Vedd észre időben az ízületi gyulladást

Az ízületi gyulladás, vagy más néven arthritis, kimondottan gyakori és fájdalmas betegség kutyáknál. Cicáknál ritkábban fordul elő és nehezebben is észlelhető. Egy szemfüles gazdi a megfelelő információk birtokában azonban már a legkorábbi jeleket is észreveheti. Az ízületi gyulladás kezelésében ugyanis rendkívül fontos szerepe van a korai felismerésnek. Mivel kutyáink és cicáink nem tudják elmondani nekünk panaszaikat, nekünk kell észrevenni azokat. Cikkünkből megtudhatod a betegség kialakulásának lehetséges okait és korai jeleit. Kezelésre és megelőzésére is adunk tippeket.

Mit jelent az ízületi gyulladás kutyáknál és cicáknál?

Kimondottan fájdalmas betegség, mely jelentősen rontja az életminőséget. Az ízületi gyulladás nem gyógyítható, azonban megelőzhető és hatékonyan kezelhető. Maga az arthtritis több reumatológiai betegség gyűjtőneve. Ide soroljuk az ízületi kopást (osteoarthritis) és a porc gyulladásos megbetegedését (rheumatoid arthritis) is. Normál esetben az egészséges csontvégeket sértetlen porc fedi és védi. A porcok között pedig úgynevezett szinoviális folyadék van. Ez az ízületi folyadék „olajozza” az állat mozgását és akadályozza a kopást. A probléma ott kezdődik, amikor a porc elkezd károsodni. Ez történhet valamilyen trauma hatására, vagy a folyadék mennyiségének csökkenése miatt. Ilyenkor a porc már nem tudja ellátni korábbi funkcióját, nem tudja védeni a csontot. Gyulladás alakul ki, a porcok deformálódnak, a mozgás pedig egyre nehezebb lesz az állat számára.

Mitől alakulhat ki ízületi gyulladás kutyáknál és macskáknál?

Ízületi gyulladás szinte bármelyik kutyánál és cicánál előfordulhat. Számos tényező okozhatja a betegséget. Ezek közül néhányra van hatása az embernek, másokra pedig egyáltalán nincs. Vannak olyan tényezők, melyek egyértelműen fokozzák a betegség megjelenésének kockázatát. Ilyen például a nagy testméret. A nagy súly nagyobb terhelésnek teszi ki az ízületeket, ezáltal a porckopás is hamarabb bekövetkezhet. Idős kutyáknál szinte törvényszerűen jelentkeznek enyhébb vagy súlyosabb ízületi problémák. Az ízületi folyadék mennyisége a kor előrehaladtával csökken, az ízületek pedig egyre jobban elhasználódnak.

Komoly rizikófaktornak számít az elhízás. A mozgásszegény életmód és túletetés gyakran okoz ízületi problémákat. A nem megfelelő étrend, például a túl sok cukor vagy gabona, szintén hajlamosító tényezők. Az étrenddel és életmóddal kapcsolatos rizikófaktorok egyértelműen kiszűrhetők és megelőzhetők. A kutyák egészséges táplálása és mozgatása rendkívül nagy hatással van a mozgásszervek egészségére. Bizonyos fajták hajlamosabbak az ízületi gyulladásra. Náluk az örökletes tényezők is befolyásolják a betegség kialakulását. Esetükben rendkívül fontos, hogy felelősségteljes, megfelelő tenyésztőnél vásároljuk a kiskutyát. Bizonyos szűrésekkel ugyanis csökkenthető az örökletes tényezők rizikója.

Az ízületi gyulladás jelei kutyáknál

Az ízületi gyulladás a kutyáknak és a cicáknak ugyanúgy fáj, mint az embereknek. Az állatok azonban sokkal ügyesebben kompenzálnak, és képesek jól titkolni fájdalmukat. Attól, hogy egy kutya nem nyüszít vagy sír, még bizony lehetnek komoly fájdalmai. Első jelek lehetnek például a kedvtelenség, enyhe bicegés vagy sántítás. Vannak azonban olyan jelek, melyekre általában elsőre nem figyel oda a gazdi. Sőt könnyedén más okot tulajdonít a viselkedésnek. Például ha egy kutya nem akar beszállni az autóba, arra gondolunk, hogy fél tőle. Vagy nem szeret utazni. Pedig lehet, hogy fájdalmas számára a ki-és beszállás. Nézzük a konkrét, gyakorlati példákat ízületi gyulladás lehetséges jeleire.

  • nincs kedve sétálni, vonakodva indul el.
  • nem akar beugrani az autóba, nem szívesen lépcsőzik, és nem ugrál a labda után
  • lemarad séta közben, lassabban mozog
  • biceg, vagy sántít
  • nehezen áll fel ülő vagy fekvő helyzetből
  • változás a viselkedésben, túl csendes vagy túl agresszív lesz
  • simogatáskor felnyüszít vagy ugat bizonyos pontoknál
  • elhúzódik a simogatástól
  • jellemző az úgynevezett „start” fájdalom: reggel nehezen mozog, de idővel bejáratódnak az ízületek
  • a tünetek felerősödnek hirtelen front, vagy időjárás változás esetén

Amennyiben bármelyik jelet észleljük kutyánkon, keressük fel állatorvosunkat. Egy általános kivizsgálást követően szükség lehet ortopédiai kivizsgálásra is. Az ízületi gyulladást ne kezdjük el pontos diagnózis nélkül, feltevések alapján gyógyítani. A diagnózis felállítását mindig bízzuk állatorvosra. A kezelési terv kidolgozásában is hagyatkozzunk az orvos javaslataira.  A fájdalom csökkentéséért és a kezelés hatékonyságáért azonban rengeteget tehetünk.

A kutya ízületi gyulladásának kezelése

Súlyos ízületi gyulladás esetén az állatorvos gyógyszeres gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító terápiákat javasolhat. Ma már léteznek olyan hosszan ható injekciók is, melyek hetekig csillapítják az állat fájdalmát. Az orvos által előírt kezelés mellett azonban a gazdinak is óriási szerepe van a betegség kezelésében.  Fontos, hogy megfelelő étrenden tartsuk a kutyát. Egy teljes értékű, prémium eledel számos pozitív hatással van a kutya szervezetére. Egyrészt segít megőrizni az ideális testsúlyt. Másrészt támogatja az immunrendszert és a szervezet öngyógyító képességét.

A megfelelő fizikai aktivitás és testmozgás elengedhetetlen az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák számára. A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás ugyanis serkentheti az ízületi folyadék kibocsátását. A túl sok és megterhelő mozgás azonban tovább károsíthatja a porcokat. A kulcs tehát az aktivitás és a mértékletesség. És hogy mennyi a hasznos, de még nem káros mozgás? Ez nagyban függ a kutya állapotától, korától és számos egyéb tényezőtől. Állatorvosunk segíteni fog megválaszolni ezt a kérdést is.

Az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére számos nagyszerű táplálékkiegészítő készítmény létezik. Ezek nagy része a megelőzésben is hasznos lehet. A hajlamos fajtáknál érdemes lehet preventív jelleggel is alkalmazni őket. A természetes gyulladáscsökkentő összetevők igen hatékonyan tudják javítani a kutya életminőségét.  Az új-zélandi zöldkagylót például előszeretettel alkalmazzák ízületi gyulladás kezelésére. Nagy mennyiségben tartalmaz glükozamint és kondroitin -szulfátot. Ez az anyag beépül az ízületi porc állományába és hatékonyan javítja a sejtek vízfelvevő képességét. Így növekszik a kötőszövetek rugalmassága, mérséklődik a porc kopása.

Az ízületi gyulladás jele macskáknál

Az ízületi gyulladás ritkábban fordul elő macskáknál, és nehezebb is diagnosztizálni. Ennek egyik oka az, hogy a macskák eleve jobban leplezik fájdalmukat, mint a kutyák. Fontos tehát, hogy a cicagazdik tisztában legyenek a korai intő jelekkel és időben elkezdjék a macska kezelését. Az egyik legszembeötlőbb jel az aktivitás megváltozása lehet. Hasonlóan a kutyákhoz, nem szívesen ugrik magasabb helyekre. Óvatosan járkál, többet alszik a megszokottnál. Viselkedése is megváltozhat, ingerlékenyebb, kedvtelenebb lehet.

A cica nyugtalansággal, fel-alá járkálással is jelezheti az ízületi gyulladást. Előfordul, hogy az addig barátságos cica hirtelen morgós, karmolós, harapós lesz. Nagyon fontos jelzés lehet, ha a macska bizonyos pontokon harapdálja, nyalogatja magát. Mivel az ízületi gyulladás nehézzé teszi a mozgást, a cica szőrápolása is leromlik. Normál esetben egy macska több órát foglalkozik bundájának ápolásával. Egy ízületi fájdalomtól szenvedő cica azonban nehezen mozog és a szőrápolás is nehezére esik. Gyakran ezt már csak akkor veszi észre a gazdi, ha cica bundája ápolatlanná, kócossá vált.  Fogyás és étvágytalanság is jelezhet ízületi gyulladást.

Ízületi gyulladás kialakulásának okai macskáknál

A betegség macskáknál is gyakran vezethető vissza örökletes tényezőkhöz. Azonban számos tartási, etetési szokás is hozzájárulhat a macskák ízületi gyulladásnak kialakulásához. Ahogy a kutyáknál, náluk is nagyon fontos a megfelelő táplálás. Bár a cicák húsevők, nem kizárólag húson élnek. Szükségük van megfelelő tápanyagokra, melyet egy prémium cicatáp biztosíthat számukra.

Egyes kutatási eredmények szerint a túl korai sterilizálás is fokozhatja a hajlamot az ízületi gyulladásra. Azonban a túlsúly, a gerinc-és végtag sérülések is vezethetnek a betegség kialakulásához. Szintén rizikófaktor az alacsony, vagy a nem megfelelő aktivitás. A hirtelen növekedés és bizonyos hiány állapotok is. Például a kalciumhiány, vagy hormonális zavarok.

Az ízületi gyulladás és fájdalom kezelése macskáknál

A kezelés különféle módokon történhet. Általában a betegség típusától, súlyosságától és a macska egészségi állapotától függ. Az állatorvos által ajánlott kezelési terv tehát személyre szabottan változhat. Az első lépés általában a fájdalom enyhítése, ami fájdalomcsillapító gyógyszerekkel történhet. Az állatorvos általában nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolhat. Ezek hatékonyan csökkentik az ízületi gyulladást és a fájdalmat. A táplálást és az életmódot is általában módosítani kell a kezelés során. A súlycsökkentés fontos szerepet játszhat az állapot javításában. Az elhízott macskák esetében az ízületekre nehezedő súly növeli az ízületi stresszt és a fájdalmat.

Az alternatív terápiák is eredményesek lehetnek az ízületi gyulladás kezelésében. Az akupunktúra, a fizikoterápia és a masszázs mind segíthet az ízületek rugalmasságának javításában és a fájdalom enyhítésében.A glükózamin és kondroitin-kiegészítők is hasznosak lehetnek. Javíthatják a porcok állapotát és növelhetik az ízületek terhelhetőségét. Az ízületi gyulladás és fájdalom kezelése hosszú távú folyamat, és általában szoros együttműködést igényel az állatorvossal. Az időben megkezdett és gondosan végzett kezelés azonban segíthet a macska fájdalmának csökkentésében. Ezáltal pedig az életminőségének javításában is.