Vitaminok és táplálékkiegészítők kutyáknak. Mikor, miért és mennyit?

A kutyatápok széles kínálata mellett ma már a táplálékkiegészítők és vitaminok kavalkádjában is egyre nehezebb eligazodni. Mikor és mit kell adni? Egészséges kutyának is kell táplálékkiegészítő? Hogyan válasszuk ki a megfelelőt és milyen gyakran adjuk? Ebben a cikkben minden kérdésre választ adunk!

Vitaminok kutyáknak

Alapesetben a kutyáknak készült vitaminok és táplálékkiegészítők adagolását úgy kell kezelni, mint ahogy az emberekét. Amikor egészségesek vagyunk, jól érezzük magunkat a bőrünkben, alapvetően nincs szükségünk plusz vitaminokra. Ehhez azonban fontos, hogy táplálóan és vitamindúsan étkezzünk. Rendszeresen mozogjunk és a szellemi igényeink is ki legyenek elégítve. A kutyáknál is hasonló a helyzet. Ha a gazdi azt látja, hogy a kutya kicsattan a jókedvtől, mozgékony és vidám, akkor alap esetben nem szükséges táplálékkiegészítőt adni. Fajtától, aktivitástól és a testmérettől függően azonban érdemes megfontolni az alkalmazásukat.

Nézzük, hogy egy egészséges kutya esetén mikor és milyen vitamin, táplálékkiegészítő adását érdemes megfontolni!
FONTOS: ha kednevced bármilyen krónikus vagy akut betegségben szenved csakis az állatorvos által javasolt vitaminokat és táplálékkiegészítőket alkalmazd!

alphazoo-blog-vitaminok-taplalekkiegeszitok-kutyaknak-mikor  

Porcerősítők és ízületvédők kutyáknak

A nagytestű, nagy mozgásigényű kutyák általánosságban hajlamosabbak az ízületi problémákra és a porckopásra. Ízületvédő vitamin kutyáknak folyamatosan adható, akár egész életükben is. Ezek a táplálékkiegészítők természetes tápanyagellátást biztosítanak a porcoknak és az ízületeknek. Ezen kívül fontos szerepük van a mozgásszervi betegségek megelőzésében. A munkakutyák és sportkutyák számára kimondottan javasolt az ilyen jellegű vitaminok adása.  

Immunerősítő kutyáknak

Egészséges kutyáknak is szükségük lehet időnként az immunrendszer erősítésére. Az évszakok és a napfényes órák változása összefüggésben van a vitaminok hasznosulásával, így a téli időszak előtt és után érdemes egy-egy immunerősítő kúrát tartani. Fokozott stressz esetén is javasolt támogatni az immunrendszert. Ilyen lehet egy költözés, környezetváltozás, sebgyógyulás, műtét utáni lábadozás. Stressz esetén ugyanis megnövekszik a táplálóanyag felhasználás, akárcsak az emberek esetében. Ezt pedig egy jó készítmény képes pótolni.  

Vitamin kutyáknak szőrhullásra

A kutyák szőrhullása és a szőrállomány folyamatos cserélődése természetes folyamat. Amennyiben extrém szőrhullást tapasztalunk, konzultáljunk állatorvossal. Betegség kizárása után érdemes kipróbálni immunerősítő vitamint vagy bőr-és szőrzet támogatására kifejlesztett készítményeket. Számos természetes hatóanyag van kiváló hatással a szőrzetreIlyen például a lazacolaj. Fontos, hogy az extrém szőrhullás okát először állatorvos segítségével találjuk meg, mert ha például tápanyaghiány okozza a jelenséget, speciális készítményre, vagy tápváltásra lehet szüksége kutyánknak. Ebben az esetben pedig az immunerősítő készítmények nem biztos, hogy meghozzák a várt eredményt. alphazoo-blog-vitaminok-taplalekkiegeszitok-idos-kutyaknak  

Vitaminok idős kutyáknak

Idős, öregedő kedvenceinknek már szinte biztos, hogy szükségük van extra védelemre és támogatásra. Ahogy haladnak előre a korban, úgy romlik a tápláló anyagok felszívódása és hasznosulása. Egy jó „idős kutya vitamin” képes pótolni azokat a tápanyagokat, amelyek a táplálékból már kevésbé tudnak hasznosulni. Védi a létfontosságú szerveket, az ízületi-és porcsejteket, a májat és a vesét. A legtöbb idős kutyának idegvédő vitaminra is szüksége van, ezzel csökkenthető például az időskori remegés.  

Kúraszerűen vagy rendszeresen adjuk?

Az ízületvédő és probiotikus készítményeket folyamatosan lehet adni kedvencünknek. Ezekkel ugyanis egyenletesen biztosítjuk a szervezet számára a szükséges plusz tápanyagot. Ezzel szemben az ásványianyag és vitamin kiegészítőkkel a szervezet raktárait töltjük fel, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak. Ezeket tehát kúraszerűen érdemes adni a szükséges időszakokban. Az adagolásnál mindig tartsuk be a készítményen leírtakat, azoktól ne térjünk el. Fontos, hogy kedvenceidnek csak speciálisan kisállatoknak készült vitamint és táplálékkiegészítőket adj és ha bármi kérdésed lenne, bátran tedd fel állatorvosodnak!