Utazz kutyáddal! Útmutató kutyabarát szálláshelyekhez és a nyugodt kutyás nyaraláshoz

Az elmúlt években nemcsak a városi kutyák száma ugrott meg jócskán, hanem az ezzel kapcsolatos szolgáltatások is. Ma már egyáltalán nem ritkaság, hogy egy gazdi magával szeretné vinni kedvencét a családi nyaralásra. A kikapcsolódás mindenkinek jár, a kutya pedig családtag, nyaralás alatt is. Szerencsésre ma már hazánkban is egyre több vendéglátó-és szálláshely fogadja szívesen a négylábú útitársakat.

Mikor érdemes magunkkal vinni a kutyát?

Mielőtt rátérünk a szálláshelyekre, essen pár szó arról, hogy mikor és miért vigyük magunkkal a kutyát nyaralni. Elsődleges szempont ebben az esetben is a kutya legyen. Ha egy kutya nem bírja a hosszú autóutat vagy stresszel az új helyektől, érdemes meggondolni az utazást. Ez vonatkozik az idős és beteg kutyákra is. Vannak olyan programok, amik kifejezetten nem kutyáknak valók. Nyári hőségben várost nézni, vagy tűző napon túrázni nem éppen kutyabarát program. Akkor vigyük magunkkal a kutyát, ha nem okoz gondot neki az utazás. Illetve a programokon ő is aktívan részt tud venni. Egy kutyabarát tengerpart, kutyás kemping vagy közeli kutyastrand kiváló szórakozást nyújthat az egész családnak. Beleérte a négylábú tagokat is.

kutya napozik

Milyen előírások vonatkoznak egy kutyabarát helyre?

Fontos tudni , hogy a „kutyabarát” besorolás nem jelent standard minősítést. A szállások, vendéglátóhelyek saját hatáskörükben dönthetnek arról, milyen módon lehet kutyával is látogatni az adott helyet. Kivételt képeznek azok a – jellemzően egészségügyi – intézmények, ahol ezt kifejezetten jogszabály tiltja. Ezek azonban általában nem szálláshelyek és vendéglők. Ahhoz hogy egy hely kutyabarát legyen, nem szükséges semmilyen engedély, minősítés vagy tanúsítvány. A hatóságok (Nébih) által előírt szabályokat természetesen be kell tartani. Ezek azonban olyan szabályok, melyek a nem kutyabarát helyekre is érvényesek. Elsősorban a higiéniára és a tisztaságra valamint az élelmiszerbiztonságra vonatkoznak. Ebből adódik az, hogy minden kutyabarát helyen más-más házirendet és szabályokat kell betartaniuk a négylábú vendégeknek és gazdáiknak.

Hogyan válassz kutyabarát szálláshelyet?

Magyarországon már szinte mindenféle kutyabarát szállástípus elérhető. Szálloda, panzió, kemping és vendégház. Így tehát viszonylag könnyedén lehet a család igényei és költségvetése alapján választani. Több internetes portál is foglalkozik a magyarországi kutyabarát szálláshelyek gyűjtésével. Az egyik legnagyobb nemzetközi szállásfoglaló oldalon is elérhető már a „kisállat bevihető” szűrési opció. Ezzel pedig pár kattintással megtekinthetjük az adott város vagy régió kutyabarát szálláshelyeit.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban, hogy minden szálláshelyre más-más szabályozás vonatkozik. Gyakran alkalmaznak súlykorlátot, mely csak kisebb testű kutyák bevitelét engedi meg. Érdemes tájékozódni az árról is, a legtöbb helyen felárat számítanak fel, ha kutyával érkezünk. Egyes helyeken tiltott a kutyák számára az étkező és közösségi területek. Más helyeken viszont megengedett. Mielőtt tehát lecsapunk egy kutyabarát szállásra, tájékozódjunk a konkrét helyre vonatkozó szabályokról.

kutya a hotelben

A szabályokat kutyás nyaralás alatt is be kell tartani

Bármilyen kutyabarát helyre is megyünk, a szabályok betartása alól senki nem mentesül. Nyaralás alatt hajlamosabbak vagyunk lazábban venni az előírásokat, és ez sokszor a kutyára is vonatkozik. Azonban minden kutyás érdeke, hogy ne éljünk vissza a szállásadók bizalmával és nyitottságával. Lehet, hogy otthon felmehet a kutyád a kanapéra, azonban a szállás szabályzata ezt nem engedi. Ha mégis megengeded a kanapén ücsörgést kutyádnak, ne csodálkozz, ha takarítási felárat számítanak fel a végén. A medence használata sem mindenhol megengedett a kutyáknak. A kutyáért fizetett felár sem mentesíti a gazdit a házirend betartása alól.

Gyakran előfordul, hogy egy új helyzetben a kutya nyugtalan és ideges lesz egyedül. Míg otthon csodásan elvan órákat a gazdi nélkül, a szállodában nem viseli ilyen jól a magányt. Kárt okozhat a berendezésben és hangosan ugathat. Ha elvisszük magunkkal a kutyát nyaralni, ne hagyjuk naphosszat a szállodai szobában felügyelet nélkül. Ha pedig bármilyen kárt okoz, késlekedés nélkül jelentsük a szálloda személyzetének. A felelős kutyatartáshoz az is hozzátartozik, hogy vállaljuk a kutyánk által okozott kárt. Akkor is, ha kellemetlen és kényelmetlen az ügy. Semmiképp ne távozzunk szó nélkül, hiszen így nemcsak a szállást, de az utánunk érkezőt is kellemetlen helyzetbe hozhatjuk.

A kutyakaki nyaralás alatt sem tűnik el magától

A kutyakaki felszedése alapvetően nem számít a kutyabarát szálláshely szolgáltatásai közé. Biztosan vannak már ilyen luxus kutyás helyek is, de ezek nem az átlag között keresendők. Sőt, a zacsiról is neked kell gondoskodnod. Nyaralás alatt sem fog eltűnni a kutyakaki magától és a személyzettől sem várható el, hogy gondoskodjanak róla. Figyelj oda kutyádra, amikor a közösségi terekben és a közös zöld területeken tartózkodtok.

kutya bőröndben

Mit vigyél magaddal egy kutyabarát szálláshelyre

Alapvetően mindent, amire a kutyádnak szüksége van. Mielőtt elindultok, érdemes egyeztetni a hellyel. Elképzelhető, hogy kutyatálat és kutyaágyat is készítenek be nektek a szobába. Ez azonban nem alapszolgáltatás, így alapvetően ne számíts rá. Ha a szálláshelyhez tartozik ágy és tál, akkor is érdemes meggondolni, hogy magatokkal vigyétek kedvenced sajátját. Így könnyebben és gyorsabban fogja magát otthon érezni az új helyen.

Ne felejtsd otthon kutyád jól megszokott eledelét sem. Amennyiben lehetséges száraz tápról gondoskodj, a hűtés és fagyasztás nem biztos, hogy megoldható lesz. Érdemes a teljes nyaralásra elég mennyiséget magatokkal vinni, főleg ha speciális tápot eszik a kutyád. Fontos, hogy legyen nálad a kutya oltási könyve vagy útlevele és egy elsősegélycsomagot is vigyél magaddal. Mielőtt elindultok, keresd meg a szálláshelyhez legközelebbi állatorvosi rendelő és állatorvosi ügyeletet. Mentsd el a telefonodba, ha szükség van rá, ne kelljen keresgélni. Ezek természetesen csak óvintézkedések, de ha esetleg baj történik, nagyon hálás leszel érte magadnak.