. Azonban ez nem csupán esztétikai kérdés, elsősorban inkább egészségügyi. Már egy kis túlsúlynak is rengeteg negatív következménye lehet, különösen a kistestű kutyák esetében. A nagytestű kutyák életkilátásai az elhízás miatt átlagosan öt hónappal rövidülnek. A kisebb méretű társaiknál ez az időszak akár két és fél év is lehet.

kutya sétáltatás

Túletetés és mozgásszegény életmód

Az elhízás fő okai közé tartozik az energiafelvétel és energialeadás egyensúlyának felborulása. Vagyis a kutya több táplálékot fogyaszt, mint amennyit mozgásához szükséges lenne. A száraztápok címkéjén szereplő napi adag ajánlás jó kiindulópont az adagoláshoz. Azonban figyelembe kell venni az egyedi igényeket is. Fontos a napirend kialakítása és az étkezésre vonatkozó szabályok betartása. Különösen akkor, ha több kutya van a háztartásban. Ha a kutya össze-vissza kap eledelt, az nemcsak elhízáshoz, hanem más problémákhoz is vezethet. Az otthon tartott kutyák nagyobb eséllyel híznak el, és egy kert sem nyújt elegendő mozgási lehetőséget. Fontos biztosítani a rendszeres testmozgást a kutyának, legyen szó sétáról, játékról, kirándulásról vagy sporttevékenységről. A kevés mozgás könnyen vezethet fokozatos elhízáshoz, ezért lényeges a kutya igényeinek megfelelő rendszeres aktivitás.

Az ivartalanítás valóban okozhat elhízást kutyáknál?

Az ivartalanítást gyakran vádolják az elhízásért. A hormonháztartás változása, a lassabb anyagcsere és az étvágy növekedése önmagában azonban nem okoz elhízást. Megfelelő táplálás és rendszeres testmozgás mellett az ivartalanított kutyák is egészséges testalkatot tarthatnak. A hízás akár genetikai adottságokra vagy esetleges betegségekre is visszavezethető. Idősebb kutyák esetében például a csökkent testmozgásigény és azonos mennyiségű táplálék fogyasztása is súlyproblémákhoz vezethet. Hormonális rendellenességek és gyógyszerek is befolyásolhatják a testsúly alakulását. Jutalomfalatok túlzott fogyasztása és nem megfelelő minősége is kockázatot jelent. Fontos figyelni a táplálék minőségére és mennyiségére, valamint a jutalomfalatok adagolására, hogy megőrizzük kedvencünk egészségét.

elhízott mopsz

 

Az elhízás következményei kutyáknál

Az elhízás jelentős hatással van a kutyák életminőségére, várható élettartamára és általános egészségére. Elhízásról beszélünk, amikor a felesleges zsír felgyülemlik a szervezetben. A kutya testsúlya pedig legalább 15%-kal meghaladja az optimális értéket. Az elhízás számos egészségügyi problémát okozhat. Mozgásszervi problémák jelentkezhetnek, mint például ízületi gyulladás, kopás és keresztszalag-szakadás. Az elhízott kutyák nehezebben lélegeznek, és nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek, valamint a magas vérnyomásnak. Emésztőrendszeri problémák, mint a hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás és gázok is előfordulhatnak. A túlsúly csökkentheti a szaporodási képességeket, és növelheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a túlsúlyhoz kapcsolódó bőrbetegségek és daganatos megbetegedések is kialakulhatnak.

ideális testsúly

Mi a normális testsúly kutyáknál, mikor számít elhízottnak?

Egy kutyáról szinte azonnal, súlymérés nélkül megállapítható az elhízás. Minden kutyára vonatkozik ugyanis egy egyszerű és univerzális arányszabály. Ez pedig a borda és derékszabály. Ha a kedvencünk bordái láthatóak, akkor kissé híznia kell. Amennyiben érintéssel nem érezhetőek, akkor fogynia kell. A megfelelő kondícióban tartott kutya esetében a bordák nem látszanak, ugyanakkor könnyen tapinthatóak. A derékra vonatkozó szabály szerint pedig a horpasz legyen szélesebb, mint a bordák síkja. Egyszóval, legyen karcsú dereka. Ez a szabály minden kutyafajtára, például bulldogokra, agarakra, labradorokra, tacskókra egyaránt érvényes. Ha ezt a két szabályt figyelembe vesszük, időben felismerhetjük az esetleges elhízást. Minimális étrend módosításokkal rövid idő alatt visszanyerhetjük kedvencünk egészséges testsúlyát.

Mennyit egyen egy kutya?

Az optimális ételadag meghatározása a kutyák esetében nem egyszerű, mivel minden kutya más. A különbségek megjelennek az energiaszintben és az anyagcserében, amelyek fajtánként eltérőek lehetnek. Ezek a tényezők az emberek között is eltérőek. Egyeseken gyorsabban meglátszik egy kis nassolás, másokon nyoma sincs a csokoládé fogyasztásnak. Más az anyagcsere, más az energiaszint, más az életmód. Mi sem vagyunk egyformák, és ugyanez igaz rájuk is. Nem mondható egyértelműen, hogy ha egy adott fajtájú kutyának adunk meghatározott mennyiségű száraztápot, akkor egész életében optimális súlyban lesz. Ha figyelünk a bordák és derék arányára, akkor időben észlelhetünk kisebb súlyváltozásokat. Ezzel pedig megelőzhetjük a túlsúly kialakulását. Az életkor előrehaladtával is változik a tápanyagigény. Az csomagoláson feltüntetett mennyiség csak iránymutató. Ha kedvencünk az ajánlott adag mellett fogy vagy hízik, érdemes eltérni az ajánlástól.

sok táp a tálban

Elhízott kutya lefogyasztása

Nagyon fontos, hogy a fogyás lépésről-lépésre, kiegyensúlyozott ütemben történjen. A hirtelen és drasztikus fogyás egészségügyi problémákat okozhat, ráadásul valószínűleg éhezéssel is jár. A megvonás helyett csökkentsük az ételadagot 10-20%-kal. Vagy változtathatjuk az étel összetételét, például házi koszt esetén növelhetjük a zöldségek arányát és csökkenthetjük a szénhidrátot. Ha a kutya egészségi állapota és kora megengedi, akkor sétáljunk többet vele vagy vigyük el úszni, mozogni. Fontos, hogy legyünk erősek, amikor kéreget. Számos kiváló minőségű fogyókúrás tápot lehet kapni elhízott kutyák számára. Ha ezt választjuk, akkor is ügyeljünk az adagolás pontos betartására. Ne adjunk más kiegészítő tápot vagy köretet a diétás táp mellé.

Az elhízás esetén fokozottan igaz, hogy jobb megelőzni, mint gyógyítani, kezelni. Következetes odafigyeléssel a kutyák elhízása megelőzhető. Igen, nehéz ellenállni a kéregető szempároknak. Mindig tartsuk azonban szem előtt, hogy az egészségük fontosabb pár jutifalatnál. A legtöbb kutya ráadásul nem is éhes igazán, amikor ételt koldul gazdájától. Figyeljünk tehát kutyáink valódi igényeire és vigyázzunk rájuk!

A te kedvenced is túlsúllyal küzdd? Válogass diétás tápjaink közül ITT!

 

*Eredeti publikáció: Orsolya Julianna, T.; Kata, V.; Vanda Katalin, J.; Péter, P. Factors Affecting Canine Obesity Seem to Be Independent of the Economic Status of the Country—A Survey on Hungarian Companion Dogs. Animals 2020, 10, 1267.